Kraftig børsfall i USA og «VIXplosjon»

Ledende amerikanske børser er ned fredag, det samme er renter, mens VIX-indeksen legger kraftig på seg etter dagens hendelser

Børs

Alle de ledende amerikanske børsene er ned fredag. Dow Jones faller 2,4 prosent til 25.621,86 indekspoeng, og S&P 500 og teknologi-børsen Nasdaq Composite er ned henholdsvis 2,9 prosent og 3,17 prosent.Synlig Trump på TwitterIndeksene falt jevnt og trutt gjennom handelsdagen og avsluttet på sitt laveste nivå for dagen ved stengetid i USA. Fallet skjer i lys av en rekke tweets fra president Donald Trump. Etter Federal Reserve-sjef Jerome Powells viktige tale i Jackson Hole, Wyoming tok Trump raskt til Twitter for å kritisere.Kritikken rettes mot at Fed valgte å holde styringsrenten uendret til tross for Kinas siste fremspill i handelskrigen der Kina ilegger toll på amerikanske varer verdt 75 milliarder dollar.Videre kom Trump med følgende oppsiktsvekkende utspill: «Mitt eneste spørsmål er: Hvem er vår største fiende, Jay Powell eller president Xi?» Les også: "Trump går bananas på twitter"  Vil ha amerikanske selskaper hjemSenere på dagen tok Trump igjen til Twitter og nærmest beordret amerikanske selskaper med produksjon i Kina til å se etter andre alternativer utenfor verdens nest største økonomi. Trump ser helst at selskapene flytter virksomhet tilbake til USA.Uklare signaler relatert til rentekutt i SeptemberMajoriteten håper og tror på ytterligere rentekutt fra Fed i September, og ifølge CNBC tror så mange som 93,5 prosent på ett nytt rentekutt. Ett kutt på 25 basispunkter ses sannsynlig. Investorer har dog grunn til å være bekymret da Powells tale i dag inneholdt få klare signaler om hva som kan forventes i September. Følgelig ender alle de toneangivende indeksene i USA ned.CNBCs børskommentar finner du her Ned, ned og nedDow Jones falt 2,4 prosent til 25.621,86 indekspoeng. Av de 30 selskapene som inngår i indeksen er kun et av selskapene i grønt fredag, nemlig Boeing som i går kunngjorde at selskapet nærmer seg en avklaring hva gjelder problemene med flytypen 737-Max. Selskapet stiger 0,22 prosent. Tech-selskapene Microsoft og Apple falt begge kraftig og endte ned henholdsvis 3,42 prosent og 4,67 prosent.S&P 500 endte ned 2,9 prosent til 2.845,64 indekspoeng.Nasdaq endte dagen ned 3,17 prosent til 7.750,84 indekspoeng.Øvrige amerikanske aksjer som for eksempel Tesla og Alphabet falt henholdsvis 4,59 prosent og 3,22 prosent.VIX-indeksen, populært omtalt som fryktindeksen steg hele 25 prosent til 20,77.Oljeprisen henter seg noe inn igjen etter å ha vært ned nesten tre prosent tidligere fredag. Brent-oljen og WTI-oljen omsettes for øyeblikket for henholdsvis 59,1 og 53,86 dollar fatet, ned 1,4 og 2,7 prosent. Oljekommentar finner du her.Gullprisen forsetter videre opp fredag og en unse gull omsettes i skrivende stund for 1.538,40 dollar og er opp nesten to prosent.Tremånedersrenten falt 2,9 basispunkter til 1,964 prosent.Renten på toåringen taper seg med 8,7 basispunkter og yielder 1,535 prosent.Tiåringen falt 8,6 basispunkter og gir en rente på 1,531 prosent.Videre falt 30 årige statsobligasjoner 7,8 basispunkter, og yielder for øyeblikket 2,028 prosent.Avslutningsvis stiger Bitcoin 3,1 prosent til 10.438 dollar.

dow jones
s&p 500
nasdaq composite
vix
usa-børsene
Nyheter
Børs