Strøm Fjære mener ECB kan overraske denne uken

Det er ikke bare selve rentebeslutningen det er verdt å følge med på, mener makroøkonomen.

Aksjemarkedene i Asia åpner mandag noe lavere, etter at amerikanske indekser avsluttet forrige uke ned. «Dagens nøkkeltallskalender er av det tynne slaget, med Chicago Feds aktivitetsindeks som høydepunkt. Indeksen har historisk gitt en grei pekepinn på BNP-veksten i USA, der vi får første estimater for 2. kvartal på fredag», heter det fra Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets morgenrapport. Konsensus venter at indeksen steg fra minus 0,05 i mai til 0,10 i juni. En negativ indeks indikerer vekst under trend, mens en positiv indeks peker mot vekst over trend. «En fin sak å minne seg selv om på mandags morgen er at ting ofte tar seg opp gjennom uken. Ukens nøkkeltallskalender er intet unntak i så måte», skriver makroøkonomen. Topper seg med ECBHva gjelder makronyheter, topper det ifølge Strøm Fjære seg på torsdag når ECB skal annonsere sin rentebeslutning. «Og det er ikke bare selve rentebeslutningen det er verdt å følge med på, men også om Draghi (sentralbanksjef Mario Draghi red. anm.) og co gjør endringer i aktivakjøpsprogrammet. Vi tror at ECB kan komme til å overraske markedet med annonsering av både kutt i innskuddsrenten til minus 0,5 prosent og nye månedlige aktivakjøp for 50 milliarder euro per måned (da må ECB samtidig øke grensen for hvor mye tyske statspapirer den kan holde fra 33 til for eksempel 50 prosent)», skriver hun. Konsensus tror på sin side at ECB vil være noe mer avventende. I en undersøkelse gjort av Bloomberg er det kun to av 30 spurte banker som venter rentekutt allerede på dette møtet, men et klart flertall venter rentekutt i september og ingen av bankene venter ifølge Strøm Fjære annonsering av mer QE på dette tidspunktet. Mange venter imidlertid at det kommer i løpet av året. «Grunnen til at vi har et annet syn enn konsensus, er at ECB har vært så klar i sin kommunikasjon om at den er «determined to act» med bakgrunn i sviktende nøkkeltall, lav inflasjon og at inflasjonsforventninger har falt markert siden årsskiftet. Vi ser sånn sett ingen grunn til at ECB skal vente med å kutte renten», mener makroøkonomen i rapporten. I tillegg peker hun på at forskning gjort av ECB viser at politikktiltak har større effekt når de kommer som en pakke enn hver for seg. «For eksempel vil annonsering av rentekutt og QE samtidig være et sterkere virkemiddel enn å annonsere rentekutt først og QE senere. Det er et argument for at ECB annonserer mer QE allerede nå. Når det er sagt, vi ser absolutt en risiko for at konsensus får rett og at ECB venter med lettelsene til september. I så fall ligger det an til at Draghi vil benytte ukens møtet til å gi klarhet i hva den vil gjøre i september». Flere nøkkeltallI morgen publiserer IMF nye makroanslag for global økonomi, og på onsdag får vi en haug med innkjøpsjefindekser (PMIer) fra eurosonen. På fredag kommer de første estimatene for BNP-veksten i USA i 2. kvartal. Konsensus tror veksten avtok til 1,8 prosent (annualisert rate) i 2. kvartal, tross knallsterke tall for forbruket.«BNP-tallene vil nok følges nøye i påvente av rentemøtet i Fed i slutten av måneden. Men det spørs om veksten her og nå blir avgjørende for renteutfallet. Vi tror det skal mye til for at Fed ikke kutter renten 31. juli, all den tid signalene fra sentralbanken er at dette handler mye om å være føre var» heter det fra Strøm Fjære.I mer hjemlige trakter er det nok industritilliten i morgen og arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) på torsdag som vil få mest oppmerksomhet, mener makroøkonomen i DNB Markets. Forrige måned falt AKU-ledigheten uventet til 3,2 prosent, det laveste nivået siden august 2012. Konsensus venter at ledigheten holdt seg på dette nivået i mai.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også