Tror ikke Trump vil sende økonomien i grøfta

Mens Jan Petter Sissener ikke er bekymret, mener DNB-analytikerne investorer må ta handelskonflikten mellom USA og Kina på alvor.

(Finansavisen.no): – Jeg er ikke så veldig bekymret. Det er umulig å regne på Trump, men jeg tror ikke han ønsker å bli husket som presidenten som sendte verdensøkonomien i grøfta, sier finansnestor Jan Petter Sissener til Finansavisen.Sissener ser på børsfallet som en kjøpsanledning, men da av relativt trygge aksjer.– Jeg tror ikke du blir fattig av å kjøpe aksjer med forutsigbare inntekter og utbytteutbetalinger, sier han.– Handelskonflikten gavner ingen, hvis man tror de er fornuftige, som det jo ikke er sikkert de er, finner man en løsning. Det er et uttrykk som heter «don’t fight the Fed», og det tror jeg også kommer til å gjøre seg gjeldende i dette tilfellet, sier Sissener og henviser til at sentralbankene så langt har vært på hugget.Strategene i DNB derimot, tror investorene kan belage seg på et langvarig svakt aksjemarked, og at det er på tide å ta konflikten på alvor.Aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper synes neste trekk i handelskrigen er vanskelig å forutse. Han påpeker at det for tiden er ferietid i både USA og Europa, og at det dermed forblir stille på nyhetsfronten fremover, med mindre det kommer nye utspill fra Trump.Mandag falt hovedindeksen på Oslo Børs 2,3 prosent. På Oslo Børs er det ifølge Harper råvareaksjer og shippingaksjer, særlig tørrbulk, som får mest juling ettersom Kinas etterspørsel etter råvarer er høy.Ingen tegn til kapitulasjonSom eksempel trekker han blant annet frem silikonprodusenten Elkem som falt 4 prosent mandag, grunnet direkte eksponering til Kina, og tørrbulkrederiet Golden Ocean som falt over 6 prosent.Likevel tror Harper det fremdeles kan være vanskelig å gjøre de største kulene på råvareaksjer til tross for at markedet faller mye.– Man må se etter tegn på kapitulasjon, som for eksempel VIX-indeksen. Når den ligger på over 30, er det en indikasjon på panikk i markedet som øker sannsynligheten for at det er riktig tidspunkt å kjøpe. I dag ligger den på 21,7, så enn så lenge er ikke risk/reward spesielt god.Harpers kollega, valuta - og renteanalytiker Ingvild Borgen Gjerde, mener handelskrigen mellom USA og Kina har hengt over markedet lenge, og at det er på tide å ta den på alvor.– Jeg tror investorene etterhvert innser at det ikke blir noen snarlig løsning på handelskonflikten. Markedet har så langt ikke tatt det så alvorlig, og håpet det skal løse seg, men så går det heller i motsatt retning, sier Borgen Gjerde.Analyseteamet i DNB Markets har lenge ventet at USA skulle innføre tollene Donald Trump nå har varslet skal innføres fra 1. september. En annen bekymring i markedet, i følge Borgen Gjerde, er at verktøykassen til sentralbankene begynner å bli tom.Borgen Gjerde påpeker at det for hver økning i konfliktnivået har vært en motsvarende forventing om at sentralbankene skal kutte rentene.– Og det har de nå gjort. Sentralbankene har vært på ballen, sier Borgen Gjerde.Federal Reserve kuttet renten med 25 basispunkter senest forrige uke. Likevel reagerte børsene negativt, trolig fordi den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell ikke ville forplikte seg til å fortsette med rentekutt, og sa at det ikke var begynnelsen på en serie kutt som sentralbanken ville igangsatt om USA var i resesjon.– På et eller annet tidspunkt går det en grense for hvor mye det hjelper at sentralbankene kutter renten, sier hun.– Tror ikke på løsningFremover mener Borgen Gjerde det er tre ting markedet er avhengig av; at sentralbanken fortsetter å føre en støttende pengepolitikk, at det blir en løsning på handelskonflikten mellom USA og Kina, og at nøkkeltall som industriproduksjon og PMI-indekser er positive.– Vi tror ikke på en løsning i handelskonflikten, og det er heller ikke så mye grunnlag for at nøkkeltallene fremover skal bli mye mer positive, sier Borgen Gjerde.Hun påpeker at det er særlig i Europa og Kina at veksten har vært skuffende svak det seneste året, mens det enn så lenge ser bra ut i USA.– Miksen av handelskonflikt, svak økonomisk vekst og det at sentralbankene begynner å gå tom for virkemidler er en situasjon som er vanskelig å sammenligne med tidligere nedturer. Men jeg tror ikke det blir noe kjempekrakk på børsene, men heller en langvarig svak periode med store svingninger.