– Bommer du på pris i dagens marked, skjer det ingenting. Har man vært for sprek i prisingen, kommer det ingen på visning. Da er det tomt. Og vi ser at denne effekten øker med prisklassen, sier adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.
– Markedet er brutalt og ærlig på den måten, og det enda mer enn før. Priset man seg litt høyt før kom gjerne folk på visning likevel for å ta en kikk. Nå er utbudet så høyt at det stopper ved Finn.no, sier Buraas.
Ved utgangen av september var det 17.774 usolgte boliger i Norge, ifølge statistikk fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge.
– Det lugger litt
Det er det høyeste nivået for noen måned siden januar 2009, da finanskrisen sendte kuldesjokk over boligmarkedet. Med andre ord er antallet usolgte boliger i Norge på sitt høyeste nivå på over ti år.
– Vi går inn i årets to siste måneder med et historisk høyt varelager, sier Buraas.
– Kjøperne har veldig mye å velge i og dermed er det flere boligselgere som sliter i dagens marked. Det lugger litt i boligmarkedet. Det gjør det alltid i slutten av oktober, men nå er utbudet så høyt at effekten blir litt større. Det går tregere og vi ser at det tar lengre tid å få solgt. Blir boligen hengende, er det som regel kun en ting som hjelper, og det er priskutt, mener meglertoppen.
Han peker på flere årsaker, blant annet rentehevinger, økt ferdigstillelse i nyboligmarkedet og innføring av gjeldsregister.
Når Eiendom Norge-sjef Christian V. Dreyer på førstkommende tirsdag legger frem prisstatistikken for oktober vil man også se hvordan utbudet har utviklet seg den siste måneden. Før det kan han ikke gi konkrete tall, men han bekrefter at antallet usolgte boliger ligger og vaker på samme, høye nivå.
– Det har ligget stabilt høyt og har gjort det også gjennom oktober, sier han.
Tviler på januareffekt
Ifølge statistikk fra Eiendom Norge falt boligprisene med 0,6 prosent i oktober i fjor. I løpet av de siste fem årene er det kun i ett år, i det sterke boligmarkedet i 2016, at boligprisene steg.
I snitt har prisutviklingen vært på minus 0,3 prosent i oktober, basert på de siste fem årenes statistikk.
Buraas tror på et prisfall på mellom null og 0,5 prosent for Oslo og mellom 0,5 og 1 prosent for landet i oktober. Og han er usikker på om den sedvanlige januareffekten, med betydelig prisoppgang, ofte rundt 3 prosent, vil finne sted i 2020.
– Jeg er usikker på det når vi har med oss et så stort varelager inn i det nye året.
– Vesentlig endring
Selv om det pleier å roe seg ned i boligmarkedet utover høsten, mener også adm. direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling at markedet nå er noe tregere enn normalt.
– Vi har sett en vesentlig forverring i oktober. Markedet er blitt tregere og det tar lengre tid å selge. Priser du feil, kommer det ingen på visning. Mange må belage seg på flere visningsrunder.
– Gjeldsregisteret trådte i kraft i sommer, og det pleier ofte å ta noen måneder før man ser effekten. En del kjøpere har måttet nedjustere sin ambisjoner og har mindre å rutte med. Det reduserer likviditeten i markedet, og tempoet faller. Det merker man nå, og kanskje aller mest i Oslo, mener Ulvness.
Hun tror prisstatistikken tirsdag vil vise et prisfall på rundt 1 prosent i Oslo i oktober, og noe lavere for landet som helhet, rundt 0,5 prosent.
– Vi ser at flere nå tar til takke med oppussingsobjekter. Har man mindre å rutte med, vil man heller ha flere kvadratmeter enn høyere standard, sier Ulvness.
Må ha flere visninger
Adm. direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren sier at det selges mange boliger, men at et høyt utbud gjør at mange selgere opplever at boligene deres er tungsolgte.
Hun tror på et prisfall på mellom 0,5 og 1 prosent for både Oslo og landet totalt i oktober.
– Man må treffe på pris og mange må ha to, tre og fire visninger for å få solgt i dagens marked. Meglerne sier at de har aldri måttet jobbe så mye for å få et salg i havn. Det har bygget seg opp et stort varelager, og dermed tar det lenger tid, sier Meier.
Mange må ha to, tre og fire visninger for å få solgt i dagens markedGrethe W. Meier, Privatmegleren
– Og hvordan påvirker det prisbildet?
– Det blir ikke mange budrunder over prisantydning. Ser man at det går over prisantydning kaster kjøperne inn håndkleet, fordi det er så mye å velge i.