Norwegian-smell på børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 883,50, etter en oppgang på 0,05 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.800 millioner kroner.Dagen så lenge ut til å ende med nedgang, men trenden snudde med Wall Street, der festen fortsetter i den tidlige handelen.Varsler USA-kuttFederal Reserve-sjef Jerome Powell satte tonen i går, da han i en tale i Kongressen gikk langt i å bekrefte et rentekutt i juli .Ellers på makrofronten tegner jobless claims bildet av et stadig sterkt arbeidsmarked i USA, men konsumprisene beveger seg lite .Toneangivende Europa-børser endte ned.Britiske FTSE 100 og franske CAC 40 falt begge 0,3 prosent.- Powell har vært klar på at svakere global vekst trumfer oppmuntrende USA-tall. Talen var nok et klart signal om at Fed forbereder et rentekutt i juli. I kjølvannet av talen ser markedet et kutt på 25 basispunkter som stort sett bankers. På toppen av det peker aktiviteten i markedet for amerikanske statsobligasjoner mot 25 prosents sjanse for et kutt på 50 basispunkter i slutten av måneden. Dette er opp fra nesten fem prosents sjanse før talen, skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i London Capital Group i en oppdatering.- Siden Powell valgte å levere en duete (dovish) tale på toppen av som allerede har vært priset inn i markedene, kan han trekke enda mer opp av hatten på juli-møtet, legger hun til.Oppsving i oljeUtsiktene til rentekutt i USA har senket dollaren, som igjen gir støtte til oljeprisene.Brent-oljen er omtrent uendret torsdag på 67,01 dollar fatet, noe som er opp fra 65,95 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen klatrer 0,2 prosent til 60,52 dollar fatet.Samtidig viste gårsdagens tall fra USAs energimyndigheter et mye større lagertrekk enn ventet i forrige uke.Vi tar også med at OPEC i dagens markedsrapport senket sine prognoser for 2019-produksjonen utenfor OPEC.Blant oljeaksjene på Oslo Børs utmerket Equinor seg med å stige 2,2 prosent til 174,40 kroner på dagens høyeste volum.Aker BP steg én prosent til 264,90 kroner før morgendagens kvartalsrapport, mens DNO falt 0,3 prosent til 15,11 kroner.Norwegian-smellBlant de mest omsatte var det likevel Norwegian som stjal overskriftene.Kvartalsrapporten viste kraftig bedret inntjening , men selskapet sliter med MAX-regning og renteutgifter og tvinges til å ta ned vekstprognosene.- Totalt sett en blandet rapport til tross for solide forbedringer i inntjening. Vi gjentar vår kjøpsanbefaling, men trenger å senke estimatene for 2019, skriver Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen i en oppdatering Hegnar.no har fått tilgang til.Han skriver at tallene er under meglerhusets forventninger, men godt over konsensus.Torsdag ble det også kjent at Bjørn Kjos trekker seg som Norwegian-sjef, og trer inn i en rolle som rådgiver for styret. Midlertidig toppsjef blir finansdirektør Geir Karlsen, som åpner for å selge Bank Norwegian-aksjer for å refinansiere obligasjonen som forfaller i desember.Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding) falt 1,5 prosent til 62,75 kroner.Sjefanalytiker Karl Johan Molnes i Norne Securities mener emisjonsspøkelset ikke har forlatt Norwegian .- Vi vil følge hvert enkelt månedstall for å se om forbedringen er nok til å unngå en ny emisjon til neste vår. Det må være målet. Det virker som om obligasjonseierne har kommet opp med et godt forslag om å få pant i landingsrettighetene på Gatwick. Dersom det er lovlig vil jo det kunne gi utslag i gode rentebetingelser også, sier han til Hegnar.no.Aksjen endte ned 12,6 prosent til 39,07 kroner, på dagens tredje høyeste volum.DNB så rødtRødt så også DNB etter sin kvartalsrapport , som viste resultater over forventning. Carnegie er likevel bekymret for kostnadene , og aksjen reagerte ned 0,4 prosent til 162,30 kroner.Analytiker Johan Ström tror derimot at investorene vil ta godt imot Ottar Ertzeid som ny finansdirektør i DNB.Blant dagens øvrige tallfremleggere steg Nordic Semiconductor 0,7 prosent til 39,42 kroner, mens Entra klatret 0,9 prosent til 135,20 kroner på sine tall .For øvrig merker vi oss Borr Drilling som har søkt om børsnotering i New York , og i den forbindelse vil hente over 400 millioner kroner. Aksjen endte opp 1,5 prosent til 83,85 kroner.Nel steg 3,5 prosent til 7,07 kroner på dagens niende høyeste volum, på dagen der selskapet kunngjorde en ny elektrolysør .Vi tar også med BW Offshore, som la på seg 2,3 prosent til 52,80 kroner.DOF-lettelseI toppen av vinnerlisten finner vi Merkur Market-duoen Zenith Energy og TargetEveryone. Begge steg 20 prosent, til hhv. 39 og 30 øre på svært tynne volumer.Storm Real Estate steg på sin side 17,7 prosent til 3,20 kroner, mens Merkur Market-noterte Golden Energy Offshore Services klatret 10,9 prosent til 6,10 kroner.Vi tar også med DOF, som la på seg 4,9 prosent til 3,52 kroner etter at nye lånebetingelser fikk flertall på gårsdagens obligasjonseiermøte i DOF Subsea.I andre enden var det bare én aksje som falt mer enn nevnte Norwegian.Det dreier seg om Thin Film Electronics, som trakk ned 19,7 prosent til 11,1 øre.Ice Group falt 7,9 prosent til 23 kroner, mens Merkur Market-noterte Sino Agro Food endte ned 7,8 prosent til 1,70 kroner.I biotek falt Targovax 7,5 prosent til 6,40 kroner, mens Nordic Nanovector falt 4,3 prosent til 33,58 kroner etter oppnådd milepæl i fase 1-studien for Betalutin.


Les også