Handelskrigen slår kraftig på kredittspreadene

Handelskonflikten mellom USA og Kina er utvilsomt hovedfokuset i markedet disse dager. Investorene begynner virkelig å frykte effekten en langvarig konflikt kan få på den globale økonomien.I USA falt renten på 10-åringen lavere enn 1,60 prosent intradag onsdag, før den igjen stabiliserte seg på et noe høyere nivå ved stengning på Wall Street.New Zealand tok analytikerne på sengen og senket renten hele 50 basispunkter onsdag. I India og i Thailand ble også renten kuttet samme dag.Markedet priser inn 2/3 sjanse for et 25-punkters kutt i september og 1/3 sjanse for et 50-punkters kutt. Ser man ett år frem i tid impliserer forwardrenten at markedet venter nær fire kutt (a 25 punkter) de neste 12 månedene.«Vårt problem er ikke Kina, (...) vårt problem er et Federal Reserve som er for stolte til å innrømme feilen de gjorde ved å handle for raskt og stramme til for mye (og at jeg hadde rett!). De må kutte rentene større og raskere og stoppe de latterlige kvantitative lettelsene NÅ,» skrev Donald Trump i en tweet onsdag.«Rentekurven er for vid og det er ingen inflasjon. Inkompetanse er en forferdelig ting å se på, særlig når ting kunne blitt løst sååååå enkelt,» skrev han videre. ValutadramaturgienAmerikanske myndigheter har beskyldt kineserne for valutamanipulasjon etter at kinesiske yuan har svekket seg kraftig etter at Trump offentliggjorde ny importtoll mot landet på varer verdt 300 milliarder dollar.Torsdag fikset den kinesiske sentralbanken den daglige referansekursen mot dollar til 7,0039.Onsdag ble kursen fikset til 6,9996 og tirsdag var den på 6,9683.- Kina lar yuan svekkes for å motvirke effekten av høyere tollsatser. Det vil hjelpe på kort sikt, men har fortsatt behov for at økonomien styrkes, sa adm. direktør i Haitong International Securities, Kevin Leung, til CNBC torsdag morgen.På lengre sikt vil en devaluert valuta gi kineserne vesentlig høyere energikostnader, noe som igjen vil slå inn på veksten i landet. Det samme problemet opplever man også i fremvoksende markeder generelt. Valutaene svekker seg og investorene flokker mot trygge havner som gull, dollar og yen. Fremvoksende økonomier er har ofte en energiintensiv vekst, samt mye gjeld i dollar, og en valutasvekkelse vil utvilsomt få realøkonomiske konsekvenser på sikt.Siden 31. juli har onshore-yuan svekket seg med om lag 2,36 prosent mot dollaren. Onsdag handles den kinesiske valutaen på 7,0457 mot én amerikansk dollar.Kredittspreadene går utI obligasjonsmarkedet er det tydelig at investorene vil ha bedre betalt for å låne ut penger til selskaper ratet BB eller lavere (junk bonds).Ser man på ICE Bank of America Merill Lynch sin opsjonsjusterte High Yield indeks for kredittspreader, så har kredittpåslaget gått ut fra 3,93 prosentpoeng den 31. juli (samme dag som, men før, Fed kuttet renten i USA) til 4,53 prosentpoeng per 05.08. I realøkonomiske termer betyr det at de litt mer risikable selskapene i USA nå vil få over et halvt prosentpoeng høyere lånefinansiering ved nye utstedelser eller refinansiering. Det slår igjen inn på prosjektlønnsomheten, som igjen vil slå inn på investeringsappetitten, som igjen vil slå inn på veksten.Ser man på kredittspreaden for selskaper av investment grade, så er bildet noe av det samme. Kredittspreaden på BBB-ratede selskaper har gått fra 1,47 prosentpoeng ved månedsskiftet til 1,58 prosentpoeng per 05.08. Selv om kredittspreadene i absolutte termer er lave i historisk sammenheng, er endringen på svært kort tid oppsiktsvekkende.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også