Myrseth: De som satset på de aksjene ble genierklært

Publisert 29. juli 2019 kl. 12.00
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning ser investeringsdirektør Stig Myrseth nærmere på forskjellen mellom verdi- og vekstaksjer.- Satset du på verdiaksjer i årene frem mot finanskrisen ble du genierklært. Det motsatte har vært tilfelle i nåværende oppgangsperiode, slår Myrseth fast.Ifølge investeringsdirektøren har en investering utelukkende i verdiaksjer gitt meravkastning relativt til børsen de siste hundre årene. Dette var særlig tilfelle i perioden etter IT-boblen sprakk og frem til finanskrisen. Verdiinvestering på Wall Street slo børsen som helhet med rundt 45 prosentpoeng mellom 2003 og 2007.Store forskjeller- Det motsatte har imidlertid vært tilfelle i den nåværende oppgangsperioden. Siden 2009 har vekstaksjer på de amerikanske børsene steget rundt 470 prosent, mens verdiaksjer har steget rundt 330 prosent, skriver Myrseth.Han minner om at trenden ligner på børsutviklingen mellom 1926 og 1941. Også da underpresterte verdiaksjer vesentlig. Begge perioder ble startet med en finanskrise fulgt av et tiår med stor teknologisk utvikling.Tøffere makroklima - Det som imidlertid er sikkert, er at makroklimaet har svekket seg ytterligere de siste månedene. Sentralbankene signaliserer derfor nå nye runder med rentekutt og kvantitative lettelser for å hindre en resesjon. Rentemarkedet reflekterer allerede utviklingen, hvor eksempelvis tyske statsobligasjoner omsettes til rekordlave minus 0,4 prosent rente, skriver Myrseth i rapporten.Investeringsdirektøren tror sentralbankene vil stå løpet ut og grave dypt i verktøykassen om de må.- Det er også lite som tilsier at makrobildet vil se veldig annerledes ut på noen måneders sikt. Jeg vil derfor ikke bli overrasket om vekst- og defensive aksjer fortsetter å slå børsen en stund til. Samtidig ville jeg ikke pakket sakene som verdiinvestor riktig enda. Fellesnevneren for mange av de sykliske sektorene på Oslo Børs er lite gjenværende kapasitetsvekst og ledelse fokusert på kapitalavkastning etter flere magre år, avslutter Myrseth.