Høyre: – Ap stenger døren for unge boligkjøpere

Kun dager før kommunevalget fyrer Høyre opp debatten om leilighetsnormen og påstår Ap skyver unge og førstegangskjøpere ut i kulden.

Publisert 6. sep. 2019 kl. 17.20
Oppdatert 8. sep. 2019 klokken 20.59
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 884 ord
REFSER ARBEIDERPARTIETS BOLIGPOLITIKK: Mari Holm Lønseth, stortingsrepresentant og boligpolitisk talsperson for Høyre, har null tillit til Oslos byrådsleder Raymond Johansen og Arbeiderpartiets boligpolitikk.  Foto: Birgitte Aarebrodt

De omstridte leilighetsnormene Arbeiderpartiet innførte da Raymond Johansen overtok sjefsstolen som byrådsleder i Oslo kommune for snart fire år siden, møter hard motbør fra Høyres boligpolitiske talsperson Mari Holm Lønseth.

– Ap's politikk skyver unge boligkjøpere ut i kulden. Nå må Ap åpne for å bygge boliger med mindre areal for å slippe førstegangskjøpere inn i boligmarkedet, sier Lønseth i Høyre.

For dyrt for førstegangskjøpere 

Arbeiderpartiet innførte i 2007 en arealnorm om at det ikke kan bygges leiligheter som er mindre enn 35 kvadratmeter i hovedstaden.

Snitt kvadratmeterpris for bruktboliger i hovedstaden er i 2019 på rundt 75.000 kroner. Nye boliger som bygges prises gjennomsnittlig fra 80.000 til 120.000 kroner pr. kvadratmeter. Med dagens arealnorm prises dermed de minste nye leilighetene til mellom 3 og 4 millioner kroner.

Lønseth hevder manglende regulering for bygging av nok små leiligheter, presses prisene opp.

– Ap stenger døren for unge boligkjøpere. Mange unge har lyst til å kjøpe bolig, men nye boliger blir for dyre. Arealnormene stikker kjepper i hjulene for unge som vil inn på boligmarkedet, sier hun.

Høyre vil bygge smått og billigere

6. august skrev Finansavisen artikkelen ««Foreldrebanken» raider Oslo-markedet». Til tross for at den offisielle boligprisstatistikken viste et prisfall på 1,1 prosent for Norge, steg prisene for Oslo-boliger med 0,5 prosent i juli, og ble i snitt solgt 2,2 prosent over prisantydning. I august måned fortsatte Oslo-prisene videre opp 1,2 prosent. Sommermånedene kjennetegnes av høy etterspørsel etter små leiligheter som går for skyhøye kvadratmeterpriser når studenter og nye arbeidstagere skal etablere seg i hovedstaden.

Ifølge Lønseth vil Høyres bygge flere og mindre leiligheter slik at prisene for å komme inn på boligmarkedet blir lavere for unge i etableringsfasen. I tillegg vil Høyre fulldigitalisere hele prosessen og få byggekostnadene ned.

– Ved å forenkle byggenormen og øke byggetakten for mange små boliger, åpner vi for at mange flere unge kan kjøpe seg inn og få med seg prisstigningen i boligmarkedet og skattefradrag for gjeldsrenter, sier hun.

Mener Ap forgjelder unge

Lønseth retter hard skyts mot Ap's boligpolitikk og hevder partiet sender unge ut i boligmarkedet med høyere gjeldsbelastning enn nødvendig.

– Aps eneste tiltak er økt gjeld til unge. Det Arbeiderpartiet egentlig sier er at unge skal få 100 prosent finansiert boliglån gjennom Startlån i Husbanken, det vil si økt kreditt inn i boligmarkedet som dermed presser prisene opp, sier hun, og legger til:

– Ap er heller ikke for å bygge flere små leiligheter som unge har råd til.

Lønseth mener Raymond Johansen mangler handlekraft og styring i boligpolitikken.

– Jeg har null tillit til at Johansen klarer å gjøre noe med dette. Han har sittet med makt i fire år, og ikke gjort noe med det. Det er bare å lese avisene  små leiligheter går langt over prisantydning, det er altfor få små leiligheter i forhold til etterspørselen. 

Ønsketenkning holder ikke 

Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), er enig med Lønseth og Høyre, og legger til at Raymond Johansen mangler reell makt i eget byråd.

– Raymond Johansen har uttalt at han er innstilt på å liberalisere normen, men så lenge han ikke har flertall i eget byråd blir det ren ønsketenkning, sier Geving i NEF.

ØNSKETENKNING HOLDER IKKE: – Raymond Johansen har uttalt at han er innstilt på å liberalisere normen, men så lenge han ikke har flertall i eget byråd blir det ren ønsketenkning, sier Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Foto: Eivind Yggeseth

Under Arendalsuka i 2016 uttalte Johansen at han nå vil åpne for endringer i leilighetsnormen, blant annet ved å lempe på kravet om at alle boliger som bygges skal være på minimum 35 kvadratmeter og større. Siden Arendalsuka har det ikke skjedd noen ting. 

På spørsmål fra Finansavisen til Raymond Johansen om han nå vil innfri sitt løfte i Oslo, hvor etterspørselen etter små leiligheter presser prisene opp, svarer han:

– Det bygges masse små leiligheter i Oslo. Noen hevder altfor mange, og er bekymret for at det blir stor gjennomtrekk og dårlige boforhold.

Eie sammen med kommunen

Johansen og Arbeiderpartiet mener en modell hvor unge tilbys å eie bolig sammen med kommunen er en god løsning for at flere førstegangskjøpere skal komme seg inn i boligmarkedet.

HEVDER DET BYGGES MASSE SMÅTT: – Det bygges masse små leiligheter i Oslo. Noen hevder alt for mange, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet. Foto: Are Haram

– I motsetning til Høyre har vi laget en boligpolitikk som vil gjøre det enklere for unge og andre uten egenkapital. OBOS er blant dem som har rost vårt initiativ om å prøve ut etablererbolig, hvor kommunen beholder 20 prosents eierskap. Da kan unge få seg bolig til 80 prosent av markedsprisen, selv uten tilgang til «Foreldrebanken». Slik senker vi trinnet på boligstigen og slipper flere inn, svarer han.

– Er det en god idé å la OBOS tjene mer penger på Ap's boligpolitikk og la unge kjøpe dyre boliger sammen med kommunen?

– Det er ikke slik at Oslo kommune bare skal kjøpe boliger fra OBOS alene. Boliger vi skal tilby som etablererboliger vil vi kjøpe på det åpne markedet fra alle som måtte tilby dem.

Johansen hevder kjøpere står fritt til å selge boligen de eier sammen med kommunen videre i markedet. 

– Boligkjøper kan også selge boligen videre og får dermed med seg den reelle prisveksten på sin andel, sier han.

På Arbeiderpartiets hjemmeside for boligpolitikk, under Ap's mål for boligpolitikken, står det oppført to punkter om styrking av startlånsordningen, mens etablererboliger med delt eierskap med kommunen, ikke er nevnt, da artikkelen ble publisert.