Dyrt veddemål betaler seg for Seadrill Partners

Kostbar beslutning ser ut til å betale seg for Seadrill Partners som har annonsert to etterlengtede kontrakter på rappen til boreskipet West Polaris.

Da Seadrill Partners la frem tall for første kvartal, uttalte finansdirektør John Roche at det var svært viktig å få en kontrakt til det 2008-bygde boreskipet West Polaris som da lå i opplag i Spania. - Det er viktig av en grunn. Ikke bare er den uten arbeid, men for over et år siden tok vi beslutningen om å klasse henne spekulativt, og beholde henne i varmt opplag. Dette er ikke billige beslutninger å ta. For rundt et år siden bød vi henne inn på et oppdrag til 120.000 dollar dagen, og nå ser vi rater i spotmarkedet på høyt 100.000/lavt 200.000 dollar dagen, samt betydelig økt volum, sa han, og fortsatte:- Så vi tror det var en riktig beslutning, og vi håper å sikre en kontrakt i nær fremtid.Med fasiten i hånd, kan Roche og teamet i Seadrill Partners være svært godt fornøyd med beslutningen.To på rappenI løpet av kun tre dager, er West Polaris sikret to kontrakter som sysselsetter boreskipet til starten av 2021.Samlet kontraktsverdi er på nærmere én milliard norske kroner. Først skal boreskipet bore én brønn for PC Gabon Upstream utenfor kysten av Gabon med ventet oppstart i september, og en anslått varighet til utgangen av 2019. Ekskludert mobilisering er kontratsverdien oppgitt til om lag 22 millioner dollar.Deretter skal West Polaris videre til Sør-Asia på en ettårs kontrakt for en ikke-navngitt kunde som har ventet oppstart i første kvartal 2020. Kontraktsverdien er ventet til rundt 72 millioner dollar, da inkludert både prestasjonsbonus og mobiliseringsavgifter.Ifølge Bassøe Analytics er dagraten for begge kontraktene estimert til 180.000 dollar.Det er på samme nivå som slutningene gjort de siste månedene, og noe høyere enn tidligere i år. Det er imidlertid fortsatt svært lavt.Billigere reaktiveringHvor mye klassingen kostet er ukjent, men i tillegg til det faktum at West Polaris er holdt i varmt opplag, ser det ut til å betale seg nå ettersom reaktiveringen blir vesentlig rimeligere og raskere.Boreskipet ville nok heller ikke vært like attraktivt for nye kontrakter om det hadde ligget i kaldt opplag.I fjor ville Ocean Rig investere 110 millioner dollar, eller nær 950 millioner kroner, i reaktiveringen av den halvt nedsenkbare boreriggen «Eirik Raude» fra 2002, som da hadde ligget i kaldt opplag utenfor Hellas siden 2016. Det ville imidlertid ikke investorene. Nå er riggen skrotet. Fredagens kontrakt til Seadrill Partners markerer den tredje boreskipskontrakten til Seadrill-systemet på tre dager.Onsdag ble også Seadrill-boreskipet West Gemini tildelt en kontrakt på inntil 15 brønner utenfor Vest-Afrika med oppstart i fjerde kvartal. Kontraktsverdien for ni faste brønnene ble oppgitt til 84 millioner dollar. Dagraten er på 185.000 dollar dagen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også