Økonomer er mer negative til boligmarkedet

– Skrekken er at vi nå får en negativ spiral i boligmarkedet, sier sjeføkonom.

MØRKE SKYER: Det er ikke lenger snakk om en dupp, men noe som kan bli et kraftig boligprisfall, mener økonomer. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

– Skrekken er at vi nå får en negativ spiral i boligmarkedet, slik vi har hatt en positiv spiral. Det er en fare for at boligprisene kan falle kraftig. Det kan bli en korreksjon som er preget av likviditet og frykt, der alle skal selge før de kjøper, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1. 

NEGATIV SPIRAL: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1. Foto: Iván Kverme

Holvik understreker at det er vanskelig å se fremover midt i en krise, men hun tror mye vil forandre seg.

– Vi vil få en periode med lavere lønnsvekst og offentlig pengebruk. Boligmarkedet har vært drevet opp av god lønnsvekst, lave renter og innfasing av oljepenger. Det er ikke bærekraftig når vi kommer ut av denne krisen, sier Holvik.

Og sjeføkonomen tror ikke politikerne vil legge opp til boliginvesteringer som før.

– Jeg tror vi kommer til å legge om skattesystemet slik at det blir mindre attraktivt å investere i eiendom, ved å eksempelvis fjerne rentefradraget. Det har vært en tabbe å gjøre bolig til et så gunstig investeringsobjekt. Vi kommer til å takle et boligprisfall godt, om det så er kraftig. Vi tålte det i 1992, og vi vil tåle det nå, sier Holvik.

– Flere vil flytte fra Oslo

BOLIGPRISFALL: Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen. Foto: NTB Scanpix

Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, tror den kraftige boligprisveksten som har vært i Norge, øker risikoen for at nedgangen også blir det.

– Jeg tror på mellom 10 og 15 prosents prisfall. Vi har bygget oss opp en fallhøyde, og jeg trodde før krisen at det ville bli nullvekst inneværende år. Nå er prisfall mer sannsynlig. Jeg tror villigheten til å betale ti millioner kroner for en sentral Oslo-leilighet vil bli langt mindre, og flere vil ønske seg ut av byen.

– Hvorfor det?

– Jeg tror flere vil se seg om etter noe større, som kan ha plass til flere hjemmekontorer og treningsrom. Jeg forutsetter at nordmenns frykt har økt dramatisk og at de derfor vil bo annerledes i fremtiden, sier Andreassen.

Også sjeføkonom Elisabeth Holvik tror det er distriktene som eventuelt kan oppleve prisvekst fremover.

– På landet kunne man se for seg at boligprisene skulle stige. De som sitter i karantene i en trang Oslo-leilighet akkurat nå, kan fort se seg om etter noe større i distriktene. Ihvertfall hvis vedkommende opprinnelig er derfra. Yngre folk er mer vant til å jobbe digitalt, og denne krisen har vist at mye kan gjøres hjemmefra i både by og land, sier Holvik.

Famler i blinde

– Vi økonomer famler litt i blinde om dagen, men jeg tror vi får et dypt fall i aktiviteten og et tilbakeslag i norsk økonomi som vil vare. Dette er blitt mye verre enn noen hadde forestilt seg, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

VANSKELIG Å SPÅ: Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken. Foto: NTB Scanpix

Og at Norges Bank har satt renten kraftig ned tror han ikke vil gi stor effekt på boligmarkedet.

– Aktiviteten vil komme tilbake på sikt, men det vil også høyere rente. Det vil bli vanskelig å komme tilbake til toppen igjen i boligmarkedet. Dette ble mye mer smertefullt enn man trodde, samtidig er det så mange usikkerhetsmomenter at det er vanskelig å spå om fremtiden, sier Gonsholt Hov.

Og han får støtte av professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Ragnar Torvik.

– Det er vanskelig å si hva som skjer med boligprisene, men det er ikke tvil om at vi blir fattigere som nasjon. Jeg tror vi vil se at boligprisene blir lavere på lang sikt. Det er rom for et større fall, fordi boligprisene har steget så mye som de har gjort, sier Torvik.

– Renten kan begrense fallet

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror imidlertid at rentekuttene vil ha sin effekt.

RENTE BEGRENSER NEDGANG: Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

– Ja, det tror jeg. Det vil bidra til å begrense nedsiden i boligmarkedet. Jeg tror fortsatt på noe nedgang i boligmarkedet, men først og fremst på volumsiden. Det vil bli høyere arbeidsledighet og svekket kjøpekraft, men rentekuttene vil begrense nedsiden,  sier Haugland.

Boliganalytiker Mari O. Mamre tror heller ikke på et kraftig fall.

– Mye kan tyde på at salgsvolumene i boligmarkedet faller, først og fremst, og så er det noe nedgang i pris. Nedturen har jo fremdeles en midlertidig karakter. Usikkerheten er stor, men risikoen for fall er naturlig nok større enn den var for noen uker siden, sier Mamre.