Oppkjøpsrykte sendte aksje til værs - har doblet seg det siste året

Børs

Oslo Børs holdt seg i positivt terreng hele handelsdagen mandag. Ved børsslutt står hovedindeksen i 891,17, opp 0,62 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3.461 millioner kroner.Spår tøff børshøstOnsdag innledet rederiet Stolt-Nielsen resultatsesongen på Oslo Børs med svake tall, og ifølge porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand blir det lite å juble over i de fleste sektorene på Børsen. - Det ser tøft ut å klare inntjeningsestimatene for andre halvår 2019. Samtidig er det godt kjent at makro viser svakere vekst, rentene har falt og risikopremien på Oslo Børs har steget. Noe lavere inntjeningsforventninger ligger i kursene allerede, konstaterer Thrane Nielsen.Forvalteren blir ikke overrasket om mange selskaper guider ned for andre halvår og 2020.- For 2020 ventes det 24 prosent inntjeningsvekst opp fra 2019 for OSEBX. Det skal nok holde hardt å klare noe vekst i det hele tatt med det makrobildet vi ser nå.EquinorBrent-oljen er opp 0,86 prosent til 64,76 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen er opp 0,94 prosent til 58,05 dollar fatet. Equinor er opp 1,71 prosent til 172,70 kroner, mens Aker BP og DNO 2,75 og 0,10 prosent til 261,50 og 15,01 kroner. Ifølge en melding søndag vil Equinor selge om lag 54,5 millioner Lundin-aksjer, tilsvarende 16 prosent av de utestående aksjene, tilbake til det svenske oljeselskapet. Salgskursen er oppgitt til 266,4 svenske kroner pr. aksje.Det tilsvarer totalt rundt 1,56 milliarder dollar, eller 13,8 milliarder norske kroner. Salgskursen utgjør en rabatt på 8 prosent fra fredagens sluttkurs.Justert for nedsalget av International Petroleum Corporation, har Equinor en gjennomsnttlig kostpris for Lundin-aksjene på 121 svenske kroner. Gevinsten er dermed på rundt 7,9 milliarder svenske kroner, eller vel 7,2 milliarder norske kroner.Protector ForsikringFredag ble det kjent at Protector Forsikring ikke er enig i beslutningen fra voldgiftsretten som viser at forsikringsselskapet må betale for dødsbrannen på Grenfell Tower. Forsikringsselskapet vil ta et tap på hele 6,9 millioner pund, tilsvarende 74,5 millioner norske kroner, i andre kvartal som følge av brannen. Det er ikke satt av penger til dette tidligere, ifølge selskapet.Avgjørelsen kan ikke ankes.Aksjen falt mandag 6,02 prosent til 54,45 kroner. Scottish SalmonDen strategiske prosessen med gjennomgang av Scottish Salmons muligheter er pågående, og selskapet har mottatt ikke-bindende interesse for hele eller deler av selskapet, skriver Scottish Salmon Company i en melding mandag.Aksjen figurerte høyt oppe på vinnerlisten hele mandag, og endte til slutt opp 13,46 prosent til 24,45 kroner. Det siste året er aksjen opp 107 prosent, mens den hittil i år er opp drøye 61 prosent. Ellers på vinnerlisten finner vi Hiddn Solutions, som steg 64,34 prosent. Merkur Market-noterte Lavo.tv og Axxis Geo Solutions steg 13,33 og 12,40 prosent. Blant taperaksjene finner vi Merkur Market-noterte TargetEveryOne, ned 10,71 prosent. Oceanteam falt 7,01 prosent, mens Nel og EAM Solar falt 5,43 og 4,76 prosent.FrontlineIfølge TDN Direkt oppjusterer Jefferies kursmålet på Frontline-aksjen til åtte dollar fra tidligere 6,5, og har en hold-anbefaling på rederiet.Bakgrunnen for oppjusteringen er at meglerhuset forventer økt etterspørsel etter råoljetankere i andre halvår 2019, på tross av at Opec-kuttet ble forlenget med ytterligere ni måneder, opplyser de videre.Frontline-aksjen er opp 4,63 prosent til 71,25 kroner. ArcherArcher klatret på Oslo Børs mandag etter at selskapet er blitt tildelt kontrakt av OMV Taranaki Limited for boretjenester ved bruk av riggen "Archer Emerald", ifølge en melding fra Archer mandag.Kontrakten gjelder riggen «Archer Emerald» og er på fem brønner med to enbrønnsopsjoner. Fastkontrakt er estimert til elleve måneder og ytterligere fem måneder for opsjonene.Archer-aksjen styrket seg 7,91 prosent til 4,64 kroner. Scatec SolarScatec Solar og partnerne har ifølge en børsmelding sluttført finansiering på 54 millioner euro for det 54 megawatt Boguslav-prosjektet i Ukraina.Scatec Solar vil være ledende egenkapitalinvestor og er i en prosess om å sikre ytterligere egenkapitalpartnere til prosjektet, skriver Scatec Solar.Aksjen steg 1,75 prosent til 90,10 kroner.  TungvekterneBlant de mest omsatte aksjene er det en blandet stemning.Telenor og DNB falt tilbake 0,19 og 0,99 prosent, mens Yara svekket seg 0,40 prosent. Storebrand endte opp 1,08 prosent etter at at ABG Sundal Collier tar opp dekning på Storebrand-aksjen med kjøpsanbefaling og kursmål på 90 kroner.Seismikkduoen TGS og PGS steg 6,62 og 5,37 prosent, mens Subsea 7 klatret 2,77 prosent etter angivelig å ha sikret seg en ny kontrakt. Mowi steg 0,89 prosent og Norwegian steg 2,27 prosent. 

Nyheter
Markedskommentarer
Børs