Surere stemning på børsen

Mangedoblingskandidat fortsetter oppturen.

Etter en positiv åpning, har stemningen surnet på Oslo Børs.Hovedindeksen står i skrivende stund i 844,02, som er ned 0,12 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 996 millioner kroner.Toneangivende Europa-børser trekker oppover.Britiske FTSE 100 stiger én prosent, tyske DAX 0,3 prosent og franske CAC 40 0,5 prosent.Førhandelen peker mot en forsiktig oppgang fra start på Wall Street.- Mange er spenteInvestorer verden over er spente før USAs sentralbanksjef Jerome Powell går på talerstolen i Jackson Hole, der et sentralbanksymposium starter fredag.Flere av verdens sentralbanksjefer samles her for å diskutere rente -og valutapolitikk, og har gjort det hvert år siden 1978. - Gitt talens tittel «Challenges for Monetary Policy», er Powells tale ventet å gi større bevegelser i finansmarkedene enn normalt, skrev Roger Berntsen i Nordnet i morges.Ifølge danske Børsen er det åpenlys fare for en ny nedtur.- Kommentarer kan utløse et blodbad i aksje- og obligasjonsmarkedene , skriver økonom Paul Ashworth i Capital Economics i en analyse avisen viser til.Årsaken til den dramatiske advarselen er at det i markedet er priset inn fire rentekutt året ut, som langt overgår hva Powell og Federal Reserve selv indikerer.- Siden forrige rentemøte i juli da sentralbanken kuttet renten, har nemlig den globale veksten skuffet ytterligere, handelskrigen eskalert, rentene falt videre og frykten for en resesjon tiltatt. Tidligere på disse symposiumene har både Draghi og Bernanke gitt viktige signaler om fremtidig pengepolitikk, og mange er dermed spente på om Powell vil holde på at rentekuttet i juli var en «mid-cycle adjustment», og ikke den første av en rekke, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i dagens morgenrapport.- Markedsprisingen indikerer nå et kutt i september, ett i desember og ett i mars, i tråd med vår prognose, legger han til.Oljen ser rødtOljeprisene trekker svakt nedover.Brent-oljen faller 0,2 prosent til 59,79 dollar fatet, som er ned fra rundt 60,25 dollar ved stengetid i går.WTI-oljen er ned 0,2 prosent til 55,26 dollar fatet.- Svake nøkkeltall tynger oljeprisen, skriver analytikerne i ANZ ifølge Reuters i en oppdatering fredag.Roger Berntsen-favoritt Equinor faller 1,4 prosent til 152 kroner, mens Aker BP og DNO er hhv. ned 1,2 prosent til 231,60 kroner og opp 1,1 prosent til 12,09 kroner.Laksen spretterSalMar spretter opp 3,3 prosent til 437,40 kroner på dagens nest høyeste volum etter kvartalstall .Flere andre lakseaksjer stiger også, men mer beskjedent. Mowi er uendret etter å ha spikret oppkjøp, mens Lerøy Seafood klatrer 0,8 prosent til 60,56 kroner.Lerøys hovedeier Austevoll Seafood fortsetter å hente seg inn etter kvartalstallene tidligere denne uken, og stiger 3,5 prosent til 94,25 kroner.Utslagene er generelt nokså beskjedne blant de mest omsatte.Orkla, Gjensidige, Schibsted A/B, Golden Ocean og BW Offshore skiller seg positivt ut med 1-2 prosent oppgang.Norsk Hydro, som utmerket seg positivt i går, er ned 1,3 prosent til 27,70 kroner etter at Handelsbanken har nedgradert til hold og kuttet kursmålet .Norwegian trekker ned 4,8 prosent til 31,60 kroner etter at SEB har nedgradert til hold og mer enn halvert kursmålet .Frontline-rallyFrontline stiger 4,8 prosent til 74,50 kroner etter å ha kjøpt en flåte på ti splitter nye skip av Trafigura, som etter kjøpet vil eie over åtte prosent av rederiet.I shipping for øvrig fortsetter LPG-rederiet Avance Gas opp nye 1,4 prosent til 29,25 kroner i kjølvannet av gårsdagens kvartalstall som viste sterk rateoppgang.Ellers på vinnerlisten stiger Eidesvik Offshore 10,6 prosent til 5,64 kroner etter at selskapet la frem kvartalstall etter stengetid i går.Flere analytikere øyner mangedobling av BerGenBio, og aksjen fortsetter oppturen med nye 20,3 prosent til 17,42 kroner.Rieber Shipping spretter på sin side opp 15,8 prosent til 8,05 kroner etter også å ha lagt frem kvartalstall etter stengetid i går.Biotek videre nedØverst på taperlisten finner vi Nordic Nanovector, som faller nye 17,9 prosent til 26,70 kroner i kjølvannet av gårsdagens kvartalstall .Det som muligens tynger aksjen, er at rekrutteringen av pasienter for selskapets viktigste studie ikke har nådd forventet takt de siste månedene.En annen tallfremlegger, Nordic Mining, går tilbake 5,8 prosent til 2,12 kroner på Oslo Axess.Vi tar også med EMGS som trekker ned 7,7 prosent til 2,15 kroner og B2Holding som faller 9,0 prosent til 7,00 kroner etter resultatvarsel.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også