– Aktiviteten i boligmarkedet er halvert

Meglere har visninger som varer i mange timer som følge av coronakrisen. 

MÅ BOOKE TID: At det nå kun er privatvisninger gjør at visningene blir rekordlange.  Foto: Aktiv Eiendomsmegling

– Det er lange visninger nå, selv hørte jeg om en som strakk seg over syv timer her om dagen, sier adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

På Finn.no finner man visninger som strekker seg mellom klokken 09 og 19. Det er ingen som opererer med fellesvisninger lenger, og når én og én skal inn på privatvisning, kan den fort vare lenge. 

– HØRT OM SYV TIMER: Henning Lauridsen, adm. direktør i Eiendom Norge. Foto: Iván Kverme

– Det er ikke slik at folk står ute på gaten og venter, men man booker tid i det tidsrommet som er oppsatt, sier Lauridsen. 

Halvert aktivitet 

Aktiviteten i boligmarkedet er halvert sammenlignet med hva som er normalt, melder flere eiendomsmeglerkjeder til Finansavisen. En av dem er DNB Eiendom.   

– Jeg er overrasket over at det faktisk er så stor aktivitet som det er, gitt at vi er midt i  coronakrisen og all negativ omtale i media, sier adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas.

Men halvparten av boligene som selges, går under prisantydning.  

– Vi selger 50 prosent på eller over prisantydning, jeg mener det er beroligende, sier Buraas.

EiendomsMegler 1 melder også om 50 prosents aktivitetsfall denne uken. 

– Vi selger halvparten så mange boliger enn normalt. Det er flere som selges under prisantydning, men vi tror mer på et kraftig volumfall enn et kraftig prisfall fremover, sier adm. direktør Kent Victor Syverstad. 

VOLUMET HALVERT: Adm. direktør i EiendomsMegler 1, Kent Victor Syverstad. Foto: Eiendomsmegler 1

 –Hvordan ser veien ut videre? 

– Oppdragene synker mer enn salgene, og det samme gjør kundemøtene, så det vil bli mindre å gjøre, sier Syverstad. 

Boligbehov 

Privatmegleren har også behov for å snakke opp markedet, som de mener overrasker. 

– Det er faktisk ikke så galt, vi har budrunder på flere boliger og jeg mener det er overraskende da folk har fått beskjed om å holde seg inne, sier adm. direktør Grethe Wittenberg Meier. 

– FOLK MER SKEPTISKE: Grethe Wittenberg Meier, adm. direktør i Privatmegleren. Foto: NTB Scanpix

Hun viser til at det alltid vil være et boligbehov, og at de denne uken har fått over 200 oppdrag inn. Normalen er riktignok rundt 450. 

– Boligbytte er alltid nødvendig. Folk blir gravide, skiller seg eller får endret jobbsituasjon. Vi merker imidlertid at folk er mer skeptiske og stiller flere spørsmål om markedet, sier Wittenberg Meier.

 – Hvordan ser det ut videre?

– Vi er veldig spente på påsken. Det blir nok en stor hjemmepåske, og det kan få opp aktiviteten. Jeg tror også boliglånsrenten kan gå ned mot 1,5 prosent, og det vil også bidra på litt lengre sikt. Det store vårslippet blir nok utsatt til høsten, sier Meier. 

Eiendom Norge mener det er for tidlig å trekke konklusjoner. 

– Det er en helt klar nedgang i aktiviteten, men jeg er positivt overrasket, tross alt. Alle tiltakene tatt i betrakting. Vi får tilbakemeldinger på at det er godt med folk på visningene, og det er for tidlig å trekke en slutning om hvordan markedet går etter så kort tid, sier adm. direktør Henning Lauridsen.