- Oljeprisen må falle under 20 dollar for å kunne konkurrere med fornybar energi

En fersk rapport fra BNP Paribas er sørgelig lesning oljebransjen.

BNP Paribas skriver i en fersk forskningsrapport at samme investering i nye vind- og solenergiprosjekter kombinert med batteridrevne elektriske kjøretøyer vil etter hvert produsere syv ganger mer nyttig energi enn bensinbiler med en oljepris på dagens nivåer, ifølge Bloomberg.- Prisen på olje vil måtte falle til 9-10 dollar fatet på lang sikt for at bensin skal være konkurransedyktig med ren kraft for transport, og til 17-19 dollar per fat for diesel, sier Mark Lewis, global leder for bærekraftforskning ved BNPs kapitalforvaltning, i en fersk forskningsrapport.Amerikansk lettolje omsettes akkurat nå for 55 dollar fatet, mens et fat Brent-olje står i 61,18 dollar fatet.- Analysen vår fører til en veldig sterk konklusjon for oljeindustrien: for det samme kapitalutlegget i dag vil vind- og solenergi allerede produsere mye mer nyttig energi for elektriske kjøretøy enn olje som er kjøpt på spotmarkedet, sier Lewis til Bloomberg, og fortsetter:- Dette er fantastiske tall, og de antyder at økonomien i fornybar energi sammen med elektriske biler vil bli uimotståelig i løpet av det neste tiåret.Han legger imidlertid ikke skjul på at endring tar tid. - Oljeindustrien i dag har en storskalafordel over vind- og solenergi av flere størrelsesordener. Olje tilførte 33 prosent av den globale energien i 2018 sammenlignet med bare 3 prosent fra vind og sol, sa Lewis.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også