Disneyland for voksne

Når eiendomsmilliardær Christian Ringnes blir spurt om hvilken «bygård» som betyr mest for ham, nøler han ikke et sekund. – Miniflaskemuseet har en helt spesiell plass hos meg, svarer Ringnes.

FLASKEKONGEN: Christian Ringnes har Guinness rekord med en samling på 50.000 miniatyrflasker. Ekskonen ønsket ikke å oppbevare all spriten som pynt i felles hjem. Da fikk Ringnes idéen om å lage et småflaskemuseum Foto: Joe Urrutia Photo
Bolig

Sjefen for Eiendomsspar og Victoria Eiendom har eiendommer verdt milliarder av kroner. Likevel er det én bygård kjøpt for 6 millioner kroner i 1996 som er soleklar favoritt. 

– Interessen for å samle på miniatyrflasker startet tilfeldig da jeg var seks år, sier Ringnes.

Faren kom hjem fra forretningsreise i Paris og Ringnes forteller at barna stod forventningsfulle i gangen og ventet på gaver da faren innså at han hadde glemt å kjøpe med noe.

– I jakkelommen fant han en miniflaske Gordon’s Dry Gin fra flyturen. Denne skal du ha, sa han til meg. Jeg ble så begeistret at jeg begynte å samle på småflasker.

GAVEN FRA FAR: Miniatyrflasken Christian Ringnes fikk av sin far som seksåring startet det hele og står utstilt på museet. Foto: Joe Urrutia Photo

Hver jul reiste familien til Kanariøyene hvor han oppdaget at de der ikke var så nøye med hva syvåringer kjøper.

– Jeg fikk kjøpt småflasker på butikken og smuglet de med hjem i sjokoladeesker.

Forelskelsen eller flaskene?

Samlingen vokste til 350 flasker som Ringnes dekorerte veggene på gutterommet med. På 18-årsdagen inviterte foreldrene til middagsselskap og feiring for unge Ringnes med venner.

Jeg spurte Anniken om hun ville bli med opp og se på småflaskesamlingen min. Heldigvis sa hun ja. Den kvelden reddet jeg begge deler
Christian Ringnes, Eiendomsspar

– Jeg var veldig forelsket i en pike som heter Anniken. Under middagen fikk vi servert vin og plutselig så hun på meg med nye øyne. Jeg så mitt snitt til å invitere henne ned i kjelleren i håp om et kyss.

UNG SPRITSMUGLER: Ringnes smuglet 350 små spritflasker fra Kanariøyene før han var 18 år. Som voksen kjøpte han lovlig store partier miniatyrflasker til han nådde målet om Guinness-rekord. 12.000 av flaskene står utstilt på Miniflaskemuseet. Foto: Ole Walter Jacobsen

Oppe var middagen og vinserveringen slutt og Ringnes hørte at kameratene var på vei opp trappen til gutterommet og «skatten», småflaskesamlingen.

– Hva skulle jeg velge, min kjære eller «skatten»? Jeg spurte Anniken om hun ville bli med opp og se på småflaskesamlingen min. Heldigvis sa hun ja og vi løp opp. Den kvelden reddet jeg begge deler.

– Get a hobby

Etter utenlandsstudier kom Ringnes hjem med sin amerikanske kone. De flyttet inn i en leilighet i Oslo som Ringnes dekorerte med småflaskesamlingen. Den hadde vokst til over tusen flasker.

– Min kone var ikke like begeistret.

Ekteparet flyttet etter hvert til et hus i Holmenkollen og miniatyrflaskesamlingen som fulgte med hadde vokst til 4.500. Flaskene ble plassert som pynt i kjellerstuen. Etter hvert som barna vokste opp ble konen bekymret for at kjellerstuen full av brennevin skulle friste ungdommer. Hun ba Ringnes pakke ned flaskene og «get a hobby».

– Jeg fikk en glimrende idé som kombinerte småflaskene og hobby. Jeg ville lage et småflaskemuseum, verdens største miniatyrflaskesamling.

