Bredt børsfall i Asia

De asiatiske børsene faller markant tirsdag morgen.I Japan faller Nikkei 1,28 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 1,15 prosent.Shanghai Composite i Kina svekkes 0,74 prosent, og CSI 300 faller 0,96 prosent. Hang Seng i Hong Kong er ned 1,86 prosent.Kospi i Sør-Korea faller tilbake 0,67 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,40 prosent, og Straits Times i Singapore svekkes 0,81 prosent.Massive demonstrasjonerI Hong Kong er flyplassen nå igjen åpnet , etter at all trafikk ble innstilt mandag kveld på grunn av massive demonstrasjoner i terminalbygget. Ifølge NTB hadde opptil 5.000 demonstranter, i fire dager i strekk, aksjonert på lufthavnen ved å holde en sitt-ned-aksjon.Helt siden 9. juni har Hong Kong vært preget av protestene, som opprinnelig startet som en reaksjon mot et lovforslag som ville åpnet for å utlevere mistenkte til straffeforfølgelse på fastlandet. Selv om forslaget er lagt på is, har demonstrasjonene mot den Beijing-støttede byregjeringen fortsatt.- Demonstrantenes metodikk innbyr til sterkere reaksjoner fra regjeringen. Så klart risikoen for et større sammenstøt nå stiger, og det har markedsmessige konsekvenser, sier sjeføkonom for Kina i Credit Agricole, Dariuz Kowalczyk, til CNBC.Flere anerkjente økonomer nevner nå situasjonen i Hong Kong som en mulig Black Swan for markedene.YuanKinas sentralbank har tirsdag satt den daglige referansekursen mot dollar til 7,0326, noe som ifølge CNBC er sterkere enn ventet.Den kinesiske valutaen følges nøye av investorer, og det amerikanske finansdepartementet utpekte i forrige uke Kina som valutamanipulator.Wall StreetPilene pekte ned for de toneangivende indeksene på Wall Street mandag. Dow Jones falt 1,49 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite endte dagen ned henholdsvis 1,23 og 1,20 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet at investorene priset inn større sannsynlighet for en økonomisk nedtur og annen global uro. Økonomene i Bank of America beregner nå sannsynligheten for en global resesjon i løpet av det neste året til om lag 30 prosent.«Vår offisielle modell gir en sannsynlighet for en resesjon over de neste 12 månedene til om lag 20 prosent, men vår subjektive innvending, basert på svake data og andre hendelser, får oss til å tro at det er nærmere 1/3 sjanse», skrev Michelle Meyer, sjef for amerikansk økonomi hos Bank of America, til kundene, ifølge CNBC.