Norske investorer rir oppgangen i gullprisen

Børs

(Finansavisen): Den 16. august 1896 skjedde funnet som utløste gullrushet i Klondike. Gulljegere immigrerte til Klondikeelven ved Dawson City i Canada i håp om å bli rike. 123 år senere hersker gullfeber blant norske investorer.Ketil Skorstad har tidligere i år bekreftet å ha gått tungt inn i gull og sølv - anslagsvis har han investert 50 til 100 millioner kroner i håp om prisboom, skriver Finansavisen. «Jeg har sett på gull og sølv i 20 år, men aldri handlet det før nå. Magefølelsen min er at de skal opp i pris, og det har startet veldig bra», sa Skorstad til Finansavisen 24. juli.Skorstads magefølelse var nesten bemerkelsesverdig god. For dengang sto gullprisen i rett over 1.400 dollar pr. unse. Siden har den steget kraftig, og i går skjøt den opp til 1.527 dollar - opp 16,50 fra dagen før.– Man vet ikke– Jeg har kommet meg bra inn i dette, men jeg vet jo ikke hvordan det ender. Det vet man først når man har solgt, sier Ketil Skorstad.Han rykket inn i gull og sølv i månedsskiftet mai/juni - nøyaktig i det gullprisen begynte den kraftige verdistigningen fra nivåer rundt 1.280 dollar. Skorstad skal ha investert mellom 50 og 100 millioner kroner, og gevinsten utgjør over 10 millioner kroner.– Jeg har ofte gjort mange handler som har begynt bra, men endt dårlig til slutt. Man vet ikke hvordan det ender selv om det unektelig ser bra ut nå, sier han.Men en som ryktes å ha satset enda mer enn Skorstad er Jan Haudemann-Andersen. Haudemann-Andersen har snakket varmt om gull i årevis, og har nærmest vært en gullforkjemper de seneste fem til ti årene. Endelig har han fått rett.Flere investorer opplyser at Haudemann-Andersen har vært veldig ivrig i gull i år og snakket mye om det til investorkolleger.Uro og stupende langrenterOgså Øystein Stray Spetalen hevdes å ha vært med på investeringer under oppgangen i gullprisen. Det samme hevdes om lillebror Egil Stray Spetalen. Hvor tidlig de var med og med hvor mye penger er ikke kjent.Finansavisen har vært i kontakt med Jan Haudemann-Andersen om gullinvesteringene over den seneste uken, men han har avvist å kommentere. Ingen av Spetalen-brødrene besvarte Finansavisens henvendelser om gullinvesteringene i går.Bak oppgangen i gullprisen ligger mer enn Skorstads magefølelse. Det handler om investorer som søker en sikker havn i frykt for geopolitisk spenning og svakere økonomisk vekst. Stupende langrenter, med 30 års amerikanske statsobligasjonsrenter på historisk lavt nivå har også bidratt til at investorer flykter mot gull etter en lang periode der billige penger er brukt for å stimulere økonomien.

gull
ketil skorstad
øystein stray spetalen
jan haudemann-andersen
Nyheter
Børs