Selvaag Bolig-sjef Rolf Thorsen fikk først 30 prosents rabatt. Så får han tilbake halve kostprisen i form av utbytte

Rolf Thorsen og resten av sjefene i Selvaag Bolig får kjøpe ledelsesaksjer med 30 prosents rabatt. Men et besluttet utbytte gjør at de fikk 46 prosents rabatt.

ET KUPP: Rolf Thorsen kjøpte Selvaag Bolig-aksjer for nær 5 millioner kroner med rabatt på 30 prosent, og rett over jul får han tilbake halvparten av kostprisen i form av utbytte, slik at den reelle rabatten er 46 prosent. Foto: Iván Kverme

Adm. direktør Rolf Thorsen, finansdirektør Sverre Molvik og konserndirektør Øystein Klungland i Selvaag Bolig har fått årets dyreste julegave. Avsender er alle aksjonærene i Selvaag Bolig.

For boligutvikleren har ikke bare et raust aksjekjøpsprogram for ledelsen med rabatt på 30 prosent. I år får Selvaag Bolig-sjefene i tillegg et kjempeutbytte i fanget som gjør at rabatten blir på 46 prosent.

Ikke rart at både sjefer og ansatte bestilte aksjer med begge hendene. Dobbelt så mange ansatte kjøpte Selvaag-aksjer i år sammenlignet med i fjor.

Det slo veldig heldig ut i år. Jeg her helt enig i det
Olav Selvaag, Selvaag Bolig

Utbytte halverer kostprisen

Den 18. november meldte Selvaag Bolig at selskapet skiller ut tomtebanken sin i et eget selskap, Urban Property, der salgsprovenyet går til å utbetale et utbytte til aksjonærene på over 2 milliarder kroner, tilsvarende 22 kroner pr. aksje.

Deretter startet Selvaag Bolig sitt årlige aksjekjøpsprogram, der tegningen foregikk fra 2. desember til 8. desember.

RAUS: Styreleder Olav Selvaag innser at aksjekjøpsordningen i selskapet ble særdeles gunstig i år, men likevel var det aldri tema å utsette til etter utbyttebetalingen. Foto: NTB Scanpix

Ledergruppen får hvert år kjøpe aksjer med 30 prosents rabatt for inntil én årslønn. Bindingstiden er tre år. Øvrige ansatte får kjøpe for inntil 200.000 kroner i året med 20 prosents rabatt og to års bindingstid.

Sjefene får kjøpe aksjer innkjøpt for 63,16 kroner stykket til 44,20 kroner etter rabatt. Deretter får de tilbake 22 kroner pr. aksje, slik at netto aksjepris kun blir 22,20 kroner.

Selvaag: – Mange happy campers

– Dette er et årlig program som er avtalt mellom styret og ansatte, sier styreleder Olav Selvaag til Finansavisen.

– Det slo veldig heldig ut i år. Jeg er helt enig i det, innrømmer han.

– Foreløpig har generalforsamlingen gitt styret fullmakt til å utbetale utbyttet, men vedtaket er ikke gjort før styret har «closet» avtalen, sier han.

– Er ikke det en formalitet?

– Handelen skal falle endelig på plass. Balansen skal se ut som antatt, og det skal ikke ha forekommet andre uventede forhold før det.

– Så dere effekten av at utbytte ga ekstra stor rabatt i år?

– Aksjekjøpsprogram og tegning har ligget fast i årevis, men det faller veldig heldig ut, og det er mange «happy campers» blant ansatte slik at mange har tegnet.

– Var det et tema å unngå effekten?

– Nei, det ble aldri diskutert.

Det har aldri vært så mange med som i år
Kristoffer Gregersen, Selvaag Bolig

– Aldri vært så mange med

Selvaag-sjef Rolf Thorsen, finansdirektør Sverre Molvik og konserndirektør Øystein Klungland tegnet for rett under 5 millioner hver. De betaler rundt 3,4 millioner hver for aksjene, men rett over nyttår får de utbyttet på 1,7 millioner kroner hver, slik at reell kostpris kun er 1,7 millioner.

Gitt at børsverdien faller i takt med utbyttet har trioen betalt totalt 5,1 millioner kroner for aksjer som har en børsverdi på 9,5 millioner.

– Det har aldri vært så mange med som i år, men alle har ikke kjøpt for maksimalt antall. Vi synes det er hyggelig med så stor interesse, og at ansatte har tro på selskapet. Men selvfølgelig er den en god deal i år, sier kommunikasjonsdirektør Kristoffer Gregersen i Selvaag Bolig.

SMARTE ANSATTE: Kommunikasjonsdirektør Kristoffer Gregersen i Selvaag Bolig melder om rekordmange aksjekjøp blant de ansatte i år. Foto: Selvaag Bolig

Gregersen er én av ytterligere tre Selvaag Bolig-sjefer som fikk 30 prosents rabatt pluss utbytte.

– Kursen kommer til å falle når utbyttet betales, men vi håper den ikke faller 22 kroner og i tillegg at aksjen kommer raskt opp igjen, legger han til.

66 av totalt 100 ansatte har deltatt i år. I fjor deltok mellom 35 og 40 ansatte
Sverre Molvik, Selvaag Bolig

– Det er en bra deal

– Aksjeprogrammet gjennomføres alltid etter Q3-rapporten. I år ble det utsatt en uke.

– Bakgrunnen for utsettelsen var praktiske årsaker på grunn av dealen med Urban Property, der mange var innsidere og ikke ville kunne kjøpe aksjer.

– Men når dere gjennomfører aksjekjøpsprogrammet med 30 prosents rabatt mellom utbyttevedtak og utbetaling, betyr det at den reelle kjøpsprisen blir lavere og at rabatten er på 46 prosent.

– Det har jeg ikke tenkt på. Likevel har ikke alle kjøpt maksimalt antall aksjer. 66 av totalt 100 ansatte har deltatt i år. I fjor deltok mellom 35 og 40 ansatte.

– Det er en bra deal, men du har rett i at den er ekstra god i år. Det er bra det for de ansatte, sier Molvik.