Nok en dag med kraftige børsfall i Asia

I kjølvannet av det kraftig fallet på Wall Street mandag kveld , svekkes også de asiatiske børsene.I Japan er Nikkei ned 0,92 prosent, mens den bredere Topix-indeksen faller 0,74 prosent.Shanghai Composite svekkes 2,43 prosent, og CSI 300 er ned 2,01 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller 0,71 prosent.Kospi i Sør-Korea er ned 0,95 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia faller tilbake 2,11 prosent, og Straits Times i Singapore svekkes 0,62 prosent.Handelskrigen pregerDet er handelskonflikten mellom Kina og USA som preger nå markedene, etter å ha blitt kraftig intensivert den siste uken. Fra 1. september vil det være toll på 96,7 prosent av alle kinesiske eksportvarer til USA.Torsdag i forrige uke varslet nemlig USAs president, Donald Trump, at landet nå vil innføre ytterligere 10 prosent toll på kinesisk import til USA fra 1. september. USA trapper dermed opp handelskrigen etter våpenhvilen som ble inngått i juni.Trump uttalte også at han er villig til å droppe den nye tollbelastningen om Kina øker sine kjøp av amerikanske landbruksvarer. Mandag fikk imidlertid markedene se at kineserne ser ut til å ha gitt opp en snarlig løsning på konflikten.Det kinesiske handelsdepartementet meldte da at kinesiske selskaper skal ha stanset alt innkjøp av amerikanske landbruksprodukter. De utelukker heller ikke å innføre toll på amerikanske landbruksprodukter som er innkjøpt etter 3. august.Kinas respons på Trumps nye tollbarrierer er som mange ganger tidligere, å devaluere kinesiske yen. Onshore yen, som i praksis settes av kinesiske myndigheter da de velger om de vil kjempe for eller mot en gitt utvikling i valutaen, ble sluppet svakere enn 7 yen per dollar mandag. Så svak har ikke den kinesiske valutaen vært siden etterdønningene av finanskrisen.Wall StreetDe toneangivende indeksene på Wall Street gjorde et lite svalestup mandag, og investorene løper mot trygge havner. Dow Jones falt 2,90 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite endte dagen ned henholdsvis 2,98 og 3,47 prosent.Bare 19 ganger det siste tiåret har S&P 500 falt mer en tre prosenet på en dag. Etter en sterk avslutning unngikk den brede indeksen et nytt tre prosent fall.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også