Resesjonsfrykt skaper hodebry for Wall Street-investorene

Markedene så rødt på en dag der resesjonsfrykten for alvor preget markedene. Fryktindeksen gjorde kjempehopp.

Pilene pekte ned for de toneangivende indeksene på Wall Street manddag. Dow Jones falt 1,48 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite endte dagen ned henholdsvis 1,22 og 1,20 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet at investorene priset inn større sannsynlighet for en økonomisk nedtur og annen global uro.Rentene faltDe amerikanske rentene fortsetter å falle i takt med at den globale uroen tiltar og resesjonsfrykten stiger. Investorene priser inn hele fire rentekutt på 25 basispunkter de neste 12 månedene, og renten på 10-åringen falt så lavt som 1,64 prosent mandag.Økonomene i Bank of America beregner nå sannsynligheten for en global resesjon i løpet av det neste året til større enn 30 prosent."Vår offisielle modell gir en sannsynlighet for en resesjon over de neste 12 månedene til om lag 20 prosent, men vår subjektive innvending, basert på svake data og andre hendelser, får oss til å tro at det er nærmere 1/3 sjanse, skrev Michelle Meyer, sjef for amerikansk økonomi hos Bank of America, til kundene, ifølge CNBC.Internasjonal UroDen argentinske børsindeksen MERVAL falt hele 36 prosent mandag etter at sentrum-venstrekandidaten Alberto Fernández søndag vant første valgomgang i presidentvalget med god margin. Finansmarkedene og USA sympatiserer med høyreorienterte Mauricio Macri.I tillegg til det enorme børsfallet svekket argentinske pesos seg mot dollaren med over 15 prosent.Opptøyene i Hong Kong skapte også furore mandag. Flyplassen hos øystaten ble stengt ned som følge store protester. Uroen i landet har eskalert voldsomt den siste tiden, og flere anerkjente økonomer nevner situasjonen i Hong Kong som en mulig Black Swan for markedene.Handelskrigen, opptøyene i Hong Kong, mulig resesjon i Tyskland og Eurosonen, Brexit, Italia, børs- og valutakrasj i Argentina, spenningen i Iran og den konstante uroen omkring Nord-Korea er alle tema som kan ta nattesøvnen fra investorene.Ned og nedDow Jones falt 1,48 prosent til 25.897,71 under handelen mandag.Hele 29 av de 30 aksjen i indeksen falt.Merck & Co var dagens vinner og steg 0,26 prosent.Johnson & Johnson var også blant vinnerne, men falt 0,11 prosent.På taperlisten finner vi Goldman Sachs, som falt hele 2,60 prosent.Investorene ser ut til å kaste kortene i investeringsbanken da eskalerende resesjonsfrykt er negativt for flere av avdelingene hos Goldman.Caterpillar, som er svært sensitiv på utviklingen i handelskrigen og utsikter til global vekst, falt 2,21 prosent.Pfizer og Walt Disney falt henholdsvis 2,67 og 1,98 prosent.S&P 500 trakk seg tilbake 1,22 proset til 2.883,09.Finansgigantene ble sent rett ned i takt med at rentene falt.Bank of America og Wells Fargo falt henholdsvis 2,47 og 1,90 prosent.Amgen var blant vinnerne etter at legemiddelselskapet vant frem med en rettsak som vil beskytte to patenter for selskapets leddgiktmedisin, Embrel.Aksjen klatret hele 4,86 prosent.General Electric og Ford falt henholdsvis 1,09 og 1,69 prosent.Ned også i techNasdaq Composite falt 1,20 prosent til 7.863,41 på Wall Street mandag.Uber møtte sterk motstand i markedet og falt 7,59 prosent.Tesla endte dagen ned 2,55 prosent.Microsoft, verdens mest verdifulle selskap, måtte se 1,39 prosent av markedsverdien fordufte.Netflix steg 0,62 prosent.Snap endte dagen ned 0,94 prosent.Facebook falt 1,32 prosent.AMD var også blant taperne og falt 5,15 prosent.Apple greide seg ganske bra, men endte allikevel ned 0,25 prosent.Se også: Oljeprisen tikker oppoverFrykten og gullprisen oppVIX, populært kalt fryktindeksen, steg 16,92 prosent til 21,01 poeng.Gullprisen steg 0,9 prosent til 1.522,60 dollar per unse.