Gjensidige-blowout på rød børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 881,77 fredag, etter en nedgang på 0,19 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.575 millioner kroner.Wall Street åpner med nye rekordnoteringer etter enda en prisoverraskelse i USA .Toneangivende Europa-børser utviklet seg blandet.Britiske FTSE 100 endte ned 0,2 prosent, mens franske CAC 40 la på seg 0,4 prosent.- Usikre investorerFederal Reserve-sjef Jerome Powell gjentok i Kongressen i går sitt budskap om at USAs sentralbank forbereder rentekutt i juli.- Investorer ser ut til å være oppmuntret av at juli-kuttet heller ikke ser ut til å bli det siste, der Powells mer pessimistiske vurdering av utsiktene ser ut som en indikasjon på fremtidige kutt. Torsdagens KPI-tall skapte litt forvirring, ettersom svakt prispress er en av hovedfaktorene som støtter rentekutt. Det kan godt hende at en kjerneinflasjon på 2,1 prosent kan få folk til å lure på om inflasjonen er så fraværende som Powell indikerte, skriver senioranalytiker Craig Erlam i OANDA i en oppdatering.DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde påpeker at vi alt i alt har fått klarhet fra sentralbankene i hva som er deres intensjoner, nemlig å være proaktive og støtte opp under veksten og inflasjonsutsiktene.- Men når viktige tall for både arbeidsmarkedet og inflasjonen i USA har vist seg bedre enn ventet den siste uken, samtidig som den store svakheten i eurosonen (aktiviteten i industrisektoren) overrasker positivt, gjør det derimot at utsiktene fremover kanskje ikke er så eksplisitt svake som tidligere antatt. Dermed forblir usikkerheten knyttet til veien videre for pengepolitikken stor, til tross for de klare signalene fra sentralbankene. Den avventende stemningen i markedet ligger dermed an til å vedvare enda en stund til, skriver hun i fredagens morgenrapport.Høynet i Aker BPI oljemarkedet tikker prisene oppover.Brent-oljen stiger 0,6 prosent til 66,92 dollar fatet, og er like under nivåene ved stengetid i Oslo i går - rundt 67 dollar.WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 60,42 dollar fatet.Det forestående ekstremværet i Mexicogolfen har fått amerikanske selskaper til å halvere produksjonen, men dette motvirkes av Det internasjonale energibyrået (IEA), som spår at nettopp USA-produksjonen vil sørge for overflod av olje og kraftig lagerbygging på verdensbasis de neste ni månedene.- Det går an å si at OPECs planer om å rebalansere oljemarkedet har feilet så langt i år, sier analytiker Stephen Brennock i PVM Oil Associates til Reuters.På Oslo Børs falt Equinor 1,4 prosent til 172 kroner, mens DNO steg 1,3 prosent til 15,30 kroner.Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP klatret 1,9 prosent til 270 kroner etter en kvartalsrapport der inntjeningen skuffet . Samtidig kunne selskapet fortelle om letesuksess på Liatårnet.Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen Nilsen har reagert med å høyne kursmålet og dermed styrke sin kjøpsanbefaling.Gjensidige-rekordResultatsesongen preget bildet - på godt og vondt.Aller best gikk det med Gjensidige, som spratt opp 4,6 prosent til 178,70 kroner på dagens fjerde høyeste volum etter knallsterke kvartalstall. Aksjen var oppe i 182,55 kroner på det høyeste i dag - ny intradag all-time high.- Det er et blowout quarter. Sterke resultater langt over konsensus på alle linjer. Combined ratio på 79 prosent er et ganske utrolig resultat, men underliggende er det faktisk noen prosentpoeng bedre hvis man justerer bort avviklingsgevinster og storskader, sier Carnegie-analytiker Johan Ström til TDN Direkt.Verre gikk det med Storebrand, som ble straffet med et kursfall på 4,0 prosent til 62,10 kroner på sine tall .Aksjen var nede i 60,26 kroner på det laveste i dag, men en rekke støttekjøp fra innsidere i løpet av ettermiddagen - deriblant toppsjef Odd Arild Grefstad - bidro til å løfte kursen noe.Norwegian-revansjNorwegian revansjerte seg etter gårsdagens kraftige smell i kjølvannet av kvartalstall og Kjos-exit , og lettet 9,8 prosent til 42,90 kroner.Finansdirektør Geir Karlsen fungerer nå som midlertidig toppsjef, men Nordnets aksjeekspert Roger Berntsen tror han er det riktige valget - også permanent.Berntsen mener Karlsens mangeårige bakgrunn fra John Fredriksen-systemet (shipping og flåtefinansiering) bør passe Norwegian som hånd i hanske.- Hvem vet, kanskje kommer Karlsens tidligere arbeidsgiver John Fredriksen (gjennom Hemen Holding) inn på eiersiden i flyselskapet , enten gjennom obligasjonsmarkedet (neste obligasjonsforfall er i desember) og/eller som aksjonær, skriver Berntsen på Nordnet-bloggen.- Poenget er at flyindustrien og shippingindustrien har mange likhetstrekk. Skulle et slikt scenario utspille seg vil Norwegians overlevelsesevne kunne øke betraktelig, tror jeg, fortsetter han.Vi merker oss også Karlsens uttalelser til Finansavisen om at en joint venture-avtale for flyparken bare kan være én uke unna .Bonheur i medvindVi merker oss også at Bonheur, som har rundt 80 prosent av sin virksomhet i vindkraft, var i medvind og steg 5,5 prosent til 192 kroner etter sin kvartalsrapport .For øvrig blant de mest omsatte falt Telenor 0,6 prosent til 181,15 kroner på tall fra datterselskapet Digi , mens Orkla falt 2,2 prosent til 76,60 kroner på sine tall .DNB falt 0,1 prosent til 162,15 kroner etter gårsdagens kvartalstall og Arctic-nedgradering .Blant positive tungvektere merker vi oss Norsk Hydro på pluss 1,9 prosent til 30,76 kroner og Elkem på pluss 2,2 prosent til 23 kroner.Roligere i HiddnVinnerlisten toppes av Storm Real Estate, som spratt opp 82,8 prosent til 5,85 kroner.Nærmest kom Thin Film Electronics på pluss 12,2 prosent til 12,5 øre og Oslo Axess-noterte Hofseth Biocare på pluss 14,1 prosent til 4,05 kroner.Reach Subsea la på seg 10,3 prosent til 2,15 kroner.Hiddn Solutions spratt opp 20 prosent i åpningen på at selskapet etter stengetid i går utsatte fristen for enighet med kreditorene .Siden roet aksjen seg kraftig ned, og steg bare 2,3 prosent til 26,5 øre.Nok en REC-smellI andre enden finner vi REC Silicon, som falt 7,7 prosent til 4,56 kroner. Aksjen gikk i dag eksklusive spleis (10 gamle aksjer ga én ny aksje).Selskapet venter spent på gode nyheter fra handelskonflikten mellom USA og Kina, og slik sett var torsdagens tweet fra president Donald Trump om at Kina skuffer ingen oppmuntring.Nærmest finner vi Lavo.tv, som falt 6,3 prosent til 7,5 øre på Merkur Market.Seadrill gikk tilbake 5,1 prosent til 36,10 kroner, mens tallfremleggerne Q-Free og Europris falt hhv. 3,3 prosent til 7,25 kroner og 5,8 prosent til 26 kroner.Ocean Yield ble straffet med et kursfall på 4,5 prosent til 55,30 kroner etter å ha lagt frem sine kvartalstall etter stengetid torsdag.