Boligbyggere slår seg sammen i Vestfold og Telemark

Heimgard Bolig vil være den største boligbyggeren i markedet med de laveste medianprisene på bruktboliger. Da betaler de gjerne for å forsikre salget.

LAVERE EGENKAPITALKRAV: – Det er et enkelt regnestykke når man vurderer egenkapitalavkastningen mer enn prosjektmarginen, sier Petter Øygarden, som eier 50 prosent i Heimgard Bolig. Foto: Kaare Martin Granerud
Bolig

– I Telemark bør det bygges 750 boliger i året. Nå ligger det på 550, og vi er den største, sier Petter Øygarden.

Han er hovedeier i boligbyggingselskapet Øygarden Eiendom, og i helgen sendte han og samarbeidspartner Frederic Kristoffersen i Pancom ut en melding om at de slår sine selskaper sammen ved å legge inn prosjekter inn i et nytt selskap, Heimgard Bolig, som de skal eie 50/50.

– Vi jobbet fra tidligere sammen på mange prosjekter, så verdiene var omtrent like i utgangspunktet.

– Bedre løfteevne 

– Hvorfor slår dere da sammen selskapene?

– Det er for å få bedre løfteevne, og vi ser at området vi jobber i ikke har en stor boligaktør, sier han.

Det nye selskapet heter Heimgard Bolig, og har Buskerud, Vestfold og Telemark som nedslagsområde.

Det nyfusjonerte selskapet sitter på en tomtebank på 1.600–1.700 boliger, til en utbyggingsverdi på rundt 6 milliarder kroner.

– Vi ønsker å bygge mellom 250 og 280 boliger i året, og til det trenger man en tomtebank på 2.500 til 3.000 boliger, sier han.

I dag har selskapet 170 under oppføring. Av dette er to tredeler småhus, resten er leiligheter. Småhus defineres som tomannsboliger, rekkehus og firemannsboliger.

Svake bruktboligpriser

Telemark og Grenland har vært blant regionene i Norge med svakest boligprisutvikling i lang tid, viser fra Eiendom Norge. 

Medianprisen for omsatte boliger i Skien og Porsgrunn er den laveste av de større byene i Norge – 2,2 millioner kroner – og de siste ti årene har prisveksten vært på 49,4 prosent. På landsbasis har prisene i snitt steget med 66,3 prosent i samme periode.

– Bruktboligprisene har en lav snittpris. Grunnen er at det var stor boligbygging på 60- og 70-tallet som i dag har et stort vedlikeholdsbehov. Nyboligprisene er fornuftige, vi selger et prosjekt i Langesund med priser på 63.000 kroner pr. kvadratmeteren, og vi ser 60-tallet andre steder også. Råtomtprisen er også fornuftig, sier Øygarden.


Forsikrer salget

Vanligvis krever bankene at mellom 50 og 60 prosent er solgt før det gis finansiering til byggestart.

– Krever bankene høyere salg med et svakere bruktmarked?

– Det varierer fra prosjekt til prosjekt, men vi bruker ofte salgsforsikringen via boligbyggelagene. Da holder det å ha solgt en tredel før byggestart. Med forsikringen kommer man i gang tidligere og får en fornuftig finansiering, blant annet langt lavere egenkapitalandel, sier Øygarden.

– Hva koster forsikringen?

– Mellom 1 og 1,8 prosent av salgsverdien av prosjektet.

– Og det er regningssvarende?

– Det er et enkelt regnestykke når man vurderer egenkapitalavkastningen mer enn prosjektmarginen, sier han.


boligbygging
grenland
nybygg
vestfold
Nyheter
Bolig