I Guinness rekordbok fant Ringnes ut at rekorden ble holdt av en amerikaneren som stod oppført med 32.500 flasker.

– Jeg hadde 4.500, så det var langt opp.

Jeg ringte revisorer i KPMG og ba dem komme. De talte opp alle miniatyrflaskene og jeg ble notert i Guinness rekordbok
Christian Ringnes, Eiendomsspar

Måtte kjøpe museumsbygg

For å få spriten ut av huset måtte Ringnes se etter et egnet bygg for museumsplanen. På denne tiden hadde han holdt på med eiendomsinvesteringer i nærmere ti år. Det var langt fra lukrativt.

KJENDISTUNGT: Installasjonen «Hall of Fame and Glory» viser småflasker utformet som en rekke store kjendiser og ikoner, som Prinsesse Diana, Marilyn Monroe og Elvis Presley. Foto: Ole Walter Jacobsen

– Da jeg startet i eiendomsbransjen i 1984 var timingen klokkeren - renten var 14 prosent og avkastningen 7 prosent. Stor negativ cash hvert år, sier Ringnes spøkefullt.

Noen år etter boligkrakket og bankkrisen i 1992, kjøpte Ringnes en gammel bygård på 2.500 kvadratmeter i Kirkegata 10 i Kvadraturen i Oslo. 

Valg av bygård for museet var ikke helt tilfeldig. Vegg i vegg ligger Ringnes’ kamerat Bent Stiansens Statholdergaarden med Michelin-stjerne.

– Vi trengte servering, så jeg tenkte det ville være lurt å være i nærheten av ham.

For å tiltrekke flere gjester leies museet ut som selskapslokale. Det var under et arrangement før åpningen i 2003 at Ringnes skjønte verdien av å ha kjøpt eiendommen vegg-i-vegg med Statholdergaarden.

MICHELIN-STJERNE MÅLTIDER: Valg av museumslokale var ikke tilfeldig. Gjester som booker selskaper i Småflaskemuseet får middagen servert fra naborestauranten Statholdergaarden. Foto: Joe Urrutia Photo

– Servitører valfartet via utgangsdører og gaten for å servere gjester på museet. Stiansen og jeg ble enige om å lage et hull i veggen mellom oss. Nå går servitører gjennom en innvendig dør, så valg av adresse ble helt riktig.

Guinness rekordbok

Med eiendommen for museet sikret, ble jakten på småflasker intensivert. Ringnes reiste flere ganger på The Mini Bottle Convention of St. Louis i Missouri.

– Skikkelig amerikansk. Folk dealer, kjøper og selger. Jeg ble kjent for å betale godt og fikk kjøpt 53.500 flasker. 

Det var på tide å høste anerkjennelse for antallet miniatyrflasker som var fortollet og samlet på museet.

– Jeg ringte revisorer i KPMG og ba dem komme. De talte opp alle miniatyrflaskene og jeg ble notert i Guinness rekordbok.

Avkastningen på eiendom har holdt seg på 5–6 prosent, mens renten har gått ned til 1–2 prosent. Det er grunnen til at alle som driver med eiendom er rike.
Christian Ringnes, Eiendomsspar

Disneyland

Museets utstillingslokaler går over tre etasjer med 12.000 miniatyrflasker utstilt og 35.000 på lager. 

– Vi er ikke et flaskemuseum i spritens forstand, men et Disneyland på 2.500 kvadratmeter ifølge Stordalen, sier Ringnes med referanse til hotellkongen Petter Stordalen.

Ombyggingen til «Disneyland» med installasjoner tok tre år og byr på variert underholdning.

– Man lykkes om man overrasker med å levere mer enn det folk forventer. 

– Installasjonen «Hall of Fame and Glory» har 33 flasker som forestiller kjente personer som prinsesse Diana, Elvis Presley, Marilyn Monroe og historiske hendelser som da Titanic sank. En stor tv-skjerm viser filmsnutter flaskene representerer.

