<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betalte 35 mill. for «rønne» på Kolbotn

Solon-sjef Stig Bech har betalt 35 millioner for et 100 år gammelt hus og en tomt på 1,9 mål i Kolbotn. «Kølabånn» har like høye tomtepriser som Oslo.

Publisert 29. jan. 2020
Oppdatert 31. jan. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 614 ord
Article lead
lead
KJØPER: Stig Bech i forbindelse med kåringen av de beste advokatene i landet. Foto: Iván Kverme Foto: Iván Kverme
KJØPER: Stig Bech i forbindelse med kåringen av de beste advokatene i landet. Foto: Iván Kverme Foto: Iván Kverme

I 1919 ble det bygget et hus ved et bitte lite vann i Kolbotn. Eller «Kølabånn», som det gjerne blir kalt. Nå er eiendommen solgt. En privatperson har solgt Theodor Hansens vei 14A for 35 millioner.«»

Huset var på 330 kvadratmeter som uansett skal rives. Tomten på 1,9 mål. En tilliggende tomt på 740 kvadrat er også solgt. Den gikk for 7,5 millioner. 

Bak begge kjøpene står det børsnoterte Solon Eiendom.

OSLO-PRISER: Theodor Hansens vei 14A, Kolbotn, med 1,9 mål tomt er solgt for 35 millioner. Foto: Google

Tomtene på tilsammen 2,6 mål utgjør en del av et samlet område på 9,75 mål der Solon skal sette opp 70 boenheter fordelt på 14 «town house» og 56 leiligheter. Prosjektet har fått navnet «Veslebukta». 

I gjennomsnitt får de tomtebelastning på 22.000 kroner kvadratmeteren. Salgsprisene er ikke satt, men de blir ifølge Solon høyere enn de 82.500 Solon tar for prosjektet «Storebukta» rett øst. 

Prisen bærer preg av at tomtene er ferdig regulert og at vi får høy utnyttelsesgrad
Stig Bech, Solon Eiendom

«Kloakkpøl og gjørme»

Solon-sjef Stig Bechs strategi for å sette ny fart i kursen handler mye om Kolbotn. Men prisen er skyhøy. Prisen tilsvarer 18,4 millioner pr. mål for hovedeiendommen. Men 10 millioner for naboeiendommen uten grense til Kolbotnvannet lar seg også måle med tomtepriser i Oslo.

Hvilken verdi nærheten til vannet har kan også diskuteres. I lokalavisen Oppegård Avis beskrives vannet som «en kloakkpøl og en gjørme som ingen vil bruke». I fjor sommer ble det målt de høyeste fosfortallene siden 2019.

En lokal aksjonsgruppe har satt seg som mål at vannet skal kunne brukes til rekreasjonsformål innen 2030. Altså ingen oase ennå selv om lokale beskriver området som «den finere delen av Kolbotn».

IDYLL: Solon skal bygge Veslebukta i Kolbotn så idyllisk som tegningen viser. Om ti år håper en aksjonsgruppe man kan bade i vannet som i dag omtales som en kloakkpøl. Foto: Solon Eiendom

– Fineste tomtene i Nordre Follo

Solon-sjefen er mest opptatt av togforbindelsen til Oslo som vil bedres når den nye Follobanen kommer.

– De to tomtene er en del av en serie tomter i vi har kjøpt i området. Prisen bærer preg av at tomtene er ferdig regulert og at vi får høy utnyttelsesgrad, sier Stig Bech.

– Helt ærlig, så er dette de fineste tomtene i Nordre Follo. De ligger helt inntil Kolbotnvannet, og har en unik beliggenhet. Samlet er dette en fornuftig pakke for oss med førsteklasses arkitektur slik Solon-prosjekter skal ha, sier han.

Jeg vurderer nesten å kjøpe der selv
Stig Bech, Solon Eiendom

Solon startet med å ha dialog med beboerne i området før det ble igangsatt en reguleringsprosess. De siste tomtene er kjøpt etter at reguleringen er godkjent.

– Vi har utviklet flere prosjekter i gamle Oppegård og Ski. Området ligger nær Oslo med fantastisk infrastruktur. Snart tar det bare ti minutter fra Ski til Oslo S, og også Kolbotn har god togforbindelse.

HØY VERDI: 56 leiligheter og 14 villaer skal selges ved Kolbotn-vannet til høyere priser enn de 82.500 kronene som tas for prosjektet Storebukta like ved. Foto: Solon Eiendom

– Vurderer å kjøpe der selv

Tidligere har Solon utviklet prosjektene «Storbukta» ved siden av «Veslebukta». De har også ferdigstilt prosjektene «Hengende hage», «Kolbotn Hage» og «Skaret» rett i nærheten. Alle ligger nær Kolbotn sentrum.

– Nordre Follo er en god kommune å regulere i. De har forutsigbare prosesser, hvilket har mye å si. Det er hyggelige lokalmiljøer og urbane knutepunkter, sier Bech.

– Jeg vurderer nesten å kjøpe der selv. I dag bor jeg på Nannestad og i Oslo.

– Er det ikke mye å betale 35 millioner for en knøttliten tomt på 1,9 mål?

– Jo, men det var det som skulle til for å gjennomføre planen. Dette er boligbyggerens hverdag. Attraktive tomter er dyre. Nærhet til infrastruktur og vann koster, sier Bech.

Theodor Hansens vei 14A, Kolbotn Foto: Finansavisen