<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette kan sette fart på boligprisene i høst

Stiger for femte måned på rad.

    Publisert 1. okt. 2019 kl. 11.18
    Oppdatert 1. okt. 2019 klokken 11.54
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 377 ord
    VIDERE OPP: Boligprisene i OBOS i september. Foto: Jiri Havran/OBOS

    Tall fra OBOS viser at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 64.699 kroner per kvadratmeter i september, 0,3 prosent mer enn i september.

    Dette er femte måned på rad med oppgang i Oslo-prisene.

    Hittil i år har Oslo-prisene steget 8,4 prosent. Sammenlignet med september i fjor, er prisene opp 5,3 prosent. 12-månedersveksten er dermed opp fra 3,0 prosent i august.

    For landet sett under ett kostet gjennomsnittsboligen 56.619 kroner i september, 0,9 prosent mer enn i august og 4,7 prosent mer enn i september i fjor.

    Kjøpsrush i høst?

    Ifølge OBOS er det historisk sett uvanlig at boligprisene i september. Samtidig må dette ses i sammenheng med en mindre enn vanlig prisoppgang i august.

    OBOS-sjeføkonom Sissel Monsvold åpner for at forslaget fra Finanstilsynet om å stramme inn boliglånsforskriften kan øke trykket i boligmarkedet utover høsten.

    − Vi tror i utgangspunktet på en stabil prisutvikling, eventuelt et svakt prisfall, resten av året. Det er vanlig sesongmønster. Men frykt for innstramming i boliglånsforskriften fra neste år kan gi en midlertidig høyere etterspørsel og dermed høyere prisvekst enn vanlig. Grunnen er at mange kan ønske å fremskynde boligkjøpet for å få høyere lån, sier hun i en pressemelding.

    – Bra fart i Oslo

    OBOS merker seg høyere både volum og prisoppgang i Oslo det siste kvartalet, sammenlignet med samme periode i fjor.

    − Dette viser at det er bra fart i Oslo-markedet spesielt. Sysselsettingsvekst og høyere lønnsvekst demmer opp for den siste renteoppgangen. Samtidig er det økt usikkerhet om utviklingen videre i norsk økonomi, blant annet som følge av lavere vekstutsikter i internasjonal økonomi, fortsetter Monsvold. 

    – En innstramming i boliglånsforskriften vil kunne bidra til en boligprisnedgang. Dette vil i så fall slå raskt ut i lavere boligbygging, noe som øker risikoen for en rekyl i boligprisene om et par år igjen, legger sjeføkonomen til.

    – Mindre nytt neste år

    I Oslo vil det neste år bli lagt ut langt færre nye boliger i markedet enn i år, samtidig som folketilveksten har tatt seg opp.

    − Det er regulert få boliger og igangsettingen av nye boliger har avtatt markant. Lav boligbygging vil isolert sett trekke prisene opp. En innstramming i boliglånsforskriften vil virke motsatt på kort sikt, men øker samtidig sannsynligheten for en sterkere prisoppgang på lengre sikt, hevder Monsvold.