Nyboligsalget steg i oktober

Nyboligsalget var opp to prosent i oktober, men salget av eneboliger har ikke vært svakere på ti år. 

NYBOLIGSALGET OPP: Nyboligsalget økte med 2 prosent i oktober 2019, sett i lys av samme måned i fjor.  Foto: magnus rørvik skjølberg
Bolig

I oktober var nyboligsalget opp to prosent, sammenlignet med fjorårets oktober, fremgår det i en pressemelding fra Boligprodusentenes Forening.

Salget holder seg stabilt, mens igangsettingen fortsatt er svak sammenlignet med tidligere år, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Byggestart av nye boliger i oktober var opp 15 prosent sett i lys av 2018. Likevel er det igangsatt 11 prosent færre boliger i perioden januar til oktober enn det var i samme periode i fjor. I løpet av de siste ti årene har det bare vært ett år med svakere igangsettingstall enn vi ser nå.

Ned for enebolig, opp for småhus og leiligheter

Salget av eneboliger for perioden januar til oktober er ned 15 prosent, sett mot tilsvarende periode i fjor. Salg av småhus og leiligheter har steget med 1 og 6 prosent fra 2018.

Salget av eneboliger i oktober 2019 var det svakeste oktobersalget registrert de siste ti årene.

Igangsettingen er mye ned, og er redusert med hele 17 prosent for leiligheter sammenlignet med 2018. Byggestart for småhus og eneboliger er marginalt ned henholdsvis 2 og 4 prosent fra fjoråret. 

Fritidsboligers salg er ned 3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, men igangsettingen er opp 4 prosent. 

Anbefaler å oppheve boliglånsforskriften

Boligmarkedet er et avdempet boligmarked med moderat salg og svak igangsetting av prosjekter.

Vi opprettholder vår klare anbefaling om å oppheve boliglånsforskriften, sier Per Jæger, og tilføyer at Regjeringen ikke må innføre Finanstilsynets forslag om å stramme inn forskriften.