Kruttsterk Wall Street avsluttet uken i all-time high

Markedsaktørene sendte Wall Street til himmels på renteoptimisme. Facebook fikk den største boten av sitt slag noensinne.

Pilene pekte opp for de toneangivende indeksene på Wall Street fredag. Dow Jones steg 0,90 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite endte dagen opp henholdsvis 0,46 og 0,59 prosent.Alle de tre indeksene endte uken i all-time high.Utviklingen kom i kjølvannet av at investorene vekter posisjonene for nye rentekutt og resultatsesongen i USA som er rett rundt hjørnet.Onsdag holdt sentralbanksjef Jerome Powell en beretning i kongressen om den pengepolitiske situasjonen i USA. Powells tale ble tolket som ”duete” av markedet, og fredag kveld priser obligasjonsmarkedet inn 100 prosent sannsynlighet for rentekutt under sentralbankens juli-møte, men også 20 prosent sannsynlighet for et kutt på hele 50 basispunkter.De fleste norske meglerforetak er rimelig sikre på at det ikke blir kutt på 50 punkter i juli. Med kjerneinflasjon år-over-år på 2,1 prosent i juni, og en sterk arbeidsmarkedsrapport, kan det virke drastisk å kutte 50 punkter for Fed som hele tiden fremmer ”tålmodighet” og det å være ”datadrevet” som viktige prinsipper for styremedlemmene.I Europa begynner man å spekulere i om ECB vil iverksette en ny pakke med kvantitative lettelser. Den europeiske økonomien er fortsatt svak med lav vekst og lav inflasjon tross negative renter.Det kan virke som mangel på produktivitetsvekst gjør at global pengepolitikk befinner seg i ukjent territorium. Det er smått utrolig at både Kina, USA, ECB, Australia, Japan m.fl. driver ekspansiv pengepolitikk etter en oppgangssykel som har vart i 10 år.Resultatsesongen i USA starter for alvor neste uke med Johnson & Johnson, Goldman Sachs og Wells Fargo blant selskapene som skal i ilden tirsdag.Factset forventer at inntjeningen på S&P 500 skal komme inn to prosent lavere enn i fjor. Det er derfor interessant i seg selv at de toneangivende indeksene står i all-time high.Dow Jones endte dagen i 27.332,03 poeng, opp 0,90 prosent.26 av de 30 aksjene i indeksen steg.Dagens vinner var Dow Inc som la på seg 4,04 prosent.Selskapet er den ene delen av det fisjonerte DowDuPont. Dow Inc-aksjen har vært svært volatil etter at fisjonen var et faktum tidligere i vår.En annen industrigigant, Caterpillar, var også blant vinnerne og la på seg 3,28 prosent.På toppen av taperlisten finner vi Johnson & Johnson som falt hele 4,15 prosent.Fredag meldte Bloomberg at Det amerikanske justisdepartementet igangsetter en etterforskning av selskapet for å avdekke om farmasøytgiganten løy omkring den potensielle kreftrisikoen som skal være forbundet med talkum-babypulver.Etterforskningen kommer etter at tusenvis at kreftpasienter har gått til gruppesøksmål med påstanden om at asbest i talkumpulveret skal være den sentrale årsaken til mange av sykdomstilfellene.Merck og Pfizer var også blant taperne for andre dag på rad. Aksjene falt henholdsvis 1,57 og 1,35 prosent.Torsdag ble det kjent at Trump-administrasjonen har trukket tilbake et forslag om å fjerne rabatter for statsfinansierte medisinprogammer.Ifølge CNBC skal dette være en nøkkelkomponent i Trump-administrasjonens ønskede politikk om å få ned prisene på reseptbelagte medisiner.De store farmasøytselskapene taper på dette, og nyheten er hovedårsaken til at Merck og Pfizer har falt mye de siste to handelsdagene.Fredag kom nyheten om at Eric Lindblad har sagt opp sin stilling i Boeing som sjef for Max-programmet. Lindblad har vært i selskapet i 34 år.Boeing uttalte at avgangen til Lindblad ikke var en konsekvens av ulykkene i Indonesia og Etiopia.Norwegian venter å få 737 Max-flyene i lufta i oktober, mens andre aktører har estimater som sier november.Boeing-aksjen endte dagen opp 1,76 prosent.S&P 500 endte dagen på 3.017,77 poeng, opp 0,46 prosent.Bankaksjene har vært sterke denne uken som følge av et ”duete” Fed og et svært sannsynlig rentekutt senere denne måneden.Bank of America og Citigroup klatret henholdsvis 0,31 og 0,22 prosent.Wells Fargo ble nedgradert til hold fra tidligere kjøp av Citigroup fredag. Analytikerne hos konkurrenten mener det er begrenset oppside på nåværende nivåer og man bør vente på en bedre inngang.Well Fargo-aksjen steg 0,47 prosent på Wall Street fredag.Ford hadde en god dag og la på seg 2,94 prosent.Det samme kan sies om General Electric som økte markedsverdien med 2,57 prosent.Aurora Cannabis fikk en nesestyver og falt tilbake 5,71 prosent. Canopy Growth falt som en sten, ned 7,68 prosent.Riggiganten Transocean hadde også god flyt på Wall Street og la på seg 3,03 prosent.Aksjen har klatret om lag 18 prosent den siste måneden, og en kan spørre seg om det er et lite sentimentskifte innen rigg etter en blytung vår.Nasdaq Composite endte dagen på 8.244,14 poeng, opp 0,59 prosent.Rett før stengning kunne World Street Journal melde at det amerikanske konkurransetilsynet (FTC) har kommet til et forlik med Facebook som innebærer at SoMe-giganten må betale en bot på fem milliarder dollar for Cambridge Analytica-skandalen som tynget selskapet i fjor. Dette er den største boten som har blitt tildelt av FTC noensinne.Facebok-aksjen endte dagen opp 1,81 prosent.Verdens mest verdifulle selskap, Gates´Microsoft, klatret 0,36 prosent.NVIDIA steg 0,80 prosent.DNB Teknologi-favoritten T-Mobile US endte dagen opp 1,52 prosent.Apple steg 0,77 prosent.Intel hadde en god dag og økte markedsverdien med 2,72 prosent.Den alltid volatile prosessorgiganten AMD klatret 0,45 prosent.Tesla endte dagen opp 2,72 prosent.Netflix falt 1,65 prosent på nyheten om at hele 59 prosent av amerikanske husstander har Amazon Prime-abonnement. Streamingtjenester begynner å bli et området med svært stor global konkurranse med aktører som Walt Disney, HBO, Amazon og Netflix blant giganter som satser enorme summer på strømning. Hele Netflix-caset for egenkapitaleierne er basert på at selskapet på et eller annet tidspunkt skal være i stand til å sette opp prisene mot en enorm kundebase. Med stadig nye bekreftelser på at konkurransen hardner til, kan kanskje p/e 100+ være litt for mye?Amazon endte dagen opp 0,50 prosent og er bare 18 milliarder dollar fra den magiske 1.000 milliarder dollar grensen hva gjelder markedsverdi.Alphabet (Google) endte dagen opp 0,06 prosent.VIX, eller fryktindeksen, falt 4,18 prosent til 12,39 poeng.Gullprisen steg 0,69 prosent til 1.416,40 dollar per unse.OljeprisenEt fat nordsjøolje omsettes for 66,80 dollar, opp 0,03 prosent.WTI-oljen handles for 60,31 dollar, opp 0,18 prosent.Det forestående ekstremværet i Mexicogolfen har fått amerikanske selskaper til å halvere produksjonen, men dette motvirkes av Det internasjonale energibyrået (IEA), som spår at nettopp USA-produksjonen vil sørge for overflod av olje og kraftig lagerbygging på verdensbasis de neste ni månedene.Tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy viste at de amerikanske råoljelagrene falt med 9,5 millioner fat i forrige uke. Konsensus hadde ventet en nedgang på 3,1 millioner fat. Forrige uke var dermed den fjerde uken på rad med lagertrekk i USA.RenterTremånedersrenten falt 0,8 basispunkter til 2,143 prosent.2-åringen falt 2,0 basispunkter til 1,853 prosent.10-åringen trakk seg tilbake 2,1 basispunkter til 2,118 prosent.30-åringen yielder nå 2,645 prosent, ned 1,6 basispunkter.