Kina setter fiksingen på yuan sterkere enn ventet

Handelskonflikten fortsetter, men kineserne viser tegn til å kjempe for valutaen allikevel.

Mandag falt verdens indekser nærmest unisont som følge av eskaleringen i handelskrigen. Den kanskje viktigste hendelsen var at onshore-yuan falt til svakere enn 7 mot dollaren, noe som kan implisere at kineserne vil devaluere valutaen som et mottiltak til Trumps tollinnførsel.Det hjalp heller ikke på stemningen på børsene at amerikanske myndigheter nettopp stemplet Kina som valutamunipulator.Allikevel er indeksfutures på S&P 500 noe opp tirsdag morgen. Ifølge Nordea Markets skyldes dette at kinesiske myndigheter har satt fiksingen på onshore yuan noe høyere enn ventet i dag på 6,9683. Det skaper et visst håp om at Kina ikke vil bruke valutaen i konflikten med USA. Det er også meldingen fra kinesiske myndigheter. Dessuten offentliggjorde den kinesiske sentralbanken, PBOC, at det vil bli salg av yuanobligasjoner i Hong Kong for 30 milliarder yuan, tilsvarende 4,3 milliarder USD. Salget skal skje 14. august og vil trekke inn likviditet fra markedene og dermed styrke etterspørselen etter yuan, skriver DNB Markets.DNB Markets skriver videre at etter gårsdagens svekkelse trakk mange paralleller til yuansvekkelsen i 2015 da kapitalflukt svekket Kinas valutareserver med 500 milliarder dollar. Frykten er knyttet til kinesiske selskapers dollargjeld. Denne gjelden er mer enn doblet siden 2015 til 730 milliarder dollar ifølge Bloomberg. Bare i år har kinesiske selskaper lånt 130 milliarder dollar.For gjeldstunge kinesiske selskaper vil yuansvekkelse være en betydelig risiko. Dette er forhold som tilsier at kinesiske myndigheter ikke vil bruke valutakursen aktivt i handelskrigen med USA, heter det fra DNB Markets.USDCNY står i om lag 7,04 tirsdag morgen. EURNOK står i 9,98, mens dollaren omsettes for 8,91.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også