Har smadret børsen 60 måneder på rad

Glem Soros, Livermore og Tigergutt. Den virkelige traderkongen er en tobarnsfar fra Langhus.

Renaissance Technologies, med Jim Simons som øverste toppsjef, regnes som et av verdens aller beste hedgefond.Ifølge Bloomberg leverte RenTech-kvantene 71,8 prosent annualisert avkastning fra 1994 til 2014.Men selv de flinkeste gutta i klassen blekner i forhold til den prosentvise avkastningshistorikken til en 43-årig tobarnspappa fra Langhus i Ski Kommune. Under navnet MAVRICK på det sosiale investeringsnettverket Shareville kan Nordnet-kunder følge Langhus-mannens handler og utvikling dag for dag.Og hold deg fast; MAVRICK har levert smått uvirkelige 65.511 prosent avkastning de siste fem årene. Så langt i 2019 har avkastningen vært hele 87,03 prosent.Ifølge Nordnet har porteføljen hans en sharpe-ratio på 18,56. Tobarnspappaen leverer altså omkring 18 prosent avkastning for hver prosent risiko (målt i standardavvik) etter fratrekk av risikofri rente. Til sammenligning har Sissener Canopus, Jan Petter Sisseners fond med et relativt fritt forvaltningsmandat, levert en sharpe-ratio på 1,17 de siste tre årene. For dette har fondet fått flere priser for sin gode risikojusterte avkastning.Etter det Hegnar.no forstår, har MAVRICK regelrett smadret børsen mer enn 60 måneder på rad.Har vært fulltidstrader siden 2003Langhus-mannen, som ønsker å være anonym, har vært selvstendig næringsdrivende trader i 16 år.- Jeg har holdt på med aksjer siden jeg var i begynnelsen av 20-årene. Interessen fikk jeg fra min far. Husker godt de første aksjene jeg kjøpte for egne penger i et selskap som het Alvern. Det var et selskap som holdt på med reklame på bensinstasjonpumper. Fra 2003 har dette vært en fulltidsjobb, sier 43-åringen til Hegnar.no.Supertraderen har ingen formell økonomisk bakgrunn. Han er selvlært i ordets rette forstand.- Jeg har ingen økonomisk utdanning og alt er selvlært. Har enda til gode å få lest ferdig den ene boka om aksjehandel jeg kjøpte på 2000-tallet, sier MAVRICK muntert.Strategien: - ingen hemmelighetMed en avkastningshistorikk som viser russiske prosenter kan en ikke annet enn å bli svært nysgjerrig på strategien, metoden og hemmeligheten bak den ufattelige suksessen.- Mange har spurt meg om dette, og jeg har faktisk ikke et klart svar på det. Jeg har nok ingen hemmelighet eller oppskrift på det, men tror alt handler om masse erfaring, interesse og disiplin til å følge og foreta riktig beslutninger og faktisk gjennomføre dem. All kortsiktig trading er basert på ren intuisjon, sier Langhus-mannen overfor Hegnar.no.MAVRICK har også langsiktige posisjoner. Der følger han mer konvensjonelle prinsipper.- For investeringer med lengre tidshorisont ser jeg på mye av de samme faktorer som andre gjør: Ledelsen til selskapet, om aksjen er billig, dyr, vekst osv. Jeg shorter også aksjer, men det tilhører faktisk sjeldenhetene, sier tobarnspappaen til Hegnar.no før han fortsetter.- Har noen langsiktige posisjoner per i dag, disse er: Funcom, Scanship Holding, Aker BP, Storebrand og Philly Shipyard.Spinnvill trade ga mange hundre prosentFor å generere 65.000 prosent på fem år sier det seg selv at 43-åringen må ha hatt noen svært profitable trades. Allikevel fremmer Langhus-mannen én spinnvill berg- og dalbane av en handel han alltid vil huske.- Den jeg definitivt husker best er nok den traden da jeg kjøpte Medicult-aksjer for 100.000 kroner og aksjen gikk 200 prosent og jeg solgte med fin gevinst. Uten at jeg visste det hadde jeg solgt dobbelt, altså gått short. Aksjene ble solgt via nett og megler på telefon. Hvordan det kunne skje har jeg tenkt litt på, men det lot seg gjøre uten å ha noen short-avtale.- Jeg ble ringt opp av megler og fikk beskjed om at jeg måtte kjøpe tilbake aksjene, heldigvis hadde da aksjen falt kraftig og det ble nok en hyggelig gevinst. Dette var jo i en tid da jeg ikke hadde så mye erfaring, så jeg har jo innsett i ettertid hvilken flaks og risiko jeg har vært involvert i, sier MAVRICK til Hegnar.no.Noe som skurrerMed avkastningshistorikken som presenteres fra Nordnet burde Langhus-mannen være god for flere hundre millioner kroner når Hegnar.no får opplyst at han startet med 200.000 kroner i 2003.43-åringen presiserer at tradingporteføljen kun utgjør en del av totalporteføljen, men at den samtidig har betydning for totalresultatet.Regnskapet for investeringsselskapet til 43-åringen viser at formuen ikke er mer enn omkring 1,3 millioner kroner. MAVRICK sier til Hegnar.no at han ofte tar beløp ut av kontoen til hverdagslige formål da tradingen er jobben hans.Anders Skar, toppsjef hos Nordnet Norge, bekrefter overfor Hegnar.no at avkastningstallene er reelle.- Utviklingen på Shareville er basert på ekte handler gjort på Nordnet-konto på børsen, så historisk utvikling og avkastning som vises på Shareville er korrekt, sier han.- Vil fungere fremover ogsåMed en filosofi som tilsynelatende genererer overflod av ren alpha, kan en spørre seg om ikke Goldman Sachs, Millennium eller andre hedgefond kan være interessert i å komme i kontakt med tobarnspappaen. Selv tror han modellen er skalerbar, i det minste til en viss grad.- Måten jeg handler på kan nok økes betraktelig opp i volum, men med store beløp er ikke dette mulig å gjennomføre, sier 43-åringen.Tror du strategien vil fungere også i tiden fremover?- Jeg tror min tradingstrategi/ måten jeg trader på vil fungere fremover også. Det gjelder å tilpasse seg nye forandringer som kommer. Jeg tror vi fortsatt skal kjøpe billige aksjer og selge dem dyrt, avslutter traderkongen overfor Hegnar.no.