Toppanalytiker anbefaler gull

Investeringsråd fra Norges beste.

(Finansavisen ): I en verden der 16.000 milliarder dollar med obligasjoner globalt gir negativ rente, og rentene fortsetter å falle, hva skal man investere i? spør Finansavisen.Siste vers?Kredittsjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets, som Kapital i en årrekke har kåret til Norges klart beste kredittanalytiker, tror forholdene nå ligger til rette for gull.- Gull er aldeles utmerket, og går gjerne godt i resesjoner og når aksjemarkedet går dårlig. Det kommer til å bli tøffere det neste tiåret å få den avkastningen vi har vært vant med. Derfor mener jeg man bør investere i noen andre type aktivaklasser, som gull, sa han ifølge avisen på et lunsjseminar tirsdag.Ringholm og hans Sparebank 1-kolleger, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og aksjestrateg Peter Hermanrud, deler synet om at den lange oppgangskonjunkturen siden finanskrisen i 2008/09 synger på det siste verset.RentefallGullprisen har trosset sterk dollar og lav inflasjon, og steget 17 prosent i år. Lavere realrenter har gjort gull mer attraktivt blant investorer. Finansavisen har nylig trukket frem navn som Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad.Takket være den sterke dollaren er gullprisen nå godt over toppnivåene fra 2011 målt mot flere andre valutaer, deriblant norske kroner.- Hva er det som har styrt gullprisen de siste fire årene? Jo, volumet av negative renter. Gull stiger fordi alternativkostnaden ikke er der lenger og utfallsrommet er større for økonomien de neste årene, sier Ringholm til - En hedgeKredittsjefen vil ikke si hvor mange prosent av porteføljen som bør være i gull, utenom at han ville «hatt en andel» av edelmetallet i den klassiske porteføljen «60 prosent aksjer/40 prosent obligasjoner». - Men hovedpoenget mitt er at gull er en aktivaklasse som, gitt det store utfallsrommet i økonomien, kan gjøre det veldig bra, sier han til Finansavisen.I «sliden» om gull i Ringholms presentasjonsmateriell, står det ifølge avisen at børsnoterte fond (exchange traded funds - ETF) og fysisk gull er de foretrukne måtene å investere på.Det står også at gull er en hedge hvis inflasjonen en dag skulle komme tilbake, og at det «sannsynligvis er en bedre hedge mot deflasjon enn mange tror».


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også