Kranglefant vil selge for 100 mill.

Lars Staff har kjempet mot naboene i tre år. Nå åpner han for å selge «krigssonen» midt på beste Frogner for 100 millioner kroner.

ÅPNET OPP OG BYGGET INN: Lars Staff bygget inn 70 kvadratmeter terrasser og økte arealet til 320 kvadratmeter samtidig som vindusarealet ble økt kraftig. Prislappen på 100 millioner blir den dyreste omsatte leiligheten i Norge. Foto: Privat
Bolig

Fabian Stang og Andreas Thorkildsen kriget som bare de kunne, og en rekke av naboene var med dem på barrikadene da investor Lars Staff og konen Monica, igangsatte rehabiliteringen av hele toppetasjen i rikmannsblokka Kruses gate 11.

Opprinnelig skulle Stein Erik Hagen ha kjøpt leiligheten som da var på 250 kvadratmeter, men han trakk seg da kjøpet ble en mediesak.

Senere rykket kaffearving og investor Lars Staff og hans kone Monica Staff inn og kuppet boligen for 36,5 millioner kroner. Etter tre års krigføring har de fleste av motpartene flyttet, inkludert Stang og Thorkildsen. Staffene har brukt mellom 20 og 25 millioner kroner, og nå har flere interessenter vært og vurdert leiligheten til en prislapp på 100 millioner kroner.

Tanken er å bo der til vi dauer. Men bolig er bare matrielle greier, og jeg er pragmatisk, og vil vurdere hvis noen byr en jævlig bra pris
Lars Staff
NORGES BESTE BOLIGFLIPPER: Kaffearving og investor Lars Staff har kjøpt, pusset opp og solgt en rekke luksuseiendommer med store gevinster og fritatt for skatt. Foto: Finansavisen

Samtidig er leiligheten i 2019 pantsatt for nye 54 millioner kroner i SEB foran Carl Erik Krefting selv om han tok pant på 65 millioner kroner i 2017.

Camilla Sem på visning

Camilla Sem er observert på vei opp til Staffs leilighet der hun har møtt interessenter som har bekreftet overfor Finansavisens kilder at de har vært på visning hos Staff. Men også fra andre hold opplyses det at leiligheten er tilgjengelig for salg.

– Tanken er å bo der til vi dauer. Men bolig er bare matrielle greier, og jeg er pragmatisk, og vil vurdere hvis noen byr en jævlig bra pris. Folk tror vi flytter hele tiden, men det gjør vi ikke, sier Lars Staff.

AVHOLDT VISNING: Camilla Sem har vært på visning i Lars Staffs 100-millionersleilighet i håp om å få til et salg. Foto: Iván Kverme

Ryktet er dog ikke helt ufortjent. Paret har fantastiske resultater i boligmarkedet. Ikke mindre enn to ganger har de solgt boligen sin til Hermine Midelfart og Peter T. Malling jr - begge gangene med skyhøye gevinster. I 2004 solgte han dem en storslagen villa i Holmenkollen for 23 millioner hvorpå Staffene flyttet til en arkitekttegnet funkisbolig - også den i Holmenkollen. Denne solgte de til paret Midelfart/Malling i 2013 for rekordhøye 60 millioner.

Mange synes oppussing er slitsomt, og mange blir skilt av det, men vi trives med det
Lars Staff

– Byens beste beliggenhet

Staffene ville nemlig til byen og kjøpte kjempeleiligheten til Axel Eitzen i Drammensveien som kun tre år senere ble videresolgt til 26 millioner høyere pris.

– Det kom en megler som sa at toppen i Kruses gate var til salgs. Jeg syntes i utgangspunktet bygget var for dårlig, men det har byens beste beliggenhet med 360 graders utsikt, så jeg tenkte at hvis jeg fikk lov til å sette inn vinduer samt å bygge inn terrassene så ville det være verdt det.

Noen få naboer har også gjort alt de har kunnet for å hindre oss i å komme i mål
Lars Staff

– Mange synes oppussing er slitsomt, og mange blir skilt av det, men vi trives med det. Dessuten har vi jobbet med Helene Hennie i 22 år samt brukt stort sett de samme håndverkerne hele tiden.

RØMTE: Fabian Stang har ikke tatt fem øre for å protestere på fremferden Lars Staff har vist i Kruses gate, men til slutt valgte Stang å selge med enorm gevinst. Foto: Eivind Yggeseth

– Vi har gjort én dum ting

Det har haglet med beskyldninger om ulovligheter, og Staff har måttet gå mange ekstrarunder med både Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren i tillegg de nevnte naboene. Kommunen har bedt Staff rydde opp i en rekke ulovligheter.

Jeg har også hørt det beløpet du nevner
Lars Staff

– Vi har gjort én dum ting, og det var de tekniske installasjonene på vi satte på taket. Jeg trodde dette var klarert, men det ble mye frem og tilbake med Byantikvaren, sier Staff.

– Noen få naboer har også gjort alt de har kunnet for å hindre oss i å komme i mål. Når man søker om byggetilatelse er ting ikke detaljtegnet. Etter godkjennelse av søknaden gjøres dette. Og da er det ikke unormalt at det blir noen mindre justeringer. Hvis det ikke hadde vært for naboene så ville dette aldri vært tema, sier Staff.

RØMTE: Spydkaster Andreas Thorkildsen protesterte høylydt mot Lars Staff sammen med en rekke av de daværende naboene. Thorkildsen valgte å flytte - i likhet med flere andre. Foto: Nils Midtbøen

Fra flere hold blir det fremholdt at prislappen Staff har satt på leiligheten er 100 millioner kroner.

– Jeg har ikke sagt noe beløp. Det eneste det medfører er at det blir satt et tak. Jeg sier at folk får si hva det er verdt og by. Men jeg har også hørt det beløpet du nevner, sier Staff.

Staff nikker gjenkjennende når Finansavisen spør om det stemmer at regningen for oppussingen havner på 20 til 25 millioner.

– Det ligger i det området, sier Staff.

Gevinst: 40 millioner

Hvis Staff får 100 millioner for leiligheten vil han kunne innkassere en gevinst på 40 millioner kroner, hvilket vil være foreløpig familierekord for paret som trolig er Norges beste boligflippere.

Leiligheten skal være noe av det beste man finner av standard i Norge. De 250 kvadratmeterne er blitt til 320 etter at paret fikk lov til å sette inn de omstridte vinduene til tross for at bygget Finn Liseth tegnet i 1972 står på Byantikvarens gule liste.

Jeg sier at folk får si hva det er verdt og by. Men jeg har også hørt det beløpet du nevner
Lars Staff

Byantikvaren svarte med «Sterk fraråding» da Staff i 2016 søkte om å glasse inn to åpne pergolaer mot norvest og sørøst. Vekselsvis glass og treverk skulle erstattes av en sammenhengende vindusrekke.

Etter mye bråk snudde Byantikvaren, men frarådet fortsatt sterkt balkonger foran langfasadene. Elleville e-poster ble sendt mellom det fornemme nabolaget som engang huset navn som styregrossist Truls Holthe, Rimi-arving Camilla Hagen og DNB-styreleder Anne Carine Tanum.

I en tidligere artikkel i Finansavisen beklaget Staff sterkt «hvis vår byggeprosess har skapt misnøye hos en eller flere av våre naboer».