Gullmarginer på sportsklær

(Finansavisen): Sports- og fritidstøyprodusenten Next Sport i Kristiansand ble startet av Frank Mykjåland i 2006, og siden den gang har både topp- og bunnlinjen skutt i været.I fjor tjente selskapet 21 millioner kroner etter skatt, opp fra 9,1 millioner kroner i 2017. Det gir en resultatmargin på 12 prosent.Omsetningen økte med over 31 prosent, noe som ga en topplinje på 168,5 millioner kroner.- Vi er veldig fornøyd med fjoråret. Omsetningen endte over budsjett, og vi jobbet godt med varemerkebygging, sier daglig leder Tom Erik Mykjåland i Next Sport.- Sportsbransjen sliter, hvordan greier dere å gjøre det så bra?- De seneste årene har vi spisset oss inn mot det vi er best på. Det er å lage produkter i grenseland mellom sport og mote. Klærne vi produserer kan både brukes i det urbane miljøet og på tur. I tillegg har vi hatt god en god vekst på barneklær, sier han.Nye markederNext Sport eier, designer og produserer sports- og fritidsklær av merkene Twentyfour og Daniel Franck, samt barneklær fra Gullkorn Design. Hos sine leverandører i Kina og Bangladesh står selskapet dessuten for produksjon av kunders egne varemerker.Twentyfour er flaggskipet i konsernet. Ifølge Mykjåland står dette merket for om lag 65 prosent av Next Sports omsetning. Twentyfour selges i sportsbutikker som Sport1, MX-Sport, Stadion, G-Sport, Intersport, XXL og ­Getinspired.no.- Har dere planer om å utvikle varesortimentet?- Det har vi ingen umiddelbare planer om, annet enn kategorier som faller naturlig inn i merkevarene våre. Vi ønsker heller å satse på det som går bra. Nå jobber vi med å utvikle eksisterende produkter i nye markeder, sier han.Rundt 97 prosent av selskapets omsetning kommer fra Norge, mens resten blir solgt i Tyskland, England og Sveits.I 2015 ble sportsbutikken Twentyfour Sport åpnet i Kristiansand og Molde. Disse ­ble imidlertid avviklet i slutten av 2017.UtbyttefestNext Sport eies av Norwegian Concept, som på sin side eies med 84 prosent av familien Mykjåland via Flt Holding. Frank Mykjåland eier 51 prosent av aksjene i Flt Holding, mens barna Tom Erik Mykjåland og Lene Mykjåland, tidligere landslagsspiller i fotball, eier 24,5 prosent hver.I fjor ble det avsatt et utbytte på i overkant av 16 millioner kroner, mens 3,4 millioner ble benyttet til å styrke egenkapitalen.- Hvordan ser utviklingen ut i 2019?- Vi ligger foran fjoråret og budsjetterer med en omsetningsvekst på mellom 5 og 10 prosent. Vinteren var tøff, men høsten ser ut til å bli bra. Det er ingen tvil om at det er en tøff tid i bransjen, sier Mykjåland.Prioriterer detaljisterTwentyfour har en egen nettbutikk, men brorparten av inntektene kommer fra detaljister. I fjor omsatte Next for 10,2 millioner kroner gjennom salg direkte til forbrukerne. Mykjåland ønsker fortsatt å bruke detaljister som primærkanal.- Som forhandler er vi ikke tjent med å være for ivrige ut mot forbrukermarkedet. For oss er det viktig å ha en nettbutikk for å vise hele sortimentet. Vi prioriterer å ha noen partnere vi kan samarbeide med, sier han.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også