<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grace Skaugen i kjelleren hos Sveaas etter boligkrangel

Grace Skaugen nektet å overta en splitter ny dobbelleilighet til 48 millioner, men da utbygger ville dele den i to og selge, gikk Skaugen til retten for å få den.

    Publisert 6. sep. 2019 kl. 18.39
    Oppdatert 6. sep. 2019 klokken 18.39
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 652 ord
    I SKYTTERGRAVEN: Grace Skaugen har bosatt seg i kjelleren hos Christen Sveaas mens hun krangler om sin nye kjempeleilighet i Halvdan Svartes gate. Foto: NTB Scanpix

    Datteren til skipsreder Hilmar Reksten, Grace Skaugen, bor nå i en kjellerleilighet på 70 kvadratmeter godt under fortausnivået utenfor, og der dagslys kun slipper inn gjennom kjellervinduer.

    Leiligheten, som ligger i Thomas Heftyes gate 34, tilhører Christen Sveaas, som selv har sikret seg hele toppetasjen ved å slå sammen tilsammen tre leiligheter i samme gård - fire nivåer høyere enn Skaugen som kun har utsikt mot skosålene til naboer som passerer utenfor.

    Skaugen er nestleder til styret i Orkla og har tidligere vært styremedlem i Equinor, Entra Eiendom, Atlas Copco, Argentum, Opera Software og Wallenberg-selskapet Investor.

    Norges mektigste

    Skaugen er kåret til Norges mektigste næringslivskvinne, og i 2007 ble ut kåret til årets styreleder. Hvordan skipsrederdatteren, oppvokst på Rekstens enorme Moldegaard, i Os utenfor Bergen havnet i kjellerleiligheten til Sveaas? Ellevill boligkrangel.

    Det handler om luksusleilighetene i Halvdan Svartes gate 7 på Frogner i Oslo, der Grace Reksten i 2016 skrev kontrakt om kjøp av de to toppleilighetene for en samlet kjøpesum på 48 millioner kroner.

    Skaugen bodde tidligere i en herskapelig byvilla i Gyldenløves gate som hun ønsket å selge for 80 millioner kroner. Det var imidlertid milevis over hva markedet ville betale, og for å ha penger til sin nye luksusleilighet forserte hun salget, og aksepterte da investor Reidar Fougner bød henne 59 millioner.

    Utbygger ville heve

    Men Hax Eiendom med Halvor Seiløe Smith og Nils Axel Hveding i førersetet klarte ikke å ferdigstille luksusleilighetene i tide, og Skaugen har krevd dagbøter fra 1. januar 2019.

    Endelig overtagelse skulle dog skje 3. april, og Skaugen skulle ha innbetalt oppgjøret en uke i forveien. Det nektet hun, og klaget på en lang rekke mangler ved leiligheten.

    Skaugen skal ha klaget på langt lavere standard enn det som ble beskrevet i prospekt og kjøpekontrakt.

    Hun har følgelig ønsket å holde igjen et beløp til dekning av ombygging av kjøkken, bad, terrasser og fasade. I tillegg ønsker hun kompensasjon for ulempene.

    Uten kjøpesummen nektet dermed Hax å gjennomføre overtagelsen. I stedet ønsket de å heve kontrakten med hjemmel i at kontrakten var misligholdt ved at det hadde gått 30 dager siden oppgjør skulle ha funnet sted.

    Skaugen krevende

    Men Grace Skaugen ville ha leiligheten, og overførte restkjøpesummen til klientkontoen hos Sem & Johnsen den 25. april - nøyaktig 30 dager etter at oppgjør skulle ha funnet sted. Kun timer senere, rett over midtnatt den 26. april, hevet Hax kjøpekontrakten med begrunnelse i at 30-dagersfristen var overskredet.

    Utbygger startet umiddelbart en prosess for å dele leiligheten i to, og gjennomføre dekningssalg.

    Da Skaugen ble kjent med dette tok hun Hax til Oslo tingrett der hun krevde å få kjøpe eiendommen eller sekundært at Hax ikke fikk disposisjonsrett.

    Retten skriver i sin kjennelse at de legger til grunn at Skaugen har vært svært krevende under byggeprosessen, og at dette har medført betydelige utfordringer for Hax.

    Entreprenøren anførte i retten at Skaugen hadde konsekvent brutt frister, tatt seg inn på byggeplassen uten tillatelse en rekke ganger, gitt instrukser og materialer direkte til håndverkere og oppført seg på en måte som gjorde at flere samarbeidpartnere av Hax truet med å trekke seg.

    Startet delingsprosess

    Skaugen bekreftet i retten at hun hadde jobbet mye med boligen gjennom de tre seneste årene, og at den følgelig hadde en verdi for henne utover det økonomiske.

    Retten konkluderte likevel med at Skaugen ikke fikk medhold i hovedkravet om at leiligheten skulle overføres til henne. Likevel fikk hun en forføyning slik at Hax ble gitt forbud om å disponere over leiligheten. Skaugen fikk imidlertid ikke dekket saksomkostningene.

    Samme dag som kjennelsen falt sendte imidlertid Hax-arkitekt Stein Halvorsen Arkitekter søknad om deling av leiligheten til Plan- og bygningsetaten. I e-posten til kommunen begrunnes tiltaket med at kjøperen av de to toppleilighetene hadde trukket seg.

    Det gikk ikke upåaktet hen hos Grace Skaugen som fikk sin advokat, Peter Vagle, i Glittertind til å varsle kommunen og dessuten instruere arkitekten til å forholde seg til kjennelsen fra tingretten.

    Grace Skaugen ønsket ikke å kommentere konflikten overfor Finansavisen. Det ønsket heller ikke daglig leder Halvor Seiløe Smith i Hax Eiendom.