Tjente en milliard i Bjørvika

Boligsalget i Oslos gamle havnestrøk gikk for fulle seil i fjor. Oslo S Utvikling rundet for første gang en milliard som resultat før skatt.

VIL IKKE SPÅ OM 2020: – Vi har hatt et godt salg så langt i år, inntil for en og en halv til to uker siden, sier adm. direktør Synnøve Lyssand Sandberg i Oslo S Utvikling. Foto: Iván Kverme
Bolig

– Dette tenker jeg viser at vi er i ferd med å lykkes med visjonen vår om å gjøre Bjørvika til Norges mest attraktive bydel, både med hensyn til boliger, kontorer, forretninger, bevertning og kultur, sier Synnøve Lyssand Sandberg.

Hun overtok som adm. direktør i Oslo S Utvikling (OSU) i mai i fjor, og kan allerede glede seg over kanongode tall. 

Driftsresultatet endte på nesten 1,1 milliarder kroner – godt hjulpet av at selskapet solgte det såkalte bygulvet i Bjørvika til amerikanske Madison International Realty og norske Carucel Eiendom, som eies av Carl Erik Krefting og hans familie.

Bygulvet omfatter en rekke lokaler på gateplan som i hovedsak leies ut til serveringssteder, men også endel parkeringsplasser. Salget innbragte rundt 400 millioner kroner.

Høy etterspørsel

– Det er viktig å få frem at resultatet speiler mye av det gode arbeidet OSU har lagt ned over mange år. Det kan være store variasjoner i resultatet fra år til år, sier Lyssand Sandberg.

Vi er tilgjengelige på chat og telefon, og kjører visninger med én og én
Synnøve Lyssand Sandberg, OSU

Ingen tviler på det, men det er heller ingen hemmelighet at boligsalget i det som for noen år siden var et nedslitt havnestrøk ble meget godt i fjor. Leilighetene i Bjørvika oppnår priser opp mot 175.000 kroner pr. kvadratmeter, og det skal godt gjøres å finne leiligheter der meterprisen er syd for 100.000.

Oslo S Utvikling (OSU)

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter3.025,41.831,3
Driftsresultat1.090,3643,7
Resultat før skatt1.048,4583,7
Årsresultat965,6523,8
  • Utvikler et nytt bystrøk i Bjørvika i Oslo.
  • Totalt skal det bygges rundt 900.000 kvadratmeter over bakken, hvorav OSUs andel er rundt 380.000 kvadratmeter. I tillegg bygger selskapet rundt 105.000 kvadratmeter under bakken.
  • Cirka to tredjedeler av utbyggingen var ferdigstilt ved årsskiftet.
  • Det resterende utbyggingsvolumet består for det meste av leiligheter.
  • Har 13 ansatte.
  • Eies av Entra, Linstow og statlige Bane NOR Eiendom.

En treromsleilighet på 119 kvadratmeter i prosjektet Vannkunsten er for eksempel priset til 18,2 millioner kroner, mens 113 kvadratmeter i naboprosjektet Dronninglunden koster 14,2 millioner kroner.

– Jo, vi er fornøyd med salget, sier OSU-sjefen nøkternt.

GIGANTPROSJEKT: Slik skal Bjørvika se ut om noen år. Sørenga ses nederst til høyre, mens bygningen som ennå er kjent som Postgirobygget er øverst til venstre. Illustrasjon: Oslo S Utvikling/Leonard Design Architects

Omsetningsfrys?

Så er 10.000-kronersspørsmålet hva som vil skje med boligmarkedet i år. Coronakrisen har så langt medført full stans i fellesvisninger, og frykten er i ferd med å lamme store deler av økonomien.

– Vi har hatt et godt salg så langt i år, inntil for en og en halv til to uker siden. Så er det selvsagt usikkert hva som skjer fremover, sier Lyssand Sandberg.

– Hva tror du?

– Det vil jeg ikke spekulere i.

Blir det kritisk for dere om krisen vedvarer lenge?

– Det som er viktig for oss, er at vi fortsetter å betjene boligmarkedet med de boligene vi har ute for salg, og at vi får boligkjøperne inn på de digitale løsningene vi har satt opp. Vi har vært raske med å få til det.

STÅR FOR TUR: Clemenskvartalet skal lanseres nå i mars. Ihvertfall var det planen før coronaviruset slo til. Illustrasjon: MAD Arkitekter

– Hvilke løsninger er det snakk om?

– Man kan klikke seg inn på leilighetene, noe man forsåvidt kunne før også, men det er mer interaktivt. Vi er tilgjengelige på chat og telefon, og gjennomfører visninger én og én. Vi har også en løsning for livestreaming i en 3D-modell, der kunde og megler går på virtuell visning «sammen», sier Lyssand Sandberg.

– Men hvor mange er det egentlig som kommer på slike visninger når situasjonen er som den er?

– Vi har ganske stor trafikk på klikking. 

Mange nye i år

Som Finansavisen tidligere har omtalt, har OSU en plan om å ferdigstille 400 leiligheter i 2020. En stor andel av dem er allerede solgt, og kjøperne kan se frem til åpningen av både nytt Munch-museum og Deichman bibliotek i nærområdet i år. Biblioteket skulle etter planen åpne allerede 28. mars, men det er nå satt på vent på grunn av viruset.

Lyssand Sandberg vil ikke si noe om kommende boligprosjekter eventuelt vil bli utsatt som følge av coronakrisen. Neste prosjekt ut er det såkalte Clemenskvartalet, som skal bygges i samarbeid med Hav Eiendom – et selskap som eies av kommunale Oslo Havn.

Hele fjorårsresultatet er pløyd tilbake i selskapet som egenkapital.