Trump: Kina vil tilbake til forhandlingsbordet

Donald Trump er vesentlig mer positiv til en mulig handelsavtale etter at kineserne skal ha strukket ut en arm over helgen.

Ifølge Donald Trump har kineserne tatt kontakt med den amerikanske delegasjonen og ønsker å komme tilbake til forhandlingsbordet.I en rekke Twitter-meldinger fredag gikk Trump i strupen på kineserne og Fed-sjef Jerome Powell.Kina besluttet nemlig å innføre importtoll på varer verdt 75 milliarder dollar fra USA.Senere på kvelden fikk det en illsint Trump til å øke tollen, som innføres 1. september og 15. desember mot kinesiske varer, fra 10 til 15 prosent. Det er varer verdt 300 milliarder dollar som rammes av dette tollpåslaget.Samtidig ble satsen på varer som allerede har 25 prosent toll økt til 30 prosent fra 1. oktober. Her er det varer verdt 250 milliarder dollar som rammes.Nå har Trumps toneleie snudd og den amerikanske presidenten er nå raus når han omtaler kineserne. Under et møte med pressen under G7-møtet i Biarritz i Frankrike uttalte Donald Trump følgende.«Kina ringte i går kveld til topprepresentanter i vår handelsdelegasjon og sa 'la oss gå tilbake til forhandlingsbordet', så vi vil igjen sette oss ned, og jeg tror de vil gjøre noe», sa Trump i Frankrike. «De har blitt kraftig såret, men de skjønner at dette er det riktige å gjøre, og jeg har stor respekt for det. Dette er en veldig positiv utvikling for verden», fortsatte den amerikanske presidenten.På fredag indikerte Trump at partene var svært langt fra hverandre og Nasdaq falt mer enn tre prosent. Nå tror Trump at partene vil komme frem til en avtale.«Jeg tror vi kommer til å lande en avtale. De har en verdikjede som er utrolig intrikat. Folk drar til andre land, inkludert USA forresten, vi kommer til å gå mange av dem også», sa Trump.Ikke like signifikant som Trump antyder.Hu Xijin, redaktør for den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times, mener at situasjonen ikke har bedret seg like mye som Trump antyder.«Basert på det jeg vet, holdt ingen topprepresentanter telefonsamtaler de siste dagene. De to sidene har holdt kontakt på et teknisk nivå, men det har ikke den signifikansen som president Trump antyder. Kina har ikke endret posisjon. Kina vil ikke gi etter for amerikansk press», skriver den anerkjente redaktøren i en tweet. Mulig å utsette Kina-tollIfølge TDN Direkt uttalte presienten at det er mulig at USA kan usette innføringen av nye tariffer mot Kina.På direkte spørsmål om tariffene kan utsettes svarte Trump at «alt er mulig».Han gjentar innholdet i uttalelser tidligere mandag og sier at «posisjonen er mye bedre nå enn noensinne for en Kina-avtale».Videre sier han at de nærmer seg et kompromiss i forbindelse med digital skatt.Trump sier også at han har kommet til enighet med Tysklands forbundskansler Angela Merkel om en rekke tema, inklusive handel. Trump håper han ikke vil behøve å vurdere å innføre biltoller mot Tyskland, ifølge TDN Direkt.