Miniatyrflaskemuseet har en utstilling med 25 småflasker Ringnes har fått i gaver av venner. Med nærmere 50.000 miniatyrflasker i samlingen kan det være utfordrende for kjente å finne nye flasker.

ELVIS THE KING: Kongen av rock`n roll, Elvis Presley, var et yndet objekt for miniatyrflaskeindustrien. Store deler av Ringnes' samling er kjøpt i USA, og Elvis følger derfor med i mange utgaver. Foto: Ole Walter Jacobsen

– Under åpningen i 2003 overrasket Celina Midelfart med en kunstflaske fylt med rottefostre laget av Morten Viskum. Det var nytt, og en viss kontrast mellom gaven og giveren.

På museet kan man også gjenoppleve barndomsdrømmen om en langstrakt togbane.

– Vi har småflaskelandskap med gjennomgående togbane med flasketog, dyrehage og sjø med småflaskebåter på. Under «havnivå» har vi et akvarium med ekte fisker, flaskeubåter og -havfruer.

Sklie, skrekk og bordell

I Disneyland hører også installasjoner som representerer fart og spenning. Gjester kan ta en sklie fra første etasje ned i ølhallen i kjelleren. I baren kan du drikke miniatyrøl før du går inn i skrekkabinettet.

SKLIE I DISNEYLAND: Gjester kan ta sklien (t.v.) for fartsfylt adkomst ned til ølhallen og skrekkabinettet. Foto: Joe Urrutia Photo

– Litt horror er gøy. I skrekkabinettet har vi miniatyrflasker som ser ut som skjelett, dødningehoder, rotter, slanger, bomber, kniver, Ku Klux Klan og Frankenstein.

Ringnes liker å overraske. Bordeller er ulovlige i Norge, men det finnes bordellminiatyrflasker å få kjøpt, og det pirret Ringnes til å lage en bordellutstilling.

– I Nevada i USA er bordeller lovlig, så jeg kjøpte en samling derfra med 70–80 bordellflasker og laget et bordellrom med installasjoner.

DISNEYLAND FOR VOKSNE: Christian Ringnes ble pirret av bordellflasker fra Nevada til å lage en bordellinstallasjon i naturtro størrelse. Foto: Ole Walter Jacobsen

Han sier det er tre ting som går igjen på bordellflaskene.

– Det er kvinner som sitter på en rakett, koser med en katt eller holder en hard stein. Utformingen beskriver navnet på bordellet, som «Pussy Cat», «Lucky Strike Bar» eller «Rocket» ved siden av US Air Force Base i Nevada.

– På baksiden av flaskene er det alltid et kart så du vet hvordan du skal komme deg dit.

Griseflaks i eiendom

Museet omsetter for 6–7 millioner kroner årlig og driftresultatet før ned- og avskrivninger ligger rundt null kroner til én million.

«BORDELL-FLAKS»: Om du kommer over «Lucky Strike Bar»-flasken i Nevada, USA, får du servert navnet på bordellet, brennevin, halvnakne kvinner, «pussy cats» og et kart på undersiden så du er sikret å finne frem. Foto: Ole Walter Jacobsen

– Jeg har tjent mye på eiendomsinvesteringer, men for museet, om man legger til installasjoner og avskrivninger, er det knappest noe å rope økonomisk hurra for. Men mye bedre enn Ekebergparken, som er skikkelig dyr å drive, ler Ringnes.

I det lange løp er han likevel godt fornøyd med eiendomsinvesteringen når han regner på verdiøkningen.

– Siden kjøpet for rundt 25 år siden har verdien på museumseiendommen nær tidoblet seg, fra 6 millioner kroner til nærmere 60 millioner.

Han trekker frem at det er mye griseflaks i eiendom.
– Avkastningen på eiendom har holdt seg på 5–6 prosent, mens renten har gått ned til 1–2 prosent. 

– Det er grunnen til at alle som driver med eiendom er rike. Det er ikke fordi vi er så flinke, men det er et enkelt regnestykke. Noen investeringer er bedre enn andre, men ingenting slår den rene griseflaks.