<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Du kan ribbe kjøkkenet etter hussalget

Nye regler fra nyttår avklarer hva boligkjøpere kan kreve skal stå igjen av hvitevarer, robotklipper, elbillader, solcellepanel og smarthusløsninger.

    Publisert 2. jan. 2020 kl. 20.47
    Oppdatert 3. jan. 2020 klokken 18.18
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 949 ord
    TA MED HVITEVARENE: Før skulle integrerte hvitevarer stå igjen i boligen, men heretter kan selger ta det med seg, med mindre noe annet er avtalt før salget finner sted. Foto: Gorenje

    Samtidig som nyttårsrakettene gikk til værs, trådte nye regler i kraft for hva som skal følge med av utstyr og inventar når en bolig skifter eier.

    Det er Advokatforeningen, Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge som er blitt enige om reglene, som er ført opp på løsørelisten.

    Oversikten, som består av 22 punkter, regulerer hva boligselgere må gi slipp på av eiendeler og løsøre når en eiendom overføres til en kjøper.

    Og det er en del nytt å forholde seg til.

    Hvitevarer kan tas med

    Tidligere har tommelfingerregelen vært at hvitevarer på kjøkken følger med boligen, enten utstyret har vært integrert eller ei. Men slik er det ikke lenger.

    Heretter kan man ta med seg rubbel og bit av hvitevarer, uansett om det er integrert eller frittstående utstyr.

    Så har du nylig investert 40.000 kroner i en ny gasskomfyr eller et kombiskap med isbitmaskin til 20.000, så er det bare å ta med seg utstyret på flyttelasset til din nye bolig.

    Skal noe bli stående igjen, må det faktisk spesifiseres i salgsoppgaven – noe som også er den største endringen fra før.

    For kjøkkeninnredningens del skal derimot alt medfølge boligen. Fra nå er det også presisert at det også gjelder åpne fastmonterte hyller. Kjøkkenøy skal også bli værende, uavhengig av om den er fastmontert eller løs. Før gjaldt det bare fastmonterte kjøkkenøyer.

    MED PÅ FLYTTELASSET: Robotgressklippere og ladestasjonen kan boligselgere ta med seg, men guidekabelen i gresset må bli liggende. Foto: Ivan Kverme

    Nye produkter inntas

    Den nye løsørelisten suppleres nå også med litt mer moderne utstyr man finner i boliger.

    – Det er positivt at robotgressklippere, smarthusløsninger og elbilladere nå er omtalt i listen. Det er utstyr mange har investert i, men hvor det tidligere har vært et hull i den gamle løsørelisten, sier eiendomsadvokat og partner Jacob Solheim i Advokatfirmaet Føyen Torkildsen.

    «Fastmontert vegglader/ladestasjon til elbil medfølger uavhengig hvor laderen er montert», står det i den nye listen.

    MÅ STÅ IGJEN: Mange har fått egen ladestasjon for elbiler hjemme. Er den fastmontert, skal den følge huset og overtas av kjøperen av boligen, ifølge den nye løsørelisten som nå er vedtatt. Foto: Ctek

    Det samme gjelder solcelleanlegg med tilhørende teknisk infrastruktur. Når det gjelder robotgressklippere, kan man ta med seg den og ladestasjonen, men guidekabelen som ligger i gresset skal bli liggende.

    Ut av listen

    Tidligere var alarmsystemer omtalt i løsørelisten, men det punktet er fjernet fra nyttår. Årsaken er at det som regel er de som tilbyr alarmer som eier utstyret. Dermed er det opp til kjøper å inngå avtale med alarmselskapet om fortsatt leie av utstyret.

    Tidligere punkt om at olje- og parafinfat skulle medfølge boligen er også fjernet. Årsaken er at det fra nyttår ble forbudt å varme opp boliger med mineralolje.

    Reglene for hva som skal følge med av innredning i garderobeskap er strammet inn. Før kunne man ta meg seg løse innredningssystemer fra et fastmontert skap, noe som påførte den nye eieren ekstrautgifter. Heretter skal også løse kurver, hyller og garderobestenger bli værende til neste beboer.

    Før het det også at utendørs badestamper skulle bli værende, men denne regelen er nå utvidet til også å gjelde utendørs boblebad, også kjent som jacuzzi.

    Har du investert et sekssifret beløp i boblebad på terrassen som du gjerne vil ha med deg dit du flytter, så skal det fortsatt være mulig, selv om den nye løsørelisten sier at det skal stå igjen.

    Full avtalefrihet

    Avhendingsloven gjelder ved salg av bruktbolig. Men med mindre det er særskilt sagt i loven at den enkelte paragraf ikke kan fravikes, er det full avtalefrihet mellom partene.

    – Punktet i loven om tilbehør og løsøre kan fravikes. Dermed er det opp til selger og kjøper å avtale seg imellom hva som skal følge med, sier Solheim.

    FULL AVTALEFRIHET: Advokat og partner Jacob Solheim i Advokatfirmaet Føyen Torkildsen synes den nye løsørelisten er bedre enn den gamle, men selger og kjøper må uansett avtale at listen skal gjelde. Foto: FØYEN TORKILDSEN

    Få saker om løsøre ender i rettsapparatet, mest fordi tvistesummene er lave i forhold til kostnadene med en rettssak. Uenigheter løses derfor som regel på kammerset, men det skjer av og til at også løsøre ender i en rettssal.

    – En kollega av meg i retten om en tvist knyttet til en lysekrone som var verdifull, og som hadde stor affeksjonsverdi for selgeren, sier Solheim.

    Eiendomsadvokaten mener at en enkel måte å løse spørsmål om inventar og tilbehør, er å avtale at listen skal gjelde.

    – Så kan man samtidig bli enige om å gjøre konkrete unntak fra listen. Da er det viktig at man er tydelig på hvilke eiendeler som unntas og om disse skal medtas eller ikke, sier Solheim.

    Få det ned på papiret

    Han understreker at det beste er å gjøre alt skriftlig, selv om man også kan bli enige muntlig. Faren ved muntlige avtaler er at det lettere kan oppstå en tvist i etterkant om hva man har sagt og ment.

    – Det viktigste er at man er enige før kjøpers bud aksepteres av selger. Det er da avtalen er inngått og bindende, sier Solheim.

    Dersom selger ønsker å beholde gjenstander som etter løsørelisten skal følge med, må selger tydelig opplyse om det i salgsoppgaven. Dersom det er spesielt tilbehør kjøper ønsker skal følge med, kan kjøper innta forbehold om dette i sitt bud på boligen.

    – Om disse endringene aksepteres, er selger bundet av forbeholdene til kjøperen, på lik linje med hva man blir enige om i andre avtaler, sier Solheim.

    Riktig markedsføring

    Nå som den offisielle løsørelisten er endret, betyr det også at selger må passe på å markedsføre boligen i henhold til denne, dersom listen følges.

    Det betyr at man ikke bør bruke nærbilder av en robotklipper i hagen eller et stilig Smeg kjøleskap, om de som skal kjøpe boligen ikke får med seg noe av utstyret på kjøpet.

    – Bruker man slike bilder, må man tydelig gjøre oppmerksom på at utstyret ikke følger med, sier Solheim.