Equinor selger Lundin-aksjer for 13,8 milliarder

Aksjene har gitt enorm gevinst. Gjennom avtalen sikrer norske oljegiganten seg økt eierandel i Johan Sverdrup-feltet.

Børs

- Siden 2016 har vi mer enn doblet verdien av vår investering i Lundin. Denne transaksjonen gir oss muligheten til å realisere denne verdiskapingen, og samtidig øke vår direkte eierandel i Johan Sverdrup-feltet, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.Ifølge en melding søndag vil Equinor selge om lag 54,5 millioner Lundin-aksjer, tilsvarende 16 prosent av de utestående aksjene, tilbake til det svenske oljeselskapet. Salgskursen er oppgitt til  266,4 svenske kroner pr. aksje. Det tilsvarer totalt rundt 1,56 milliarder dollar, eller 13,8 milliarder norske kroner. Salgskursen utgjør en rabatt på 8 prosent fra fredagens sluttkurs.Justert for nedsalget av International Petroleum Corporation, har Equinor en gjennomsnttlig kostpris for Lundin-aksjene på 121 svenske kroner. Gevinsten er dermed på rundt 7,9 milliarder svenske kroner, eller vel 7,2 milliarder norske kroner.Økt Sverdrup-eksponeringI bytte for aksjene får Equinor en direkte eierandel på 2,6 prosent i det Equinor-opererte Johan Sverdrup-feltet, samt et kontantvederlag på 650 millioner dollar, eller 5,6 milliarder kroner. Eierandelen i feltet økes til 42,6 prosent, mens eierandelen i Lundin reduseres til 4,9 prosent.– Johan Sverdrup er et felt i verdensklasse. Vi er i rute for oppstart av produksjonen i november i år, og økningen i vår direkte eierandel gir oss muligheten til å skape enda høyere verdi for våre aksjonærer, sier Sætre.Avtalen omfatter videre en betinget betaling på inntil 52 millioner dollar til Lundin i 2025, dersom ressursene i Johan Sverdrup er i øvre del eller over anslaget på 2,2-3,2 milliarder fat oljeekvivalenter.Transaksjonen gjennomføres som en bytteavtale der aksjene i Lundin kjøpes av Sparebank1 Markets og deretter slettes.Transaksjonen betinger godkjenning fra myndigheter og den ekstraordinære generalforsamlingen i Lundin Petroleum som skal avholdes 31. juli.Styret i Lundin Petroleum har enstemmig uttrykt sin støtte til transaksjonen, og Lundin-familiens selskaper har bekreftet at de vil stemme for transaksjonen på den ekstraordinære generalforsamlingen. Kjøpet av eierandelen i Johan Sverdrup ventes å være fullført innen fjerde kvartal 2019.- Unik mulighetLundin omtaler det som en unik mulighet til å innløse en minoritetsposisjon med rabatt, i forkant av oppstarten til Johan Sverdrup.Det svenske oljeselskapet finansierer transaksjonen med midler fra sin eksisterende reservebaserte lånefasilitet på 5 milliarder dollar, samt gjennom en kortsiktig brofasilitet.Styreleder Ian H Lundin i Lundin Petroleum sier i en kommentar at en slik mulighet er noe som sjeldent forekommer.- Transaksjonen gir en rasjonalisert aksjonærstruktur og alle aksjonærene bedre innflytelse på den pågående suksessen til Lundin Petroleum i en tid der vi fortsetter å åpne opp ytterligere oppsidepotensial fra vår eksisterende eiendelsbase og utfører vår organiske vekststrategi, sier han.Lundin påpeker at utbyttestrategien som ble vedtatt tidligere i år vil forbli uendret som følge av transaksjonen. - Med utsiktene til at alle aksjonærene får økt eksponering mot Johan Sverdrup og vekstpotensialet på tvers av porteføljen vår, anbefaler jeg og styret enstemmig at aksjonærene støtter dennee verdiøkende transaksjonen på den ekstraordinre generalforsamlingen senere i juli, avslutter han.No dealMandag skrev DN at Kjell Inge Røkkes Aker BP og Equinor hadde diskutert en milliardhandel der Røkke-selskapet blir storeier i konkurrenten Lundin.At Equinor, som avisen skrev, i lengre tid hadde jobbet med å realisere eierandelen i Lundin, viste seg å stemme bra. En løsning med Røkke og Aker BP, ble det imidlertid ikke.- For oss hadde en sånn avtale vært klart positivt for Aker BP sånn som det står nå, uttalte analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux til Hegnar.no tirsdag.

equinor
oljeselskap
lundin
aksjesalg
johan sverdrup
oljefelt
sparebank 1 markets
Nyheter
Børs