Sikret seg årets enkleste milliardkontrakt

Veidekke sikret seg sin enkleste milliardkontrakt noen sinne. Nyslått konsernsjef Jimmy Bengtsson har tøffere oppgaver "i heimen".

BLE KRAFTIG NEDSKALERT: Veidekkes konsernsjef Jimmy Bengtsson og direktør for boligutvikling i OBOS, Arne Baumann fikk bygget 50 færre leiligheter enn de håpet på tomten der Nordeas gamle hovedkvarter lå, men tror kalkylene skal holde. Foto: Kaare Martin Granerud
Bolig

– Dette er min beste dag som Veidekke-sjef hittil, spøker Jimmy Bengtsson.

2. september satte han seg i sjefsstolen etter tre og et halvt år i konsernledelsen.

I går signerte han Veidekkes største boligkontrakt noen sinne, 1 milliard kroner før moms. 

Selskapet skal bygge de 329 leilighetene som skal komme der det gamle Nordea-hovedkontoret sto, kloss på Frognerparken i Oslo. Dette er nå i all hovedsak jevnet med jorden, og grunnarbeidene til leilighetene starter i oktober/ november.

STIVE PRISER: Kvadratmeterprisene i de solgte leilighetene i M17-prosjektet på Majorstuen har hatt kvadratmeterpriser på mellom 80.000 og 200.000 kroner. Foto: Oxivisuals

– Trygg på byggeprisen 

Men storkontrakten er ikke den tøffeste Bengtsson må forhandle frem. Veidekke eier M17 Utvikling AS 50/50 med OBOS etter at de sammen kjøpte Nordea-bygget i 2011 for rundt 800 millioner kroner.

 Hvordan vet dere at dere ikke betaler for mye for byggearbeidene?

– Vi er en stor utbygger og vet hvor markedsprisen ligger, så det er jeg trygg på, sier konserndirektør for boligutvikling i OBOS, Arne Baumann.

– Vi har også samarbeidet med Veidekke i prosjektet siden 2011, så vi kjenner det godt, sier han.

Totalt skal det bygges 329 leiligheter fordelt på tre bygg på 10,12 og 14 etasjer, og samlet areal blir 45.500 kvadratmeter inkludert parkering.

Kjøpergruppen i er stor grad ektepar godt oppe i 50-årene, noen ungdommer som har vært heldige med sine foreldre samt ektepar som har barn på vei ut av redet.

– Personer med eldre barn som fortsatt bor hjemme, har syntes at tre og et halvt år til innflytting er interessant, sier Baumann.

Usolgt gigantleilighet

Størrelsene varierer fra 43 kvadratmeter til den mye medieomtalte leiligheten på 390 kvadratmeter og en prislapp på 95 millioner kroner. Den står fortsatt usolgt.

– Vil dere gjør om planene og heller bygge flere mindre?

– Planen er som den har vært. Vi har tenkt å selge den som èn enhet, sier Baumann.

Det har vært stor rift om boligene, og i første salgstrinn på 46 leiligheter ble 42 av dem solgt på halvannen time. Andre salgstrinn ble utsolgt på en time. Totalt er 185 av de 235 leilighetene som er lagt ut for salg, solgt. De siste 94 legges ut til våren.

Den rimeligste leiligheten så langt har kostet 4,5 millioner kroner, og prisen pr. kvadratmeter for alle de solgte ligger på 80.000 til 200.000 kroner.

– Vil dere skru opp prisene når de første trinnene har gått så fort?

– Det er for tidlig å si, vi må vurdere det når de skal legges ut i markedet, sier Baumann.

Prosjektet skal stå ferdig i løpet av 2022.

Opprinnelig ønsket Veidekke og OBOS å bygge 50 leiligheter til, blant annet ved å ha en blokk på 30 etasjer. Det fikk tommelen ned fra Plan- og bygningsetaten i Oslo.

– Holder kalkylene selv om prosjektet ble langt mindre enn dere håpet?

– Det gjør de, sier Baumann.

Store Veidekke-kutt

Om torsdagen var god for Bengtsson, var det ikke like lystig i Veidekke rett i forkant av hans tiltredelse. 26. august sendte selskapet ut en børsmelding om at mellom 30 og 50 administrativt ansatte i anleggsdivisjonen enten må omplasseres eller sies opp. Ingen fagarbeidere berøres. I tillegg skal kapitalbindingen ned fra 1 til en halv milliard kroner.

– Ingenting av det var en overraskelse for meg, sier Bengtsson.

– Sett utenfra er det mange, har Veidekke plass til så mange i andre deler av organisasjonen?

– Vi ser nå på hvor mye vi skal skjære ned. Det blir en del omplasseringer, men også noen samtaler om å gå ut av Veidekke.

Disse rundene skal være gjennomført senest i midten av oktober.

– Når det først er gjort en slik gjennomgang av en avdeling, tar man ofte også resten av systemet. Har du vurdert om det skal gjøres endringer i resten av selskapet?

– Det er for tidlig å si noe om, men det er klart at Veidekke som alle andre må jobbe for å effektivisere driften.

– Har du kommet med noen planer for hva du ser for deg av omlegginger av selskapet, for eksempel å satse mer på noen områder og nedskalere andre?

– Jeg har ikke kommet med slike programerklæringer, men man må effektivisere seg og vite at vi er lønnsomme der vi driver. Vi ser ut året før man eventuelt gjør seg nye tanker, sier Bengtsson.