Union Eiendomsutvikling bygger kontorbygg på spekk

Union Eiendomsutvikling fullfører nå utviklingen av Union Brygge i Drammen ved å bygge kontorbygget Portalen på spekk. 

FERDIG I 2021: Union Eiendomsutvikling er nå i gang med å bygge Portalen, som blir siste kvartal i Union Brygge-utviklingen. Adm. direktør Trond Åsheim ønsker IT- og teknologibedrifter inn i det topp moderne kontorbygget, som skal ta i bruk alt av smart-teknologi. Foto: Eivind Yggeseth

– Bygget vil ha den mest spektakulære konstruksjonen i Drammen. Vi skal også ta i bruk alt av smart-teknologi i bygget. Vi er nå i gang med å se etter leietagere, og for oss er det viktig å få de rette leietagerne inn, sier Trond Åsheim, adm. direktør i Union Eiendomsutvikling. 

Målsetningen er å få inn leietagere innen IT og teknologi. 

PORTALEN: Bygget på 7.700 kvadratmeter skal stå ferdig sommeren 2021. Illustrasjon: Lund+Slaatto

– Portalbygget vil bli et karakteristisk landemerke i byen, med en skulptural utforming og en særegen «brokonstruksjon» over til det eksisterende nabobygget, sier Åsheim.

Bygget skal stå ferdig sommeren 2021. Kontorbygget er på 7.700 kvadratmeter over syv etasjer og er tegnet av arkitektbyrået Lund+Slaatto.

Kjøper gamle industriområder 

Union Brygge, lokalisert langs elvebredden i Drammen, er ett av landets største tranformasjonsprosjekter. Totalt vil området inneholde nærmere 200.000 kvadratmeter.

Mens det var papirfabrikker som tidligere dominerte Union Brygge, består bydelen nå av 360 leiligheter, cirka 150 studentboliger, kultursenter, næringsvirksomhet, butikker, hotell, høyskole og bibliotek.

UNION BRYGGE: Union Eiendomsutvikling har snart utviklet nesten 200.000 kvadratmeter sentralt beliggende i Drammen. Foto: Eivind Yggeseth

– Vår strategi er å kjøpe eldre industrieiendommer og transformere dette, sier Åsheim. 

Eierne bak Union Eiendomsutvikling - Aspelin Ramm og Selvaag Eiendom - har lang erfaring og har blant annet utviklet bydelene Tjuvholmen og Vulkan i Oslo med stor suksess.

Noe av årsaken til suksessen er at vi har kunnet ta et helhetlig ansvar
Trond Åsheim

Har tenkt helhetlig 

I 2017 vant selskapet Cityprisen i Norge for utviklingen av Union Brygge, som består av 11 kvartaler.

– Noe av årsaken til suksessen er at vi har kunnet ta et helhetlig ansvar. Vi regulerte 11 kvartaler som vi fikk godkjent i 2002. Vi bygget kontinuerlig frem til 2016, og nå vil vi sette kronen på verket ved å bygge Portalen.

DRAMMEN: Union Brygge med biblioteket og Ypsilon-broen, som har vært viktig for byen. Foto: Eivind Yggeseth

Selskapet har solgt både hotellet, høyskoletomten, kultursenteret og noen kontorbygg videre etter at det var ferdig utviklet.

– Men vi eier fortsatt handel- og serveringslokaler, parkering og en del kontorareal. Vi har også drifts- og forvaltningsansvaret for flere av eiendommene vi har solgt, sier Åsheim.

I gang med nytt prosjekt

Selskapet vil nå utvikle og transformere tidligere Glassverket Industrisenter på Åskollen, hvor det skal bygges 550 boliger over en 10-års periode. 

Området ligger i et 600 meter langt belte på sydsiden av fjorden, bare tre kilometer fra Drammen jernbanestasjon.

SKAL UTVIKLE: De neste årene vil selskapet utvikle 550 boliger på Åskollen, hvor det tidligere var glassverkindustri. Illustrasjon Union Eiendomsutvikling

– Vi regner med å starte salget her på slutten av 2020, sier han.

Området består av 50 dekar tomt. Siden overtakelsen av eiendommen i 2007 har selskapet leid ut 26.000 kvadratmeter lager, verksted, kontor og produksjonslokaler til rundt 40 bedrifter.

Stor boligutvikler

Selskapet har en god tomtebank og har til sammen 1.000 boliger som det er i ferd med å regulere, eller skal regulere. Alt ligger i Drammen.

– Vi har høy aktivitet og stor ordrereserve. Vi ønsker å bidra til høy aktivitet i Drammen og har store ambisjoner for byen. Anerkjennelse er moro, noe vi har fått for å ha skapt gode byrom, sier Åsheim. 

Han mener det finnes flere ansvarsbevisste eiendomsbesittere nå enn før. 

– Det er fordi det betaler seg å tenke langsiktig. 

Selskapet har også boligprosjekter i Drammen sentrum. Boligprosjektet Svanegangen ved Bystranda på Bragernes, med 134 leiligheter, kommer nå for salg på nyåret. 

– Svanegangen ligger på den siste tomten ved elva i sentrum. Vi opplever allerede stor interesse for prosjektet, og dette blir nok de høyest prisede leilighetene i Drammen.

Gode resultater

Union Eiendomsutvikling har i 3-års perioden 2016-18 et resultat før skatt på over 250 millioner kroner. 

Tidligere i år solgte selskapet forøvrig en 100 mål stor tomt, hvor byggingen av det nye sykehuset i Drammen nå er i gang.

Union Eiendomsutvikling

  • Utvikler boliger, bydeler og næringseiendom i Drammen.
  • Vant Cityprisen i Norge i 2017 for utviklingen av Union Brygge.
  • Eies av Aspelin Ramm Gruppen og Selvaag Eiendom med 49 prosent hver, samt Vedal med 2 prosent.
  • Har tomtebank på over 1.000 boliger i Drammen.