Eksperter: Svært sterke industritall

- For lite olje i PMI, sier Frank Jullum.

Børs

Sesongjusterte tall fra SSB viste tidligere i dag at industriproduksjonen steg 0,3 prosent fra april til mai.Konsensus pekte i forkant mot 0,8 prosent nedgang på månedsbasis.- Svært sterke tallDet er særlig bygging av skip og oljeplattformer og maskinreparasjon og -installasjon som drar i positiv retning.Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank hadde på sin side sett for seg et fall på 0,4 prosent.- Oppgangen er overraskende etter svært sterke april-tall, og viser at den underliggende trenden er svært sterk. Som ventet er det sterk vekst i oljerelatert industri som driver aktiviteten i øyeblikket, mens resten av industrien nok er rammet av en svakere global industrisykel, sier han i en kommentar til Hegnar.no.- For lite olje i PMIOppgangen i oljerelatert industri er 14,6 prosent på årsbasis, mot 0,3 prosent for ikke-olje. Samlet er veksten opp 4,6 prosent.- Vi fikk et skremmeskudd fra PMI tidligere denne uken, med et kraftig fall i juni. Riktignok er dagens tall for mai, men trenden i PMI har vært avtakende siden oktober i fjor, mens aktiviteten fortsatt peker oppover. Vi har tidligere nevnt at det kan skyldes at det er for lite «olje» i PMI, fortsetter Jullum.- Vi så for eksempel noe av det samme bildet i 2011-14, da det var sterk vekst i oljeinvesteringene, men svak vekst i særlig europeisk industri, legger han til.For øvrig skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets blant annet i sin analyse av industritallene at fallet i norsk PMI trolig var «fake news».

industriproduksjon
ssb
danske bank
frank jullum
nordea
erik bruce
pmi
Nyheter
Børs