- Gir god stemning i aksjemarkedet

Hint om handelssamtaler neste uke gir god stemning i aksjemarkedet, ifølge DNB Markets' makroøkonom.

«Kina og USA skal ha avtalt et møte neste uke for å diskutere handelen mellom de to landene. Dette virker å ha bidratt til hyggelig stemning i aksjemarkedene i går», skriver makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, i morgenrapporten onsdag. IMFs nedjusterte anslag for global vekst virket på sin side å ha prellet av markedene tirsdag. Både S&P og Dow Jones er opp 0,7 prosent siden i går morges, mens Nasdaq har steget med 0,6 prosent.Indeksene i Asia har også hatt en god dag så langt med en oppgang på Shanghai-børsen på 1,0 prosent. Les også: Dette vil påvirke Oslo BørsSmå bevegelserI rentemarkedene var det relativt små bevegelser og avventende stemning før rentemøtet i ECB i morgen, samt i Fed neste uke. Den amerikanske tiåringen steg et par basispunkter til 2,07 prosent, mens i Europa var statsrentene generelt litt ned og den tyske tiårsrenten er nå -0,36 prosent. I valutamarkedet var det en dårlig dag for både euro og kroner. Euro svekket seg mot de fleste valutaer i går, med unntak av den norske kronen. EURUSD falt med 0,4 prosent til 1.1145, det laveste nivået siden mai. EURNOK er på sin side oppe i 9,68, 0,2 prosent høyere enn i går morges. «Det er vanskelig å gi noen klar forklaring på gårsdagens valutabevegelser, men eurosvekkelsen kan ha sammenheng med økende forventninger til duete signaler fra ECB i morgen. Kronesvekkelsen er vanskeligere å henge på noe spesielt. Svekkelsen mot både euro og dollar skjedde jevnt gjennom dagen og når sant skal sies var ikke bevegelsen særlig stor», skriver makroøkonomen i rapporten.Johnson overtarIkke overraskende var det Boris Johnson som vant avstemningen om å bli det konservative partiets leder og som i dag dermed offisielt vil overta som statsminister og sette sammen en ny regjering. Seieren ble overlegen med Johnsons over 92 000 stemmer mot motstander Hunt som fikk knappe 47 000 av stemmene.«Det er vanskelig å anslå de økonomiske effektene av Boris Johnson som statsminister. De som antar at Johnson klarer å få på plass en avtale med EU, og dermed unngår en «hard Brexit», anslår positive effekter på britisk økonomi, som følge av Johnsons ønske om å kutte skatter og øke offentlig forbruk. Men dersom britene ender med en «hard Brexit», noe man definitivt ikke kan utelukke med Johnson ved roret, er det vanskelig å se hvordan dette skal løfte økonomien», mener Strøm Fjære. Pundet så ikke ut til å reagere spesielt kraftig på gårsdagens valgresultat, men forblir på svært svake nivåer.Flere nøkkeltallI dag publiseres de første estimatene for innkjøpsjefindeksene i eurosonen i juli. Konsensus venter at samleindeksen holder seg uendret på 52,2, som jo fortsatt er over 50 og dermed indikerer vekst. Industriindeksen er på sin side ventet å holde seg lav. «Det er spesielt den tyske industrien som har tynget indeksen for hele eurosonen de siste månedene og dette er ventet å ha fortsatt i juli», skriver makroøkonomen i DNB Markets.Fra USA publiseres nyboligsalget for juni. Konsensus venter oppgang i juni etter et markant fall måneden før og generelt en svak utvikling det siste året.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også