<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsoppgang i Argentina etter gigant-krakk

Børsen i Argentina steg tirsdag rundt 10 prosent, dagen etter at landet ble rammet av et av de verste børskrakkene i verden de siste 70 årene.

    Publisert 14. aug. 2019 kl. 05.11
    Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.28
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 285 ord

    Et uventet stort tap for president Mauricio Macri i et primærvalg i helgen sendte aksjene i fritt fall, og den viktigste indeksen tapte seg 48 prosent i løpet av mandagen. Den argentinske valutaen, peso, svekket seg med 15 prosent overfor dollar, og denne tendensen fortsatte tirsdag.I aksjemarkedet kom imidlertid en motreaksjon, og indeksen Merval steg tirsdag over 10 prosent.Frykter venstrekandidatInvestorer frykter at presidenten ikke skal klare å bli gjenvalgt i oktober og at den venstreorienterte kandidaten Alberto Fernández og hans politiske partner, tidligere president Christina Fernandez de Kirchner, skal skape ny politisk og økonomisk uro.Den konservative presidenten vant valget i 2015 med et innsparingsprogram og klarte i 2018 å sikre en redningspakke på 56 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet. Hvis Macri taper i oktober, kan denne pakken bli forsøkt reforhandlet, noe som vil utløse ny uro om Argentinas betalingsevne.Alberto Fernández var Cristina Fernández' stabssjef mens hun var president. Fernández anklages for korrupsjon som skal ha pågått mens hun ledet landet, og det er uklart hva som skjer hvis hun blir visepresident og samtidig dømmes for korrupsjon.Valg i oktoberValgprosessen går nå videre med de to vinnerne til første offisielle valgrunde som skal holdes 27. oktober. Da må en kandidat få 45 prosents oppslutning for å vinne direkte, eller 40 prosent og minst 10 prosentpoengs ledelse over sin nærmeste konkurrent. Hvis ikke, blir det enda en runde i november.President Macri har støtte fra finansbransjen og USA, men det er utbredt misnøye i landet på grunn av en dyp økonomisk krise og upopulære krisetiltak innført av Macris regjering. Inflasjonen ligger over 50 prosent, noe som har gjort stor skade på folks kjøpekraft.Ifølge magasinet Foreign Policy var børskrakket i Argentina mandag det nest verste i verden siden 1950.(©NTB)