Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs tirsdag.

Analytiker og aksjeekspert i Nordnet, Roger Berntsen, tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned 0,5 prosent tirsdag, eller innenfor intervallet [-0,6, -0,4] prosent. «En ny runde med rentefall skremte investorene på Wall Street i går, samt de asiatiske i natt. De toneangivende indeksene USA og Asia endte til slutt ned mellom en og to prosent, noe som kan tenkes å påvirke utviklingen på Oslo Børs i dag, i alle fall i åpningsminuttene. Handelsuroen, dvs. «handelskrigen» mellom USA og Kina er hovedårsaken til den siste tids negative utvikling. Mange investorer er urolig for verdensøkonomien og søker derfor «trygge havner», som rentepapirer til fordel for aksjer», skriver Berntsen i morgenrapporten.De lange rentene, målt gjennom tiårige statsrenter i USA, står nå i 1,65 prosent, vesentlig lavere enn tre måneders renten på 1,95 prosent.«I et normalmarkedet, hvis vekst og inflasjonsimpulser i økonomien er gode, skal de lange rentene ligge godt over de korte. Mao. rentemarkedet priser nå inn en betydelig svekkelse av verdensøkonomien», skriver Berntsen.Det er for øvrig ifølge analytikeren naturlig å anta at verdens sentralbanker, med den amerikanske i spissen, blir «tvunget» til å kutte styringsrentene betydelig for hindre en mulig resesjonNorges BankDen norske sentralbanken, som for øvrig avholder det neste rentemøte førstkommende torsdag, ligger inne med en rentebane som indikerer ytterligere rentehopp fremover. Når det er sagt, gitt realiteten i verdensøkonomien, vil det neppe bli rom for høyere renter her hjemme, mener analytikeren i Nordnet.OljeprisenTirsdag morgen omsettes Brent-oljen for 58,41 dollar fatet, ned 0,27 prosent, mens WTI-oljen faller 0,20 prosent til 54,82 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 58,63 dollar ved børsslutt mandag.AsiaDe asiatiske børsene faller markant tirsdag morgen.I Japan faller Nikkei 1,28 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 1,15 prosent.Shanghai Composite i Kina svekkes 0,74 prosent, og CSI 300 faller 0,96 prosent. Hang Seng i Hong Kong er ned 1,86 prosent.Kospi i Sør-Korea faller tilbake 0,67 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,40 prosent, og Straits Times i Singapore svekkes 0,81 prosent.USAPilene pekte ned for de toneangivende indeksene på Wall Street manddag.Dow Jones falt 1,49 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite endte dagen ned henholdsvis 1,23 og 1,20 prosent. Utviklingen kom i kjølvannet at investorene priset inn større sannsynlighet for en økonomisk nedtur og annen global uro.De amerikanske rentene fortsetter å falle i takt med at den globale uroen tiltar og resesjonsfrykten stiger. Investorene priser inn hele fire rentekutt av 25 basispunkter de neste 12 månedene, og renten på 10-åringen falt så lavt som 1,64 prosent mandag.VIX, populært kalt fryktindeksen, steg 16,92 prosent til 21,01 poeng.Gullprisen steg 0,9347 prosent til 1.522,60 dollar per unse.Les hele USA-kommentaren her. Oslo BørsEtter en fin start på børsåret har de siste ukene vært preget av kursfall etter at Donald Trump innførte ny toll på kinesiske varer, og at handelssamtalene mellom USA og Kina nok en gang har fått et tilbakeslag. Den siste måneden har Oslo Børs falt rundt 5,5 prosent, men er fortsatt opp rundt 4,5 prosent hittil i 2019. Mandag falt hovedindeksen 0,38 prosent til 834,63, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 1.793 millioner kroner. Her finner du hele børskommentaren fra mandagDette skjer i dagResultater:2020 BulkersBien SparebankCrayon Group Holding, webcast kl. 08.30EAM SolarHelgeland SparebankLandkreditt BoligkredittLillestrøm SparebankSpareBank 1 BVSpareBank 1 Hallingdal ValdresSpareBank 1 NordvestAasen SparebankMakro:Tyskland: KPI endelig juli, kl. 08.00Spania: KPI endelig juli, kl. 09.00Storbritannia: Arbeidsledighet (ILO) juni, kl. 10.30Tyskland: ZEW-indeks august, kl. 11.00USA: NFIB SMB-indeks juli, kl. 12.00USA: KPI juli, kl. 14.30Annet:SSB: Eiendomsomsetning, 2. kvartal 2019, foreløpige tall, kl. 08.00SSB: Banker og kredittforetak, kl. 08.00API: Ukentlig oljelagertall, kl. 22.30Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)