Flate boligpriser

Trenden holder seg moderat, men omsetningen er alt annet enn moderat.

FLATER UT: Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge og direktør Christian Vammervold Dreyer viser fortsatt en moderat utvikling. Men omsetningen når stadig nye høyder. Foto: NTB scanpix

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt 0,8 prosent i oktober.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.

12-månedersveksten kom inn på 2,4 prosent, og er dermed ned fra 2,6 prosent i september.

Utviklingen skjer i kjølvannet av 0,2 prosent sesongjustert oppgang måneden før.

– Den moderate prisutviklingen i boligmarkedet vedvarte i oktober. Vi venter at boligprisene, som normalt for årets siste kvartal, vil falle de neste månedene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Rekordrush fortsetter

I oktober ble 9.184 boliger solgt i Norge, 1,7 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 3,4 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

I oktober ble 9.895 boliger lagt ut for salg i Norge, 1,2 prosent færre enn i samme måned i 2018. Hittil i 2019 er 2,9 prosent flere boliger lagt ut for salg enn i samme periode i fjor.

– I likhet med mange foregående måneder i 2019 settes det også i oktober omsetningsrekord. Og akkumulert for året har det aldri blitt solgt så mange boliger ved utgangen av oktober som i år, fortsetter Dreyer.

– Det ble i oktober lagt ut mange bruktboliger for salg, og i likhet med antall salg er det også her rekord så langt i år, legger han til.

Går tregest i sør

Det tok i gjennomsnitt 47 dager å selge en bolig i oktober 2019, det samme som i september, men fire dager tregere enn i oktober i fjor.

Raskest salgstid hadde Oslo med 25 dager, mens Kristiansand og Stavanger/m omegn var de tregeste markedene med 72 dager.

– Omsetningstiden er stabil. I snitt har omsetningstiden gjennom hele året ligget høyere enn tidligere år, noe som er naturlig gitt det store utbudet i boligmarkedet, sier Dreyer.

Sprekest i Bergen

Sterkest sesongjusterte prisoppgang i oktober hadde Bergen, nærmere bestemt med 1,5 prosent. Svakest gikk det i Asker/Bærum, der prisene falt 1,2 prosent.

På 12-månedersveksten ligger Fredrikstad/Sarpsborg i front med 5,1 prosent, mens Stavanger m/omegn er svakest med 2,3 prosent nedgang.

– Markedet har i store deler av 2018 og hele 2019 vært kjennetegnet av moderat prisutvikling, stor aktivitet og små regionale forskjeller. Selv om det kan svinge i enkeltbyer fra måned til måned, vedvarer denne trenden i all hovedsak i oktober. Vi venter at dette vil fortsette også i månedene fremover, sier Dreyer.

Ned i Oslo...

I Oslo falt boligprisene med 0,8 prosent i oktober, mens de falt 0,3 prosent justert for sesongvariasjoner.

12-månedersveksten kom inn på 3,8 prosent, ned fra 4,7 prosent i september.

2.019 boliger ble solgt i løpet av måneden, 4,9 prosent flere sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Hittil i år er 18.206 boliger solgt, 7,9 prosent flere enn i samme periode i fjor.

I Bergen steg boligprisene 1,2 prosent i oktober, mens de altså steg 1,5 prosent justert for sesongvariasjoner.

12-månedersveksten kom inn på 3,6 prosent, opp fra 1,1 prosent i september.

583 boliger ble solgt i løpet av måneden, 2,6 prosent flere sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Hittil i år er 5.597 boliger solgt, 0,5 prosent flere enn i samme periode i fjor.

...og Stavanger

I Trondheim falt boligprisene med 0,4 prosent i oktober, mens de sesongjustert var uendret.

12-månedersveksten kom inn på 0,2 prosent, ned fra 0,6 prosent i september.

479 boliger ble solgt i løpet av måneden, 13,5 prosent flere sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Hittil i år er 4.843 boliger solgt, 1,6 prosent flere enn i samme periode i fjor.

I Stavanger falt boligprisene med 1,8 prosent i oktober, mens de falt 0,8 prosent justert for sesongvariasjoner.

12-månedersveksten kom inn på minus 2,3 prosent, mot minus 0,7 prosent i september.

450 boliger ble solgt i løpet av måneden, 5,4 prosent flere sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Hittil i år er 3.983 boliger solgt, 6,1 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Ventet positiv trend

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets påpekte i dagens morgenrapport fra meglerhuset at meldingene fra markedet er litt mer negative.

«Vi er også usikre på effekten av gjeldsregisteret. Mange har nok fått boliglån i banken godt hjulpet av at forbrukslån har sikret de nok «egenkapital». Det er neppe mulig lenger med gjeldsregisteret, og en må regn med at det rammer etterspørselssiden. Men hvor mye det kan slå på prisene, er det vanskelig å si noe sikkert om», skrev han.

«Prisveksten er normalt relativt svak i oktober, så et nominelt fall på 0,5 prosent er konsistent med uendrede priser sesongjustert», het det videre.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets påpekte akkurat det samme i sin morgenrapport.

«Vi venter at den svakt positive boligpristrenden vi har sett det siste året vil fortsette fremover», skrev hun.

OBOS-prisene falt

Etter fem måneder med prisoppgang viste oktober-statistikken fra OBOS at bruktboliger i Oslo falt 2,8 prosent i oktober. På landsbasis falt prisene 3,7 prosent fra september til oktober.

Det betyr at prisene hittil i år har steget med 5,4 prosent i Oslo-området, for hele landet er økningen 3,1 prosent siden nyttår.

I oktober var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 62.882 kroner, 3,9 prosent høyere enn i oktober 2018.

For landet sett under ett var kvadratmeterprisen 54.500 kroner i oktober, 2,5 prosent opp fra oktober i fjor.

Oktober har tradisjonelt vært en litt svak måned, med et gjennomsnittlig oktober-fall på 0,3 prosent i perioden 2004-18. I oktober i fjor falt prisene 1,4 prosent.

– Prisnedgangen i oktober er overraskende stor. En grunn kan være at boligtilbudet fortsatt er svært høyt og boligkjøperne har mye å velge i. Det kan også være at de fire rentehevingene begynner å merkes, selv om vi først vil se full effekt av disse litt lenger frem i tid, sa sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en kommentar.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker