Fra frykt til grådighet i aksjemarkedet

Publisert 29. juli 2019 kl. 15.34
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
To minutter etter at handelen tok til på New York-børsen har Nasdaq-indeksen falt 0,22 prosent og står i 8.312,06 poeng, mens Dow Jones står i 27.204,94 poeng etter en oppgang på 0,05 prosent.Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets understreker i dagens morgenrapport at denne uken inneholder flust av ingredienser som er egnet til å vekke markeds- og makrointeresserte opp av feriedøsen. - Høydepunktet ligger an til å bli rentekuttet fra Federal Reserve onsdag kveld. Etter klare signaler fra sentralbankrepresentanter, ikke minst sjefen sjøl Jerome Powell, den siste tiden, er både analytikere og markeder nå (stort sett) skjønt enige om at den amerikanske sentralbanken kutter renten denne uken, skriver Haugland. Hun minner om at handelskrigsforhandlingene mellom USA og Kina gjenopptas denne uken.CNN presenterer en «frykt- og grådighetsindeks» som sier noe om hva som nå driver markedet. En indeks på 50 er – ikke uventet – midt på treet, mens 0 indikerer ekstrem frykt og 100 indikerer ekstrem grådighet.Mandag er indeksen på 60, hvilket indikerer grådighet. For en uke siden sto indeksen i 44, hvilket indikerer frykt.
Frykt- og grådighetsindeksen baserer seg på følgende faktorer:
  • Markedsvolatilitet (VIX)
  • Forskjellen i volum på aksjer som stiger og faller
  • Markedsmomentum
  • Etterspørselen etter (søppel)obligasjoner
  • Forholdet mellom aksjenes topp- og bunnoteringer
  • Forholdet mellom kjøps- og salgsopsjoner
  • Forholdet mellom obligasjoner og aksjer