Ferdigstiller 400 leiligheter i Bjørvika i år

– Vi går fra byggeplass til mer bymiljø. Det vil bli stor forskjell i Bjørvika fra nå og til i sommer, sier OSU-sjefen.

BJØRVIKA: Boligprosjektet Vannkunsten, havnepromenade og allmenninger ferdigstilles nå fortløpende, sier adm. direktør Synnøve Lyssand Sandberg. Her sammen med boligdirektør Lars Holm i Oslo S Utvikling. Foto: Iván Kverme
Bolig

– I takt med at leilighetene i Bispevika Nord nå ferdigstilles, vil også bryggekanten og byrommene mellom husene stå ferdig, sier Synnøve Lyssand Sandberg, adm. direktør i Oslo S Utvikling (OSU).

Bydelsutviklingen i Bjørvika skjer nå i rivende fart; Deichman bibliotek åpner i vår, det nye Munch-museet Lambda åpner i høst, og samtidig åpner det stadig flere bevertningssteder og butikker i Bjørvika. Michelin-restauranten Maaemo åpner snart, det samme gjør en lillesøster av Maaemo og pizzarestauranten Villa Paradiso, blant annet.

BJØRVIKA: Det vil stå ferdig totalt 1.500 leiligheter i Barcode, Bispevika Nord og Bispevika Sør i 2025 i regi av OSU. Sørenga nede til høyre. Illustrasjon: Oslo S Utvikling/ Leonard Design Architects
Vi opplever boligmarkedet som velfungerende
Lars Holm, Oslo S Utvikling

400 leiligheter klare i år

Av de 400 leilighetene som er under bygging nå i Bispevika Nord, er 290 solgt, som tilsvarer en salgsgrad på 72 prosent. Fra før har OSU bygget 260 leiligheter i Bispevika Nord og 400 leiligheter i Barcode.

– Vi igangsetter normalt på 50 prosent. Vi har en helt OK salgsgrad og en sunn portefølje med stor variasjon i størrelse og prisklasse på leilighetene, sier boligdirektør Lars Holm i OSU.

OSU solgte 11 leiligheter i januar.

– Vi opplever boligmarkedet som velfungerende. Det var litt stille i høst, men det har tatt seg opp igjen. 11 solgte leiligheter i januar er en bra start på 2020, sier Holm.

I fjor solgte OSU 90 leiligheter, mens i år skal selskapet selge dobbelt så mange.

Stor variasjon i prisene

Gjennomsnittsprisen på leilighetene i prosjektene Vannkunsten, Eufemias Plass Syd og Dronninglunden er 110.000 kroner pr. kvadratmeter.

Det er imidlertid store forskjeller mellom prosjektene og leilighetene – fra 85.000 kroner pr. kvadratmeter for de billigste leilighetene til 175.000 kroner pr. kvadratmeter for de dyreste.

FJORDNÆRT: Leilighetsbygg mellom kanaler vil prege området som ferdigstilles i år. Illustrasjon: Oslo S Utvikling/Leonard Design Architects

– Vi har stor variasjon i tilbudet; fra toromsleiligheter til i overkant av 5 millioner kroner og opp til store toppleiligheter til over 20 millioner kroner, sier Holm.

Ifølge Holm er det en større andel yngre kjøpere enn selskapet hadde regnet med.

– 50 prosent av boligene er solgt til kjøpere under 50 år. Vi ser også at mange som har kjøpt, jobber i Bjørvika, sier han.

– Det er forøvrig smart å kjøpe leilighet i nye prosjekter fordi vi tror at prisene vil løfte seg når bydelen blir mer «ferdig» – det skjer i løpet av 2020, legger Sandberg til.

MINI-VENEZIA: Kanaler rundt Vannkunsten-boligene. Foto: Oslo S Utvikling

750 leiligheter i Bispevika Syd

Snart legges også det første byggetrinnet av Clemenskvartalet, i Bispevika Syd, ut for salg. Dette er et prosjekt i samarbeid med Hav Eiendom.

– Vi tror markedet er modent for å starte salg av dette kvartalet, og de første leilighetene vil stå klare ved årsskiftet 2022/2023, sier Holm.

OSU skal holde på i Bjørvika i mange år til.

– Vi har 750 leiligheter i Bispevika Syd som er ferdig regulert og som skal selges de nærmeste fem årene, sier Sandberg.

Utvikler også næringsbygg

OSU har også utviklet næringsbyggene i Bjørvika, som nå er avhendet.

– Vår strategi er å utvikle næringsbygg, leie dem ut og deretter selge. Det er mange som har kjøpt kontorbygg av oss som har gjort god butikk, sier Sandberg.

OSU har også en større tomt under regulering som skal utvikles etterhvert. Reguleringsforslaget er to næringsbygg på totalt 55.000 kvadratmeter, samt ett bygg med cirka 50 leiligheter.

– Dette prosjektet har vi i samarbeid med Hav Eiendom, og vi har også spilt inn denne tomten til NRK, sier Sandberg.

Det er Entra, Linstow og statlige Bane NOR Eiendom som eier Oslo S Utvikling med en tredjedel hver.