Slik går det med energisektoren - én soleklar vinner

Kun 16,7 prosent i sektoren har hatt positiv utvikling.

Blant 48 selskaper i energisektoren er det spesielt ett selskap som utmerker seg. Selskapet har steget omtrent 100 prosent det siste året i en sektor der de aller fleste faller. Kun åtte av 48 selskapet har hatt positiv utvikling det siste året.Skuffende avkastningGjennomsnittlig avkastning for energisektoren er det siste året minus 22,7 prosent. Til sammenligning er hovedindeksen ned 3,7 prosent det siste året. Det vil si at aksjer i energisektoren har falt 19 prosent mer enn hovedindeksen. I samme periode har Brent-oljen falt 10,4 prosent.- Sektoren har falt mye på grunn av estimatene. Vi er optimistiske til fremtiden og mener den har mer å gå på, sier analysesjef i ABG Sundal Collier John Olaisen til Hegnar.no.- Vi er generelt sett positive, men Lundin er en aksje vi er negative til, fordi vi synes den er litt dyr, opplyser han videre.Soleklar vinner - har nesten doblet segNoreco (Norwegian Energy Company) har det siste året steget 95,21 prosent. Det skjer etter at selskapets heleide datterselskap Altinex AS i fjor hadde inngått en avtale om å kjøpe Royal Dutch Shells oppstrømsvirksomhet i Danmark.Etter nyheten 17. oktober 2018 reagerte aksjen umiddelbart med nesten å doble seg, men endte "bare" opp 54 prosent til 231,50 kroner.Doblingen skjedde likevel etterhvert, og aksjen ble omsatt for 285 kroner onsdag. I dag har den på det høyeste blitt omsatt for 300 kroner.Hittil i år er aksjen opp 23,91 prosent, mens den har lagt på seg 5,56 prosent den siste måneden.- Noreco har først og fremst en bra kontantstrøm og produksjon, men også en sterk strategisk posisjon, sier analysesjefen videre.Berg-og-dal-baneOppgangen har likevel ikke gått knirkefritt for Noreco. 4. mai 2018 falt aksjen 73,2 prosent til 100 kroner. Det skjedde etter at Østre Landsret i Danmark hadde frifunnet forsikringsselskapene i kravet fra Noreco Oil Denmark for dekning av skade på Siri-plattformen.I en dom 15. desember 2016 i Sø- og Handelsretten fikk Noreco medhold. Noreco ble da tilkjent en erstatning på 344 millioner dollar, samt strafferenter.Dommen ble senere anket av forsikringsselskapene.Frontline er det eneste selskapet som kan matche Norecos oppgang. John Fredriksens tankrederi har det siste året steget 55,37 prosent, mens det er opp 33,4 prosent hittil i år.Den største taperen er Dolphin Drilling som kan vise til en nedgang på 86,89 prosent. Tett etter følger Seadrill med en nedgang på 79,37 prosent.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også