Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs mandag.

Analytiker og aksjeekspert i Nordnet, Roger Berntsen, tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,3 prosent mandag, eller innenfor intervallet [0,1, 0,4] prosent.«De asiatiske børsene, bortsett fra Japan som var stengt, endte svakt opp mandag. Handelskrigen mellom USA og Kina er det som har preget nyhetsbildet gjennom helgen, da partene valgte å intensivere «krigføringen» i forrige uke. Mens Trump valgte å innføre 10 prosent toll på ytterligere varer verdt 300 milliarder dollar, svarte kineserne med å stoppe importen av amerikanske jordbruksprodukter, samt, bevisst/ubevisst svekke sin egen valuta», skriver Berntsen i en oppdatering.Han mener det ligger i kortene at handelskrigen blir det viktigste temaet for Trump i kampen for 4. nye år som president.«Enn så lenge ser den amerikanske økonomien, inkludert de amerikanske børsene, til å klarer seg godt. Den brede S&P 500 indeksen er opp 16 prosent til nå i år, mens de fleste asiatiske børsene så vidt er i pluss». «Når det er sagt, det er klare tegn til avmatting i verdensøkonomien som en følge av den pågående handelskrigen. Dvs. om denne skulle fortsette lenge vil dette gi større negative utslag også i amerikansk økonomi, i tråd med den senere tids negative utvikling i de lange rentene». 10-åringen i USA ligger på 1,75 prosent, ned fra 3,2 prosent i fjor høst. I Tyskland derimot, har 10-års renten falt til -0,6 prosent.OljeprisenOljeprisen (Brent Blend) handles mer eller mindre på nivåene fra forrige uke, dog denne har etablert seg under 60 dollar per fat.«Dollaren derimot, har styrket seg videre den senere tid. Mao. for norske oljeselskaper, som Equinor og Aker  BP kompenseres den «lave» oljeprisen med en sterkere dollarkurs», mener Berntsen.Mandag  morgen omsettes Brent-oljen for 58,27 dollar fatet, ned 0,44 prosent, mens WTI-oljen faller 0,57 prosent til 54,19 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 58,92 dollar ved børsslutt fredag.AsiaDe fleste av børsene i Asia startet uken med oppgang.I Kina stiger Shanghai Composite 0,70 prosent, mens CSI 300 er opp 0,96 prosent. Hang Seng i Hong Kong styrkes 0,01 prosent.Kospi i Sør-Korea er opp 0,47 prosent, mens S&P/ASX 200-indeksen i Australia derimot faller 0,19 prosent.Børsene i Japan og Singapore er mandag stengt.USAHandelskrigen var fremdeles i fokus fredag, og det gjorde ikke saken bedre at Donald Trump tvitret at USA kanskje ikke vil stå ved avtalen om å møtes igjen til handelssamtaler i starten av september.Han sa også at han ikke var klar for å signere en avtale. Blir det møte er det bra, og blir det ikke møte så er det også bra, uttalte han også. Uken startet med årets verste børsdag, før det flatet ut på tirsdag og steg igjen onsdag og torsdag. Fredag ble det imidlertid ny nedtur.Dow Jones falt 0,34 prosent til 26.287,44, S&P 500 endte ned 0,66 prosent til 2.918,65, mens Nasdaq falt 1,0 prosent til 7.959,14.Uken endte dermed også i rødt for alle de tre indeksene. Nasdaq falt 0,6 prosent, mens S&P 500 endte ned 0,6 prosent og Dow Jones falt 0,8 prosent.VIX-indeksen steg 6,27 prosent til 17,97.Oljeprisen steg nesten 4 prosent etter en oppgang på 3 prosent torsdag. Lettoljen steg 1,72 dollar til 52,81 dollar, mens Brent steg 1,5 dollar til 57,73 dollar.Gullprisen var uendret på 1.515 dollar, mens bitcoin falt 245 dollar til 11.640 dollar. Les hele USA-kommentaren her. Oslo BørsDet var nedgang på Oslo Børs fredag. Hovedindeksen endte ned 0,57 prosent til 837,82. Det ble totalt omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,7 milliarder kroner. Ved børsslutt i Oslo er Brent-oljen opp 2,68 prosent til 58,92 dollar per fat, mens WTI-oljen er opp 3,67 prosent til 54,47 dollar per fat.Av tungvekterne falt Equinor 0,47 prosent, mens Norsk Hydro falt 1,44 prosent. Aker BP steg 1,14 prosent.  Her finner du hele børskommentaren fra fredagDette skjer i dagResultatrapporter:Askim og Spydeberg SparebankEika BoligkredittQuesterre EnergySpareBank 1 Ringerike HadelandAnnet:SSB: Unges tidspunkt for etablering på boligmarkedet, kl. 08.00SSB: Åpnede konkurser, kl. 08.00SSB: Renter i banker og kredittforetak, kl. 08.00USDA: Månedlig WASDE-rapport, kl. 18.00Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)