Kraftig børsfall i Asia

De asiatiske børsene faller kraftig.

Børs

De asiatiske børsene faller mandag morgen.I Japan faller Nikkei 1,98 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 1,61 prosent.Shanghai Composite i Kina svekkes 0,95 prosent, og CSI 300-indeksen faller 1,17 prosent. Hang Seng i Hong Kong er ned 2,84 prosent.Kospi i Sør-Korea faller tilbake 1,26 prosent, S&P/ASX 200 i Australia er ned 1,29 prosent, og Straits Times i Singapore svekkes 1,44 prosent.Handelskrigen eskalererUnder helgens G7-møte uttalte USAs president Donald Trump ifølge NTB blant annet at han angrer på at han ikke har hevet tollsatsen på kinesiske varer mer .Uttalelsene kommer få dager etter at Trump meldte at han ville øke eksisterende og planlagte tollsatser på kinesiske varer. Kina varslet om det samme fredag, og vil innføre ny toll på amerikanske varer til en verdi av 75 milliarder dollar.Fra USAs side vil tollen som innføres 1. september og 15. desember vil nå bli økt fra 10 til 15 prosent.  Trump siste innføring gjelder kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar som nå har en tollsats på 25 prosent. Disse kommer til å øke til 30 prosent fra 1. oktober.- Denne eskaleringen viser hvor usannsynlig en handelsavtale og nedtrapping har blitt. Det er nå usannsynlig at eksisterende og planlagte handelsbegrensningene vil bli fjernet med det første, samtidig som også nye begrensninger kan bli innført, skriver leder for Asia-økonomi ved Oxford Economics, Louis Kuijs, i en rapport, ifølge CNBC.Trump skrev også på Twitter fredag at han mener det er på tide at amerikanske selskaper med produksjon i Kina nå vurderer alternative markeder.- Amerikanske selskaper har de siste 20 årene opparbeidet seg solide posisjoner i Kina. Nå er de nervøse på to nivåer. Det er ikke bare hva Trump kan finne på å gjøre, men også responsen man vil få i Kina. Ikke nødvendigvis bare fra myndighetene, men også fra vanlige mennesker og selskaper i Kina, sier adm. direktør i IMA Asia, Richard Martin, til CNBC.Kinas sentralbank har mandag satt den daglige referansekursen mot dollar til 7,057.Nær ny avtale med JapanI motsetning til forholdet mellom USA og Kina, meldes det om bedre stemning mellom amerikanerne og Japan. De to landene har ifølge NTB nå fremforhandlet store deler av en ny handelsavtale som skal undertegnes i New York i september.- Det er en veldig stor overgang. Det er snakk om milliarder av dollar. Flott for bøndene, sa Trump.Ifølge USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer dekker avtalen områder som landbruk, industritoll og digital handel. Toll på bilhandel vil forbli det samme.Wall StreetAlle de ledende amerikanske børsene falt kraftig fredag. Dow Jones endte ned 2,4 prosent til 25.621,86 indekspoeng, mens S&P 500 og teknologi-børsen Nasdaq Composite falt henholdsvis 2,9 prosent og 3,17 prosent.Fallet skjer i lys av en rekke tweets fra president Donald Trump. Etter Federal Reserve-sjef Jerome Powells viktige tale i Jackson Hole, Wyoming tok Trump raskt til Twitter for å kritisere. Kritikken rettes mot at Fed valgte å holde styringsrenten uendret til tross for Kinas siste fremspill i handelskrigen.Majoriteten håper og tror på ytterligere rentekutt fra Fed i September, og ifølge CNBC tror så mange som 93,5 prosent på ett nytt rentekutt. Ett kutt på 25 basispunkter ses sannsynlig. Investorer har dog grunn til å være bekymret da Powells tale i dag inneholdt få klare signaler om hva som kan forventes i September. VIX-indeksen, populært omtalt som fryktindeksen, steg fredag hele 25 prosent til 20,77.«Mitt eneste spørsmål er: Hvem er vår største fiende, Jay Powell eller president Xi?», skrev Trump.

asia-børsene
nikkei 225
topix
shanghai composite
hang seng
Nyheter
Markedskommentarer
Børs