Har usolgte boliger for 600 millioner

– Vi har i fem år håpet og trodd at det skal løsne, men det er stabilt dårlig, sier boligutbygger Njål Østerhus. Han regner likevel med å nå et salg på nær én milliard i år.

TØFF KONKURRANSE: Eier og konsernsjef Njål Østerhus i Øster Hus Gruppen opplever boligmarkedet i Stavanger og omegn som beintøft.  Foto: Hans Iver Odenrud
Bolig

Sammen med broren Cato Østerhus eier Njål Østerhus bolig- og hytteutbyggeren Øster Hus Gruppen, som har Rogaland som sitt primære nedslagsfelt. I tillegg bygger selskapet hytter i Sirdal i Vest-Agder. 

Etter oljenedturen i 2014 fikk boligmarkedet i Stavanger en skikkelig kalddusj, og fem år etter er det langt fra noen sydenvarme å spore. 

Ser man på prisstatistikken til bransjeorganisasjonen Eiendom Norge er Stavanger med omegn den eneste av de store byene i landet som har hatt prisfall siste 12 måneder, ned 2,3 prosent. 

– Det er skikkelig tøft. Vi har i fem år håpet og trodd det skal løsne, men det er stabilt dårlig, sier Njål Østerhus.

I løpet av de siste fem årene er boligprisene i Stavanger ned 8 prosent, mens alle de andre storbyene i Norge har hatt prisoppgang. Av byene som er på plussiden er det Kristiansand som har hatt den svakeste utviklingen, opp 10 prosent siste fem år, mens prisene i Oslo er opp 42 prosent i samme periode. 

– Oppturen som alle har håpet på, den lar vente på seg. Det er enda tøffere i år enn i fjor, hvert salg er en kamp, sier Østerhus. 

Sikter mot én milliard

Hittil i år har utbyggeren solgt 195 boliger, og han regner med salget i 2019 ender tett oppunder én milliard. I fjor endte det på 980 millioner kroner. Da er også hyttesalget inkludert. 

– Og hvordan er lønnsomheten?

– Den ligger nå rundt 8 prosent. Grunnen til at vi selger så godt som vi gjør er at vi har 25 ulike prosjekter i markedet og dermed treffer veldig bredt, mener Østerhus. 

Oppturen som alle har håpet på, den lar vente på seg
Njål Østerhus, utbygger

Egenkapitalen i selskapet er nå på 750 millioner. 

– Vi bygger mye på egen bok. 

HØYT TEMPO: Njål Østerhus har boliger for 600 millioner ute for salg i Stavanger og nabokommunene. Her fra et prosjekt på Klepp. Illustrasjon: Øster Hus Gruppen

Totalt har Østerhus nå boliger for 600 millioner kroner til salgs, fordelt på 138 enheter.

– Gjennomsnittlig ferdigstillelsesgrad er på 50 prosent. Noen har vi støpt og noen har vi begynt å male på.

– Hvor mange usolgte, ferdige boliger har du i porteføljen?

– Det er kun to.

2,2 til 7,5 millioner

Rundt 80 prosent av det som bygges er rekkehus og eneboliger, de resterende 20 prosentene er leiligheter.

Kvadratmeterprisene i prosjektene spenner fra 28.000 til 45.000 kroner og salgprisene fra 2,2 til 7,5 millioner.

I tillegg til de 138 som er under bygging er det også besluttet oppstart på ytterligere hundre boliger, men disse er ikke lagt ut for salg ennå. 

For 2020 er målet å øke salget til 1,25 milliarder, forteller Østerhus.

– Må det et løft i markedet til for å klare det?

– Nei, vi mener vi ikke trenger det, fordi vi har så mange og varierte prosjekter som skal ut.