SØRLANDSMAGNET: Christen Sveaas klarte ikke å unnvære Mandal lenge selv om kommunen ikke ønsket ham som feriegjest i en helårsbolig. Foto: Per Martin Norli

Ble kastet ut av Mandal - nå leier Sveaas suite på åremål

Kun ett år etter at Mandal kommune tvang Christen Sveaas til å selge sin nykjøpte luksusleilighet med tap, leier han Svein Støles beste hotellsuite på åremål.

(Denne artikkelen ble først publisert 10. august)

En forbannet Christen Sveaas uttalte til avisen Lindesnes i fjor sommer at han ikke hadde noen planer om å vende tilbake til Mandal. Ei heller at han ville fortsette å feriere i sørlandsbyen.

«Det er det vel ingen grunn til», sa Sveaas til Lindesnes.

Men investoren med røtter i Mandal er ikke langsint. Allerede i år har han vendt tilbake, og kunnet kose seg i sommeridyllen helt sør i Norge.

Suite på åremålsleie

For når Sveaas ønsket seg luksusleilighet, men byens politikere nektet ham det, leide han seg like godt inn i den beste suiten i det nyoppførte hotellet til Svein Støle, Mandal Hotel.

Sveaas har like godt leid suiten på åremål.

Mandal Hotel har to suiter, som nå i sommersesongen har en døgnpris på 2.599 kroner inkludert frokost. Hvilken kvantumsrabatt Sveaas har fått er ikke kjent for Finans­avisen.

ØNSKER VELKOMMEN: Den gjestfrie kremmeren og hotelleieren Svein Støle takker selvfølgelig ikke nei når Christen Sveaas ønsker å leie suite på åremål. Foto: Eivind Yggeseth

For der Mandals politikere jaget ham over bygrensen etter at han hadde foretatt den uhyrlige handlingen å kjøpe en nyoppført leilighet på Kastellodden for innpå 10 millioner kroner uten å ha til hensikt å bosette seg i den på fast basis, har Svein Støle og hotelldirektør Lotte Fredriksen Syltevik tatt Sveaas imot med åpne armer.

Tapte over to millioner

Sveaas søkte om fritak fra bo­plikten som hersker i Mandal, men både kommunen, landbruksnemnda og Fylkesmannen vendte tommelen ned. Sveaas kjøpte leiligheten i 2016, og allerede påfølgende år ble han varslet om at den kunne blitt tvangssolgt dersom boplikten ikke ble overholdt.

Sveaas valgte med tungt hjerte å bøye av. Leiligheten ble lagt ut for salg i fjor til en utropspris på 8,8 millioner kroner. Det var det ingen bofaste i Mandal som ville betale – ei heller potensielle mandalitter.

«Den ble solgt med et tap på drøye to millioner kroner», uttalte Sveaas’ talsperson Hege Galtung til Lindesnes i fjor sommer.

Av tinglysningen fremgår det at salgsprisen var på knappe 7,6 millioner kroner.

På spørsmål om Sveaas’ åremålsleie på Mandal Hotel svarer Galtung via melding: «Tusen takk for din sms, - til den kan jeg hilse fra sjefen og si at han har absolutt ingen kommentar.»

– Pangstart

Ei heller hotelldirektør Lotte Fredriksen Syltevik ønsker å kommentere kundeforholdet til Sveaas. Hun kan imidlertid opplyse at oppstarten av hotellet har vært svært vellykket så langt.

STORSLAGENT: Mandal Hotel er et greit andrevalg for Christen Sveaas når luksusleiligheten kun ble forbeholdt helårsbeboere. Foto: Mandal Hotel

– Vi har hatt fullt hus nesten hver dag. Det har vært en pangstart. Svein Støle er veldig godt fornøyd, og det er jeg også, sier hun til Finansavisen.

Pareto-gründeren oppførte og eier hotellbygningen, som hadde en kostpris på 150 millioner kroner. Driftsselskapet eier han 51 prosent av, mens hotelldirektør Syltevik eier 49 prosent.

– Vi hadde overskudd allerede i juni etter å ha hatt kurs og konferanser hver dag. I tillegg startet sommersesongen i slutten av juli. Juli har vært akkurat det samme. Jeg venter på resultatene, men de er ikke dårligere, sier Syltevik og legger til:

– Nå starter arbeidet med å selge inn høsten og vinteren, og vi har allerede solgt en del julebord, så det blir veldig spennende.

Mandal Hotel har 87 rom, hvorav to suiter, der Sveaas har beslaglagt den ene.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også